執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
請問self-employ 係咪俾salary tax? 一話可以比profit tax?

冇BR
我都唔係好明。

我當佢開有限公司同自己租,市價15000,有限公司同自己簽11000(佢話唔可以低過差餉物業估價。

首先交11000*0.8*0.15*12嘅物業稅(個人層面)。 然後,當有限公司扣埋管理費同維護支出,當有4000 可以扣, 公司唔洗交profit tax。

咁只係慳咗,4000*0.8*0.15*12=5760大元。 連開有限公司嘅成本都cover 唔到,除非有幾間樓收租。
同埋成件事都冇economic substance ,你話你係好似管理公司咁有幫手做下收租管理賺返10%咁就話姐,你冇workdone咁租上租,真係好容易中tax avoidance

佢公開考人呢啲鳩招,個牌點考返來架。下面有人留言串佢係唔係用信用卡買架飛機返來都扣得,笑咗
Self employed 的話,你唔怕俾貴啲照報salary tax 都okay嘅
要報profit tax就一定要有BR
至於點樣決定係係唔火係self employed, 可以睇睇#1個牙醫例子
你做到S3,mid join任何一間big4都會收啦,依家咁唔夠人不過你miss 咗peak season,你預唔可以今年升manager 要做多個peak season 先
1) big4 audit 去 big4 advisory 應該唔會discount你grade

2) 做唔做返audit? 大個仔架啦, 自己諗清楚啦
如果隔半年, 轉第2間big 4又係做返audit, 將來你去commercial搵工時, 預咗實俾人問點解會咁轉工法
懷疑呢個人只係做緊accounting related嘅野就自稱會計師 佢9up得太離譜
最慘成個行業好多呢啲人
巴打,細公司仔(有限公司)第一年報稅,每月銀行TRANSACTION唔過10條,可唔可以留TG了解下?
@tehsabah
我想請問
我去上堂/ 交香港&英國專業學會會費
係唔係間機構/課程不在政府個list 就得冇扣稅
薪俸稅?
有無交少d稅既方法
係咪都係得annuity, voluntary mpf個d
Yes
或者個人入息稅都得
If the holding of a professional qualification is a pre-requisite of your employment, you
may claim deduction for your annual membership subscription to one professional association.

如果你份工個牌係必要,好似律師,會計師,測量師呢啲,可以扣一個會費。

The self education expense must be incurred in respect of prescribed courses which were undertaken for the purpose of gaining or maintaining qualifications for use in any employment.

上堂就睇你去學嘅嘢對你依家嘅工作or之後嘅升職係唔係必要,係就可以扣。唔一定要係咩list有先扣得。
薪俸稅就冇咩方法架啦,乖乖交稅啦,唔好信外面啲廣告咩200萬收入一年可以扣到唔洗交稅,呃人架
會唔會出現我覺得呢個course 係對工作有用

但稅局覺得唔係?

同埋想問我上既堂有部份係外幣結算, 係唔係根據信用卡statement 報番港紙?
公司有冇要求你去上堂?或者你個專業會藉有冇要求你一年要上幾多個credit堂?

係呀,跟信用卡個exchange rate都可以呀
公司冇要求上堂

我有英國會籍鼓勵至少30 hour CPD

如果我冇呢個英國會籍,公司都會繼續請我

而我去attend 同工作有關既course (已經超過30個鐘), 而我係有gain qualification

不過都係如果我冇上,公司都請我

所以求指教
你個會藉同你嘅工作係唔係性質一樣?如果有我覺得都夠做架啦
係呀

我想問多個問題

我之前報一個英國網上course

課程收左我學費+VAT

公司只係reimburse 左學費

咁個VAT 有冇扣番香港薪俸/個人入息稅

我問過英國間課程公司話佢唔搞退稅
唔好意思
我頭先先睇到 prescribed courses
我再睇稅局個人進修開支扣除https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/salaries/allowances/deductions/selfeducation.htm
在薪俸税下可申請扣除的個人進修開支,包括課程及有關考試費用。該等開支須用於修讀訂明教育課程,以取得或維持現在或將來受僱工作所需資格。
訂明教育課程是指為取得或維持在受僱工作中應用的資格而修讀
A. 由教育提供者提供的教育課程;或
B. 由行業協會、專業協會或業務協會提供的訓練或發展課程;或
C. 由《税務條例》附表13指明的機構所審定或認可的訓練或發展課程。

所以我先問係唔係要 ABC 個 3點之內既課程先可以扣稅
Sorry for inconvenience caused and my poor presentation
同時唔知可唔可以追問一下,BIG4對DSE英文係唔係有D咩暗地裡的需求而甚至IELTS都代替不了?

例如可能看到你DSE英文3甚至2就會screen走你in都冇的in?
sorry 咁係我覆得唔夠詳細
我見你話呢果啲係英國公會嘅CPD堂,咁應該係符合要求架喎,正常呢啲course 一係公會搞一係大學搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞