[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
macbook新手 想問個速成輸入法係咪冇得跟速成原本個選字次序咁樣去選字
有冇人用緊magic mouse想問係咪連唔到多過一個裝置?係咪冇辦法同時係Mac同ipad用?
佢係會跟用字頻率去移前咗
一係用第二個輸入Software
一係學倉頡
MacOS個倉頡幾易上手
我都係咁,可能一星期都無就已經跌到零,用左3個幾月。
係咪要去天才吧檢查一下
Mx master 3s同g502x點揀好?
https://youtu.be/apEKAY11NQs
WTF 咁都換到SSD
Universal control
Mac Studio 都搞到
Mac Studio因為Apple自己有出零件,坊間會比較少理由搞
第日應該會開始買到官方流出件
裝OpenVanilla或yahoo KeyKey會有Windows速成排法
你search番舊post,兩三年前呢個連登post置頂我仲有貼link
btw仲可以裝埋廣東話輸入
Mac studio 呢位youtuber 試過兩部studio, 一部512gb, 一部2tb, 互換ssd 都唔得, 又係apple 鎖左

真係要等人software 解到鎖先得
舊年佢出片嗰時我都已經話過佢
佢個test係不盡不實,總之就係完全唔scentific
Studio換SSD係有限制但唔係佢形容嗰個情況
我嘅意思係用唔到ipad+滑鼠 因為滑鼠已經連左mac你個方法要Mac同ipad一齊用先得
要用一隻本身已經支援multi device嘅mouse
Magic Mouse同普通mouse一樣,佢只會認你配對咗嗰部機,而起碼響macOS你有機會用Universal Control搭上搭連去俾iOS
考慮緊Logitech MX Master 3s 了
mx master 有個flow 功能可以跨device 用
我會拎去問下
屋企用緊3hk既5G router, 想喺公司remote返去屋企部macbook
ping macbook個ip會fail, 上網見人話3hk個5G router個ip唔係真ip
想問有冇人知可以點搞先remote到?
唔用flow都可以㩒掣轉機
不過Master系列個掣響mouse底
想成日不停轉最好搵隻個掣響手指公附近,如M720
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞