[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
build to order
出M3唔代表出M3 Mac nini先
頭一水M3一定係畀MacBook同iPad ED 出貨量多嘅機
M3 Mac mini應該起碼要下年先
我認為下年都唔會有,Mac mini 更新周期要兩年起碼,點會出咗半年就進入尷尬期
唉好撚on9
年頭先出左部袋底m2 air諗住做文書野執下相
用落左排feel到8gb真係唔太夠用本身都諗住等m3出就換14"pro或者繼續air
上星期趺撚左部機落地本身剩係崩左隻角即時check又無乜野
呢幾日發現趺落地果邊果個mon個角開始有d露露地白色背光
又無買ac+
拎去apple整既分分鐘等於買過半部m2袋底既air
黎緊想去讀寫code course
聽講java嗰啲要至少16gb ram

1) MBP 13” M2
Upgrade 24 gb ram
Upgrade 1tb ssd

2) MBP 14” M2 Pro
Default 16gb ram
Default 512gb ssd

兩個價一樣
但spec方面ram同ssd都差一倍

究竟張chip有無真係影響咁多?
定ram緊要啲?

求指救
粒Pro係全面勁過普通U
當然有某d地方如單核係分別不大,但大部分其他spec個分別係顯著
M2夾24GB的確個上限係多過16GB令到某task係順d,不過你要手上件task啱啱好踩入呢個位先會
或者你要行兩隻8GB VM咁樣用16GB根本做唔到

anyway睇你個款其實咩都未知,不如用住手上舊機先,讀兩讀睇定d知道要咩spec先去買
一般dev用16GB Air都夠啦其實
成個蓋換,半部機價錢好合理
不過如果考慮到M2全代都係已經delay咗半年以上,咁M3要提早出現去offset番未來周期唔係唔可能
尤其講緊M2響spec上已經係M1.5 stopgap產品

mini的話,以前成四年先更一次個周期係Intel年代完全唔可以比較
Apple Silicon後反而Apple有好大誘因去一炮過幫全部低階更新粒chip去統一生產線
姐係MBA 13" / 15" / mini / touchbar / iMac / iPad Pro / iPad Air咁多款機一齊換
用sidecar 連mac mini 用原廠 條usb c 連住 都會唔穩定freeze 死左有冇得搞
多謝ching解答
但因為我無laptop/desktop所以先咁問,無舊機用無得比較
不過照你咁講好似寧願要M2 pro chip好啲?
sidecar 真係好唔穩定
出左咁耐都無乜改善搞不得掂
求救

小弟部 m1 mba 突然boot 唔到機
入完pw 就重新開機去返login 畫面
safe mode 都係咁
試左修復磁碟無作用
係唔係得返 reinstall Macos 依個方法 ?
搭個m.2盒痴mon背又一條好漢
比錢apple加ssd真係交智商稅
我剛發現收機前可以按實comm+Q好爽咁閂晒啲window慳電
macbook仲有冇咩shortcut key係好常用?
官網有寫
shift+cmd+Q一炮過logout出去,甚至shutdown埋其實仲慳電

shortcuts有一大抽,system settings > keyboard嗰度其實都寫晒大部分global野
講真除咗必需嗰堆quit close save copy paste select all之外,淨係活用cmd+tab同cmd+`都夠,其他背到咪背
如果safe mode都係咁就姐係唔係user land裝野影響,而係kernel甚至hardware
你有無裝過kernel extensions類野,或者disable SIP去搞某d settings?
重裝係可以試但似乎你裝完都可能一樣會係咁
https://forums.macrumors.com/threads/gurman-refreshed-high-end-macbook-pro-and-mac-mini-with-m3-chips-to-launch-next-year.2396657/
M3 mini 2024年尾
M3 Pro M3 Max 14" 16" 最快2024年中
佢再重申最快2023十月可以出M3 MBA 13" / M3 MBP touchbar / M3 iMac 24"
我等緊坦巴評價
幾期待m3 用落laptop到有幾高效慳電
枱機反而basic 款無咁期待個效益提升
又可以慳錢
重裝完暫時ok
但parallel desktop 個win 11 activate 唔到
M3 mba 會唔會support dual external display 定呢啲野只會留比pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞