執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
無問題
用「借」方式攞錢唔使交稅
唔諗住還錢畀公司嘅話可以派股息清咗條數
no tax effect
但長遠計條數越來越大,我欠公司嘅錢越來越多,咁會唔會有問題?
即係如果我欠公司50萬,咁就公司派返50萬股息比自己,咁樣清左條數佢?
yes
前提公司累計盈餘要足夠派發利盈
公司冇欠債嘅話,一般嚟講就賺到咁多先有錢派
想請教下香港公司係外地交左withholding tax
係香港可唔可以當expenses扣
咁如果唔理佢,繼續欠公司越來越多錢,會唔會有咩問題?
到最後公司結業,筆數都唔還,咁做得唔得?
公司結業時清哂街數就得,有剩都係股東拎返
行業冇監管機構睇嘅話,股東拎錢冇問題,不過日後睇盤賬,會見到你拎咗好多錢走,咁你咪好有錢?
逐年派股息清就冇咁顯眼啫
其實有賺錢,派息就最正常做法
你投入資金入公司,之後賺錢入累計營餘
營餘嗰度可以有派息
即係係投入資金增值咗,你攞返收益
其實都合理

但如果唔係營餘,公司蝕錢情況下
仲攞錢走,就有啲問題
你投入資金無增值,咁攞錢走就係從其他資產度攞
一人董事股東,你都係食自己錢,就問題唔大
多過一人,你要諗埋有無機會畀人質疑虧空公款
補充埋
你細公司,所有董事股東同意嘅,都唔大問題
怕在有啲董事無共識下,自己私下攞錢
呢啲現實都唔係少見
case by case, depends on nature, dtaa
咁簡單啲,用派息清咗佢
係睇返上一年audit report 個累計營餘有幾多
你最多可以派咁多息
即係一邊公司派息畀你,唔經銀行畀現錢你,另一邊減返細你借咗公司要還嘅數
派息已經除稅後,你個人收唔洗交稅
最正路方法睇最近一份report 個數
或者你整個截到最近期management account 都得嘅
反正你一人公司
no need
派息唔洗,因為已經係除稅後

正常flow 係
你收入減咗成本開支,有賺錢profit,之後計稅
profit 減稅後個數就會去累計營餘
派股息嗰時喺累計營餘度攞出嚟
所以股息已經係交咗稅
明白晒,thank you!!
請問若果一個打工仔同時擁有香港&澳門身份證,
同一份工分別係澳門按澳門居民身份出部分糧,
另一份用香港居民身份出糧。
到時報香港薪俸稅 / 澳門職業稅係按當地收取既薪金去報就可以?
想問下如果share option有禁售期係點計稅?
正常情況係exercise果日market price同exercise price既差價。但如果exercise之後仲有3年禁售期,咁最後係點計同可否過咗禁售期先開始徵稅呢。始終啲gain都冇機會realise到
係,睇累計有剩幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞