執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
你樓下個兩個 staff 有無扭屎忽想走人
咁細間會唔會好難留人
最近睇到好多 FB 廣告, 話稅局“改例”, 無業務公司都要交埋份audit report 上去, 係唔係? (我知佢不嬲都係“要交”, 但係不嬲你唔交佢都唔理你)
Partnership 唔可以出salary俾partner架wor, 同sole prop唔可以出人工俾自己一樣,因為你同間sole pro or partnership係同一個legal entity,無限責任,唔可以左手出糧俾右手

唔出糧交profit tax 重抵啦
Add back to the assessable profits of the partnership
好過打工咁啦
想行呢條路要識多啲唔同行業做嘅朋友,有咩唔識都可以有人問好緊要
告發佢
唔得啦, 除非你間公司幾十個股東。
如果唔係, 幾條友, ABC每人揸20%, 另外無端端有間 BVI 揸住40%, 做得 partner 唔使查都估到係邊個啦。
我覺得冇用,一來做tax簽唔到experience 做practicing,二來big4做tax都係唔會接觸到呢嘅嘢,主要都係幫啲大公司計稅
利申:做過tax intern,日日都係鳩duo tax computation
首先,你要開sole proprietorship 先可以做personal assessment。開有限公司唔可以。
你講嘅理論上可以,但你估稅局唔知你諗緊咩咩,多數elect完personal assessment又係蝕錢嘅過多幾年都係俾人出信問。唔是咁易作一盤稅局會信你係loss嘅business出來
咁佢自己講賺200萬姐,計稅上面可能有其他合理洗費or 折舊扣架嘛,咁要睇佢本身個稅係點計,未必一定係逃稅嘅。如果真係逃稅,呢啲一買樓就會俾人查
做開audit考到CPA嘅都識HK tax,又唔係難
但做tax就未必識audit
結論都係做audit好過
除非對non HK tax有興趣
巴打 有冇tg 有其他野想問?
理論上唔得嘅,作為一個會計師我就會勸你實際上都唔好搏

上面覆咗,你盤生意唔通年年都蝕錢咩,稅局唔會信
自己都養唔掂
其實真係做到 不過你要交好多要有呢個誘因去做
你只要開到一間收支平衡嘅細公司仔 之後報比稅局賺蝕你自己報姐如果只係收現金嘅話 咁你只要將蝕既錢報比政府抵消到你本身薪俸要交個d
咁你就可以交好少稅 識人做醫生咁樣慳稅
香港稅制其實勁favour老闆
其實仲可以搵公司幫你交租, 咁交租嗰部分就當你收入嘅1/10 計。
不過要做足文件。
tg 傾下
@tehsabah
緊係得啦 唔會有人查 你可以claim勁多開支
香港稅不嬲favour老闆 而且正常情況稅局同銀行唔會互通
你知唔知香港99%利得稅係集中係1000間公司?
可以上去稅局個計數機自己計下。如果你年年都已經玩到17%果層其實就冇咩分別

不過呢幾年個progressive tax rate都有改動過,要自己留意返
好難留人呀,我已經係free俾佢哋鐘意幾時返幾時放,野又唔敢俾太多佢哋做,岩岩琴日個同事臨放工先同我講今日想放假,我都係同佢講好呀冇問題咁希望佢哋做得開開心心自由啲唔會走
你唔使真係蝕 你收現金真正賺蝕邊有人check到
你可以將開支claim落去你公司到 你有單就可以 保險狗都係咁
做到蝕跟住令到你個人入息課稅額低咗
但當然減幾多做到幾誇呢d就係藝術
其實香港咁多d 19 找換店肯定好多都係避稅洗錢用
呢位巴打講得好好,係不嬲都要交但佢不嬲都唔理,所以我今年都係搏佢繼續唔理

Facebook果啲係為咗搵生意,嚇下啲人嘅姐
Hello 巴打
自己業務開咗有限公司,有會計每年計數核數
想問下其實有冇話幾多%以下 entertainment會比較安全?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞