執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
可唔可以講下assurance service係咩黎 同audit有啲咩唔同
想叉開問下關於share option嘅野
假設non HK employment 如果公司俾 conditional option個下人唔係香港而all services rendered outside HK 之後vesting period期間黎香港做野(要交salaries tax)而過程中exercise埋個option 咁option gain係唔係都要跟日數去計返assesable income? 如果係vesting period期間係香港做野但離開咗香港先exercise又有冇唔同?

睇完DIPN同稅例都唔係好明
1.呢啲時事嘢無研究
2. 咁你香港做嘢考香港牌都好正常呀,因為香港都係行IFRS,個牌去到其他都係用IFRS嘅國家都有用。美國行US GAAP唔認香港都正常呀
咁你父親本身有合理收入有交稅有積蓄俾你買樓咪okay 囉你買樓舊錢一定有個源頭架嘛。
係呀公司客多幾可會有打工皇帝搵我哋呢啲報稅但薪俸稅真係唔係咁多嘢扣同埋扣個難度高好多,因為太易中private expenses
係呀,一問到真係解唔到
次次稅局出信問,都係俾個table我,叫我個客填返晒成年個entertainment 每一餐飯幾年幾月幾日食,食幾錢,同邊個客食,係傾咩生意,同邊張單有關。一收到呢條Q多數都係問可唔可以投降輸一半
巴打知唔知比人向稅局舉報,稅局大唔大機會做野?
cls 問到咁,我真係有傾生意都未必咁詳細答到佢喇,唔通book keep 埋飯局內容咩。另外,我係咪有責任答到咁詳盡?
呢啲唔係Oracle 果啲都做到呢啲function?
有少少野請教
番full time都接近3年從事銀行業 知道銀行一直有幫我報稅 但至今從來冇收過稅局 稅單 同我同期入職人工又差唔多既同事 都已經報左兩年稅 我呢個情況係咪唔正常?
都岩嘅,我覺得好似裝修師傅咁啦,俾貴咗唔一定好,要中伏都係會中伏,個會計師好唔好都係睇彩數
咁樣聽落似係要交profit tax ar 唔係salary tax,因為似係self employed
你要申請返張BR開間Sole proprietorship 去交個人利得稅
如果有間limited company,有少少profit
兩公婆加埋用唔晒免稅額, 會唔會可以係limited company度出番d salary or director fee去令到間公司有少少loss,而又唔爆salary tax免稅額?有冇乜野諗漏左?
點解咁排
正解,唔該巴打
有限公司有獨立稅表
無限公司填去個人稅表度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞