執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
唔該大家呢啲嘢真心覺得好亂
乜原來無限公司轉唔到
出面好多人放呢d 牌都係無限公司
雖然價錢比有限平,但睇唔透個原因
你真係蝕咪OKAY 囉
但如果又係果啲現金唔報稅嘅,作假支出果啲方法,咁你就直接逃緊稅啦,都冇咩好討論
你100萬係包唔包公司嘅rental reimbursement? 唔包嘅話應該用100萬做起點計rental value 然後再減返你自己俾20萬先係net rental value
如果100萬包咗公司俾返你嘅20萬 你就要減返個20萬去計rental value
不過 稅局方面都會睇你老細俾reimbursement個陣個取向係點 如果純粹係俾舊錢你唔限你一定要租樓住嘅話有可能呢舊錢會變成cash allowance計入你人工到去計rental value

有錯請其他師兄指正
唔該哂巴打
祝你好生意
唔可以直接轉俾你,佢要先加你做partnership,之後上手老細自己退出個partnership,咁你就會變返獨資
無限公司有咩負債就好大獲,你無限責任,我諗可能因為咁平D
理論上如果5月起計一個月內收唔到報稅表係咪要追稅局 遲咗追就要俾人罰錢? 有冇通融
萬幾兩萬係請緊咩位
個人稅? 一般個人稅都好少會罰嘅
係 幫人問 因為我初步同佢計 扣埋tax reduction有可能係唔洗交 唔知稅局係因為咁唔出報稅表定點
幫手做下AUDIT嘅位,我地呢啲濕鳩FIRM都冇咩職位可言
感謝你 上網再查下先
公司轉讓係咪直接搵律師樓幫手搞好d
打電話叫稅局出返最保險
有時第一年係會耐啲先出
老老實實,收入主要係現金既公司,報紙檔,琴行,茶記果類,佢地出糧買貨都係現金多,其實係咪好易砌到每月淨係賺少少錢,然後年年唔洗交profit tax
公司轉讓都係打厘印姐,唔洗搵到律師咁貴,會計師都做到。賣俾你個AGENT OR 老細應該識搞架啦
理論上就係嘅
但如果稅局捉起上黎分分鐘搵人睇下你一日有幾多客都得 或者都可以睇下個profits合唔合理 例如人地間間都搵100萬係得一間搵10萬就易啲俾人周到
係架,等同啲的士佬唔會交稅一樣。
本身唔係賺得多都還可以,但你賺得多又冇報稅,一買樓就會馬上俾稅局查
一個正常唔鬼既JOB 如果收10皮,會點拆?
Junior, Senior, Manager, Partner 各自收到幾多落袋?

不過老老實實, 香港稅率其實已經好低, 俾十幾%稅, 之後舊錢鍾意點使都得, 開開心心。
你左瞞右瞞, 俾人捉到分分鐘要坐, 攞住舊錢又唔可以買樓, 何苦?
而且而家個社會, 好多嘢係睇你信貸。 哦, 你間公司無錢賺喎, 你出個一萬蚊糧, 憑乜嘢問我哋銀行借1000萬 ??
以前間港g sme個老細咩7都要我地book入去director expense
講緊係食個燒味飯買下 mask呢啲數都要claim返公司錢,一家大細買iPhone 陣入公司數,自用果部tesla 又用公司名義hold,以前讀書話送禮物比客可以book入去扣稅,其實係咪好大漏洞
唔知會唔會好似買樓咁搵律師樓寫合約打厘印
同埋draft 果封declaration
係有問題 但都係睇稅局查唔查 呢啲基本上一查返account 睇下單就出事
Junior, Senior, Manager 都係出糧,冇得拆架WOR
出完糧扣埋啲燈油火蠟既咪全部啲PARTNER自己分
中小學難啃D 定教會佛堂難啃D??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞