[Mac撚] 用家/買機集中討論(97) Back to School喇喎

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
試下打800睇下有無得變做urgent case ,睇下可唔可以部新機到左先一換一
咁麻煩 book genius換mon算
反正寄部新嘅落嚟又可能第二度有事
以前部intel macbook又係 一開箱見到有粒掣崩咗 而家apple啲qc真係
book咗聽日Genius 到時問吓
但HomePod 2係降級兼無減價
原本似係調整策略直接用mini頂大HomePod
但突然部大HomePod又出番嚟仲要不升反降,又唔減
成個套路完全唔知想點
個表係講緊銷售策略有疑問嘅產品
AWU係賭博嚟,佢同出面尤其Garmin比係有非常多短處
我估本身Apple都無話好心熊,所以定價算進取,但擺入去嘅tech就明顯未去盡,唔似例如Vision Pro咁
雖然佢無好似HomePod / M2 chip咁樣有生產線減產rumors,但次代會唔會今年出都仲係未知數
唯一一次有下代rumors只係三日前,話會減低重量
之前亦有提過幾年後會係第一件Apple產品用microLED
anyway我意思係佢地似乎會adjust吓個定位,甚至向上好似iPhone旗艦機不斷升定位同加價
intel upgrade 咗做m2 14pro
真係用得好開心快咗好多
但唔知點解有時用browser 開一個page
eg. youtube or IG 會load 得好慢
打字都會有delay 打緊第三四隻字先出緊第一粒字
請問有無巴打知咩事

利申用google chrome
舊mac 都無呢個情況
AirPods Max最On9都係唔support自家Apple music嘅無損嘅

我由sony同bose轉過嚟,好用過同舒服過佢哋好多

仲要果陣隻sony甩皮甩到我屌出嚟
我覺得好睇下係咩類型用家,最緊要適合自己,有啲鍾意追硬軟件spec,而我自己就比較著重用家體驗

Airpods max 係淨係播到AAC,理論上一定無LPCM or 其他loseless咁好,仲未計outdoor 既環境咁多noise 同ambient影響,仲有decode 能耗,sony xm系列係好勁,但好多人屌粒電差,其實可能係能耗問題

好老實講,啲發燒友買幾十萬既影音產品,bluray播緊既聲其實只係AC3,仲差過aac,畫面仲仆街,只係H264

整體上我用過既wireless headset airpods max 表現最好

但工作就一定係sony shure 有線

以上只係鳩噏,勿認真
見咁多負皮都知好多人get唔撚到我本身咩意思
講緊Apple有d產品係有晒共識佢定位係咩,未必個個人會想用想買但理解到佢係set得好fit個定位(同定價)
M1 MBA,MBP 14" 16",細AirPods好明顯係
但有另一堆產品做唔到呢個效果,件野本身唔係無優點甚至有用家好鍾意,但整體去睇係有改動空間
iPhone mini同plus都係大家都知銷量低於預期,就係因為咁
AirPods Max同AWU我覺得兩件都係各自由consumer升去prosumer位置嘅初代產品,佢地要擺嘅功能其實可以好多但Apple未擺,或者要aim嘅質素定位係要高過平時Apple consumer產品,而且其他對手係已經有做 (例SONY同Garmin)
AWU一出嗰時Garmin咪出post串柒Apple,話「 We measure battery life in months. Not hours」,真係outdoor用家一定會care,所以個用家如果衣家揀呢代AWU去用已經有compromise;Apple佢係要響下幾代再針對呢d地方去追,甚至加價都應該要追到
而MBA15"個case如果真係銷量差未必係因為spec,差唔係只係因為定價同timing差;當然衣家話要減產都只係吹,如果真係供過於求會見到美國d舖劈價,衣家好似2021 14" 16"咁樣
不過anyway,Mac條lineup呢一分鐘其實已經係近幾年最似樣嗰個moment,只係Gay Cook機海搞到有幾部出現尷尬位
其實我覺得apple 好成功
真正既專業用家自己會sort返專業級既嘢
Apple ultra 講得衰啲只係貴價玩具,而有人買姐係apple 成功sell 到再巨大化咗個利潤,幾乎肯定買既人大部分都係當普通aw用

呢個post有坦巴係連登既福氣👍🏿
無謂理啲負皮
我諗AirPods Max如果仲有次代要出,Apple要面對個問題係要是旦將個定位向上或者向下調整,因為衣家係夾響中間唔上唔落,casuals會嫌佢貴,HeadFi撚會嫌佢西聲
無錯就算未計frequency response之前,劈頭唔支援似樣d嘅wireless codec根本係自己申請唔會被HeadFi撚接受,但初代呢個定價又唔夠進取令到casuals feel唔到貴在邊度
其實好大可能次代Max會學由大HomePod轉去細HomePod mini嗰次,用料同size都降一降級,瞄準一個consumer入到口嘅定價,谷大個用家群之後先再講出唔出番隻premium版 (但隻大HomePod 2無升級都照出係另一個疑問)
我見AWU一開始個反應係幾好但好似中後勁不繼,當然佢未係AW edition嗰類咁離譜而佢係有strike到某個sweetspot
如果你講話top嗰班用開勁錶嘅人睇唔上眼,咁我諗AWU係成功針對本身已經少少sporty嘅AW用家去俾一件勁少少嘅outdoor向版本佢地
呢一層用家應該係最受落的,姐係例如本身都未去到要日日用diving computer級別,只係得閒free dive兩個鐘嗰類人,咁衣家隻watch就由完全無功能變做幫到吓手
但的確好多人只係貪隻野夠大,或者電量夠多,或者係新款外觀可以即時認到係Ultra,其實完全唔撚拎出去戶外用
我都覺得Watch ultra只係一件sell得好好嘅玩具錶

連登依家啲討論風氣堅係差咗好多
啲負皮亂鳩嚟
負咗當討論咗
負唔緊要,咪回覆埋講吓有咩見地大家討論吓囉
不過我一開始又係講得唔清楚嘅
但好似15" MBA呢鑊野,如果銷量真係雞到Apple過兩代唔會出我會覺得好可惜
就好似iPhone 13 mini後再無mini咁;其實佢有空間改善部機,平d又好粒電勁d又好,總之唔好出完一次唔出
最弊就係好多人負完就算呢
公海成日都有啲post連好基本嘅concept都唔清楚就同你鬥氣
你同佢長篇大輪清concept/講自己睇法
啲人就覺得你寫咁多嘢係認真撚/痴線佬
根本就唔係想討論

我覺得近年Apple好多嘢銷量不似預期都係衰timing
有時某類產品明明已經好多人話想要
但Apple成日都拖勁耐先出
到出嗰陣時大家已經晨早買咗其他嘢
可能Apple仲係有種思維,你班友唔買我啲嘢仲會買咩姐?
但其實其他牌子真係越追越貼又或者係某啲層面追過咗
唔知點解用HUB 插MOUSE, 個MOUSE會唔順暢
其實關唔關HUB 事?
我用VERBATIM
在商言商
Apple想用最少嘅成本賺最多嘅錢本身冇錯
但依家啲消費者都聰明咗好多
冇以前咁易落疊
USB3.0同2.4ghz撞?
15" Air其實完全唔改野就咁整大部13"個賣點係會唔多
雖然佢13"有減價去遷就15"可以只定多$1500,不過以spec論spec佢搞到部機一加野就同14"太接近
如果考慮埋官翻或者(美國)舖頭劈價,係直程貴撚過14"
所以我覺得佢衣家14"以下嗰四款機,真係要盡早整合同調整吓價錢

best case scenario係:
M1 Air再減,可能USD$799 (衣家已經係常態街價)
M2 Air 13"減去$999姐係衣家M1個官價
M2 Air 15"順減去$1199
touch bar下架
而且再好係舊Air個form轉M2,MagSafe form 13" 15"一齊年尾轉M3
咁的話成件事易入口好多

其次係袋底base spec
8GB都仲係合理嘅但256GB單NAND真係好撚on9
同埋15"個base可以加多d野啦,衣家就咁俾粒唔閹GPU核就當豪俾人咁

都幾明顯係
隔咗咁多年又有機會post呢幅錫紙包hub大法
trade-in點避過GC? 佢要即場claim張GC同你用架喎
姐係其實個policy淨係唔俾你用之前得番嚟嘅gift card?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞