[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
你用到$6500買就當然好
但Apple本身想收你$7700
老實講 買refurbish m1 14 pro 好過m2 15 MacBook Air
淨係性能 Port位 mon speaker 14 pro好過15 air多多聲 仲未計其他嘢例如要upgrade ram/storage 駁mon數目之類
而且最重要係價錢 upgrade左嘅15 air仲貴過refurbish 14 pro
咁點解我要買15 air
Back to school唔係可以retail現場買咩?
會買15 air而唔係m1 14 pro嘅原因:續航勁啲,因為m2係多咗兩個e-core,當然仲會輕啲

所以到尾都係睇你要輕、續航,定係要靚硬件。Apple就係要你喺呢兩度迫你取捨

如果想keep續航又要靚硬件,m2 pro 14應該係最佳選擇

以上討論係未計你要幾勁performance,但如果要將 15 air升到去16+512,建議買m1/m2 pro 14啦
唔知點解你咁多負評
不過awu 本身就做唔到garmin 咁勁
講真做到既蘋果會唔會開個咁既價
擺明要undercut人啦
淨係舊電都追唔上
所以佢唯一贏既就係同電話個配合度
啲UI data visualization 做好啲
搵partnership幫佢做apps
好似果個潛水app咁
唔係掛? 定換過HUB 就得?
mouse receiver插落USB2.0 (如果HUB上面有)
或者用USB2.0延長線
真 我係黎支持坦巴既
有時講下呢啲市場定位仲好過下下追住個spec雕琢
例如今次15air
疫情嗰排,啲人已經買晒電腦
最多等埋14 16 M1 Pro

而家美國嗰邊IT炒人 更加唔會買新電腦
佢呢個時間點出 得返學生哥back to school

當然除咗Timing 部嘢嘅定位都緊要
個人覺得15吋有市場 如果佢個價俾16gb 512既話
Ultra定位就係怪喇
Sporty少少既人係咩 做瑜伽抱下石果啲
我覺得得閒做吓運動嘅,又未必會買咁大隻錶
因為難襯衫

真係認真做運動嘅人 行山 長跑 出海
又真係會用garmin
一來唔駛成日叉 二來真係做到pro功能 gps準
仲未計啲跑步跑山group個個用 實有日毒到你都買埋

俾$799有時有啲位做唔到
不如索性一野$999買隻garmin專心練跑好過
尷尬在15air 同14pro都差不多重量
如果13air同14pro係輕便同性能既取捨
15個定位就更加模糊,只係純粹個mon 大少少,但就犧牲mini-LED同120Hz
最大問題係15 air同14 mbp個價差唔遠
蘋狗似會加mbp14袋底價 多過減mba15
有無人解答到
macbook 駁 msi mon 但係個mon只係用到3分1左右 3分2既地方會出一條條
但我用window 機駁落個mon到又無事
硬件隨心師咩
咩型號唔講 用咩駁又唔講 相又唔俾張
msi MODERN MD271UL 27" 4k ips
MACBOOK AIR M1

用adapter hdmi駁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞