執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
老老實實,你d𡃁咩qualification?
佢地幫你打工係咩心態? Local firm都稱唔上喎
假設,屋企有三層樓,一層自住,兩層放租比親戚,全部唔打釐印,理論上係咪可以慳返哂啲property tax,如果冇人篤灰,ird應該捉唔到?
如果份AFS真係寫Director's expense 咁真係直線引IRD問

d老闆心態係咁, 咩都入公司數
對於讀過book keeping的人就會心諗 "吓 得唔得架?"
逐樣講啦
1. 食個燒味飯 < 唔扣得,唔係business related ,你做唔做生意都要食飯
2. 買下 mask < 扣得,可以話買來公司同事用
3. 一家大細買iPhone 陣入公司數 < 理論上唔得,因為係Private expenses,但實際上正常一間公司都一定會有電子設備,你好容易就講到係買來俾公司用,反正都有單
4. 自用果部tesla 又用公司名義hold < 理論上唔得,因為係Private expenses,就算你話係公司車,稅局會叫你分返幾多成係揸出去見客,幾多成係個老細自己返工放工用
5. 以前讀書話送禮物比客可以book入去扣稅 << 送俾客就可以,正常生意係要有啲禮尚往來

係咪好大漏洞又唔係嘅,只係好多人都會搏咗先咩都扣姐
又好似係,收入係現金,啲錢入唔到銀行,每次少少少咁meet返出去,又買唔到樓,好撚麻煩
想問下有幾個朋友想開間公司接d project仔黎做

應該開間乜野公司
係咪要搵會計公司報稅
同埋賺左錢要點分返
其實買iphone 買wine呢啲luxury 係咪都話送比客啦用黎扣稅,反正捉唔到,但其實根本係自己用哂飲哂
真咩, 好多的士佬都有買樓
想問送外賣可唔可以報利得稅?
以我所知foodpanda/deliveroo都係同車手簽自僱約
每年都會出張IR56M比車手報稅
知道有d車手會另外開個BR(sole prop)
當送外賣係一盤生意咁營運
但張自僱約係同個車手簽
唔係同間sole prop公司簽
咁樣都可以照報profits tax?

另外佢地會將所有車既成本計哂落expense
(E.g. 油錢牌費車場錢抄牌錢維修保養)
仲將買車既成本當哂depreciation expense 去扣
聲稱佢日日揸10幾個鐘 揸一年已經變廢車 唔值錢
買架$10萬既車 直接將$100000當depreciation
加加埋埋expense 都差唔多大過income
唔洗交稅咁制
咁樣又得唔得?
想問下呢幾年中資公司啲audit 係咪wok中之wok?
另外audit firm做做下唔對路quit job有冇錢收
冇做呢啲客教會佛堂啲數一定好亂
冇qualifications 架有就唔會係度做啦
有個好努力考緊HKICPA QP,有個考緊CPAA
我都好希望佢哋可以早日pass到離開我呢嘅濕鳩firm有幫過同事補習QP

咩心態,我諗有份糧又冇人管佢哋囉
我真係好怕佢哋會走
理論上係,重要係親戚,實際上你講咩都得啦
你想扣salary tax?
開間有限公司,大家分好啲股權
開有限公司就要審計同報稅
分錢果方面,如果你哋有正職已經交緊17%就留返啲profit喺公司交profit tax, 8.25%平啲。如果你哋冇正職,啲personal 同其他allowance 用唔晒,就出糧俾自己,唔好曬咗佢
唔好太多都okay嘅,我以前做tax audit 有個客真係一箱一箱紅酒咁送出去,俾稅局add back返
咁唔會買貴樓架ma, 居屋果啲月入2到3萬都夠啦,月入2到3萬根本上有父母有仔女供養啲allowance扣晒都唔洗交稅
幫朋友問:
兩公婆有個5歲女
往年分開報稅 都拎到 個仔個免稅額
上年報完稅 稅局寄返信嚟話check 到重覆咗 要我朋友放棄claim 個女

想問吓我朋友兩公婆再分開claim 個女免稅額博唔博得過?
同問。香港會計行業真係超級離譜地落後。
明明全部都係數,有咩唔可以電腦做?
下下仲要一大疊紙印出黎 揾手塡揾手計揾手簽名

對比一下,工程建造唔單只係數
我地仲有字有圖
都已經電腦化+少紙化咗好耐
除非係唔夠mon / 想睇大圖 / 個mon唔夠大
otherwise 真係理論上一張紙都唔洗印出來的。
就算印都只係貪方便叫做有個 hardcopy 潦下咁解。
都check 到重複左仲點搏呀弱智都生仔
Sole prop同個人法律上係same entity,所以簽約果度冇問題,可以照報profit tax。重要delievrooo 都報你報埋56M,咁已經靚晒啦

因為佢真係要靠架車搵食,扣除車嘅洗費係好合理。以上你講除咗抄牌唔扣得其他都扣得。
買車嘅折舊可以扣落去個,但稅局自己有個standard rate俾你計,唔係你話架車1年報銷就1年,一般係買入年扣6成,之後剩下嘅balance再扣3成,下年開始就每年都係上年剩落嘅balance嘅3成。

係架,佢計晒所有expenses之後本身profit tax都唔係好洗交,用埋personal assessment之後應該係完全唔洗交稅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞