執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
thanks
先假設,你公司係香港公司,你喺香港有固定居所
唔係睇邊度身份證出糧,睇你工作嘅地點
如果工作全喺香港做就計香港稅
如果兩邊走,就睇全年工作日數,按比例分
唔駛諗咁多,佢有兩間公司出糧畀佢,分別報澳門同香港咪得
如果澳門份糧超過免稅額,出糧時會扣埋稅
所以理論上香港 & 澳門兩間(子母)公司分別報稅, 其實就冇影響?

澳門報夠勉稅額14 萬; 餘數報返香港稅
有影響
僱主用一間定兩間公司出糧?
淨香港公司嘅話有冇成立澳門分公司?
如有澳門公司或澳門分公司,受僱時有冇幫你開file?
要知具體情況,避免同公司申報不符
小弟呢排真係忙到無時間食飯,有時間再覆
感謝上面嘅CHING幫手清Q
無收到稅單 唔報稅lu
收到都報堆零啦
僱主將會用兩間公司出糧, 現時合約淨係under 香港。
稍後會重新簽多份澳門公司既合約。
其實咁樣分兩個地方出糧,你分開申報好着數
樓主你好 我想問報左持續進修基金既課程如果claim完錢係唔係唔可以放落去self education到扣稅?

同埋mpf每個月供既錢係唔係可以填落mandatory果到扣稅?

唔該晒
新手創業 想請教下巴打們
如果現在小網店
每月流入既錢約2x-30萬左右
每月流出既錢都係約2x萬左右
但超左現時公屋入息限額,呢啲情況係咪已經要搵會計幫手
有冇向稅局申請獨資業務商業登記
即係BR目前未有 諗住今個月會開埋 但超額個到唔知點算
留意公屋地址做BR營業地址嘅話,係商業活動,咁係違反租約。稅局一定唔會理你,房署正常唔會知道,知道都唔一定搞你嘅

唔清楚房署點樣去計業務收入,正路係計net profit,唔會計revenue,你可以問房署

冇法定要求去核數,你可以自己做賬同報稅,請人做都得
感謝巴打解答 目前有租左個小地方
如申請BR都唔會用屋企地址
想問一般我呢類型網店無限公司
目前我呢d支出流入金額(出入都算密)
搵會計每個月做,大約會係幾錢
搵人報價都係睇交易量,搵會計師行、上網搵會計公司、搵freelance都唔同價
建議自己開個excel跟住銀行月結單去入就得,google搵啲基礎會計睇下
唔該晒巴打提供方案,我去做下功課先
想問下如果係英國remote 打香港工寫code, 變做開公司接project 咁得唔得?交英國薪俸稅好貴
你啲錢最後都會去返英國戶口,問到你想點解釋
會係英國銀行問? 定係英國稅局問?
香港銀行就一定唔理你報唔報稅,我唔知英國銀行理唔理
香港稅局就跟你報嘅嘢去評住稅先,我唔知英國稅局係咪咁順攤
你長住英國就已經係英國稅務居民,要全球繳稅,就算你開公司,派dividend 俾你都係要交英國稅,唔同香港dividend唔洗俾稅。
有禁售期都係一樣咁計,都係exercise 果日計個價差。個vesting period主要係影響non HK employment, 姐係你vesting period 其間又有香港做嘢又有外國做嘢,點樣計幾多portion 係offshore onshore 咁
想問下打工仔如果要交好多薪俸稅,可唔可以開間無限公司,然後合併報稅?咁就可以有啲支出可以出公數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞