執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
好過以前打工就已經非常好啦!-年4M profit ? 咁耍養幾多人?
我就係試過個客果啲覺得好煩,最後都係用excel做ledger, 之後用sumif做返個P&L balance sheet
加油呀,有咩要幫手出聲
有啲local firm真係可以養廿個人架大到
😁😁😁咁又唔係賺好多'如有二十個員工,4M profit😁😁
最基本畀錢儲鐘就搞掂
唔做埋都真係無咩藉口
真係最驚review啫
呢幾年好似review得好密
一review我可以直接執笠
始終轉咗AFRC睇,都唔知佢哋想點玩法
發現原來係唔夠鐘,但renewal時又話夠
咁會點算
會唔會俾機會你今年補返鐘
唔會,以我所知係直接罰錢因為佢一check就check你3年
罰錢
第一次聽罰錢
咁罰幾多?
原來最後都係錢解決到既問題
big4係真係做到狂OT日夜顛到?
有個ex做audit好似又唔係喎
佢係番工時間慢慢做,上下網,OT時間先係真做,所以晚晚先10點放
big4係咪都係咁?
我自己都整緊auto audit report 有興趣整埋報稅 不過脫離咗audit太耐 對格式同audit知識應該脫哂節 可以傾下
如果啱啱畢業喺big 4頂唔到3年點算,仲有咩出路?
CPA 係咪真係好難考?如果考唔到喺會計方面有咩出路?
想問下關於約滿酬金,報稅個陣撥回3年咁報
如果最後發現 只係計今年報 會著數過分開3年
稅局會唔會當舊數只計今年報,等我可以交少d稅?

近3年交稅會上到17%
但今年多左d免稅額&交學費
咁係佢好命水 有呢d case 但佔好少數
ching一開頭 part time做?
師兄,想請教吓
今年報稅嘅時候,同老婆傾開
原來佢每年都係交緊千幾蚊
但係我交緊七萬幾蚊
呢啲情況係唔係combine會抵啲?
其實我上年問過稅局
條友覆我話combine左都冇着數
師兄, 想問問 係香港開 Sole prop, 其他國家稅局係咪好難查到? 多唔多人咁做?
同意。 就算搵得番佢 佢都會另外收費幫你答IRDQ, 但你又唔會知間local firm 係咪真係識tax /識答IRDQ. 所以報稅真係唔好亂報/ 貪平求奇搵人報
其實巴打你係點搵客, 不斷燒錢?
收藏先
Combine 左唔會著數左
反而你應該要睇下你老婆有咩免稅額唔好喺佢度扣
你地加埋就會平啲
佢係得養老豆我已經攞晒養老母養個仔 爭在未去信問稅局可唔可以寫養工人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞