執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
起薪pt 30 即係中級公務員 今年再+4.65%
起薪變咗$68,940
低過Big 4 Assurance SM
以前公司冇活動,可以就咁填堆0上去,唔上核數報告
今年新規例,一定要交核數報告,除非你按法例要求呈交咗聲明畀公司註冊處,公司係冇活動。
有銀行戶口,冇交易,按法例都唔可以申報inactive
我地啲濕鳩公司睇人收錢,相同情況2500至9000都有
你如果幾年都唔冇收入,得基本費用,幾年出一份report,出去搵人報價4000或更低都得
我做緊嗰間都係睇人收錢
自從google過核數報價後,facebook多咗好多廣告睇
我無google過都多左好多
幫親facebook果啲真係自求多褔
我試過執份report wordin、grammar、notes,個agent唔理我,唔同auditor講,算
另一隻job學精,問定改唔改哩啲無聊嘢,佢覆我auditor唔會改,慳返
如果我個客幫我proof read 埋我會好開心
以前有隻job同啲19上市有關,出full gaap,董事係cpa,畫到我份嘢花哂
啲客有audit底好煩,成日搵到typing mistake出嚟
想問local file 同埋master file 係唔係得big 4 識搞?

因為下年公司想唔用big 4 (Transfer pricing ,tax 同埋 audit)
lm
以前做big4都有客問過,以我所知其他你哋都係自己做好晒之後俾資料big4填返上去?
個客喺中國開廠,佢哋每年洗十幾萬搵間東莞諮詢公司做,master and local 兩本書加埋百幾頁,好撚仔細
有上年度files參考(照抄)?
萬事起頭難啫
應該自己搞唔到

要同同業比較等資料,同行業分析,應該要大諮詢公司先搞到
咁呢個應該係佢要幫你定埋個transfer pricing 所以先要做咁多嘢
上年年中開左間公司 到宜家都未收到僱主報稅表正唔正常?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞