執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
有限公司每年5M turnover
單唔多
會計報13000做audit 算平定貴

有咩方法報少d 稅
想問問

見有人做緊同一個業務
但年幾兩年就執左間公司
已經幾次

是什麼玩法?
多數都係做啲back office 好似technical呀internal control呀,quality control果啲。唔會audit 又跳返audit 啦
我覺得佢係人 physically 喺香港,但service未必係for香港

例如佢係幫間外國公司寫程式,然後個程式係俾間公司喺外國用之類
有冇咩case可以參考下 wfh算唔係算而家iro嘅一個bug
理論上就幾錢都要報嘅,你個case要盡快開返張BR,姐係商業登記證,就係你哋所講嘅無限公司。freelance接job我assume 你同個客冇僱主僱員關係,咁樣就可以樣profit tax

合併報息未必有賺架,因為本身你定兩個有分開兩個progressive rate咁去交平啲嘅稅,合併咗之後得返一個progressive rate咁去交,未必抵玩,詳情你要上去稅局個calculator自己試下計先知。

公司account係怕你私人戶口太多transaction俾銀行封姐,稅務上就冇咩分別,你自己分得清楚就okay

你個查稅concept好岩,你有報足稅,數返咁多年個報稅收入夠300萬咁就冇問題
你自己有冇做到帳同會計?佢係淨係做audit定要幫你入埋數?

報少d 稅呢啲咁敏感,好難generally 咁答你,每個客都唔同你有個case問我易答好多
Salary tax同profit tax 個玩法好唔同
同埋唔係睇你個成品product or service 係for邊個,係睇你邊度provide 呢個service
detail 可以睇下呢個

https://www.ird.gov.hk/eng/pdf/pam42e.pdf&ved=2ahUKEwjS-M-6pab_AhVZxWEKHbs4CLIQFnoECAwQAQ&usg=AOvVaw0tWLLycDomLJZhVd8Q3Et9
你肯捱,我諗做second tier都有機會嘅
但second tier啲support會好差,你要自己考到個牌先得
呢啲應該做啲灰色地帶嘢,賺完錢怕幾年後俾人追數同投訴果啲,執咗間公司等你冇仇報

稅務上就冇咩用,個assessor一禁你個名都係知你有過幾多間公司
其實我唔知咩叫做帳

我只係俾哂out income 記錄俾佢幫我搞
扣20% 當係building refurbishment 咁扣?三分一當做裝修錢?但你買返來成個captial expenditure 嘅三份一當building refurbishment 唔係好make sense。唔係challenge 你,直心想學野
唔算,都係睇hk 同 non hk employment咁睇,現有稅例都應付到有冇case參考真係要搵下
咁姐係佢要幫你做埋帳啦,咁又收得唔過份
你好雞胸巴
想問如果有CPA做audit,稅局最後查到有問題
咁責任係邊個度?都係公司director?
因為人地已經使用過,你再claim唔可以又由25年計起
但如果唔係building refurbishment ,有咩可能可以20% 5年扣晒,就算普通Depreciation allowance都要reducing balance慢慢扣啦
sor 巴打,想請問下係咪有咩兩公婆合併報稅?唔太明
33%似係攤分地價同樓價,例如50%:50%或33%:67%
allowance計建築成本,唔計地價
咁點定奪係用5050 / 3367
professional judgment
宜家新樓一般都50:50,係舊時先考慮多啲
建築成本都冇人識計,稅局認可做法就係用first assignment value
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞