執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
僱主申報表要寄form俾稅局申請先會出架,因為佢唔知你有冇請人
一人公司係有限定無限?
執咗嘅意思你係有申請到稅局不反對通知書?
就咁聽抽查俾supporting 就普通assessor問嘢姐,唔係查稅嘅,照直佢問咩你答咩,佢要咩你俾咩就okay了。查稅的話張信係會話要約個時間會談
Ching有無覺得自己出黎開檔之後多咗私人時間 定係其實都係一樣咁wok
巴打請唔請人返幾個月頂一頂個peak season?
因為啲客都係直接打你電話搵你,變咗困身咗啲嘢
但因為打自己工,overall都一定輕鬆咗嘅,多咗時間做尖
自己都未養得掂
多謝欣賞
有呀,不過唔係insurer, 係insurance broker
insurer 要計reserve 有精算師report果啲,我哋呢啲細firm做唔到
insurer broker就容易好多,主要做多一個assurance report俾Insurance Authortity 話個broker有做足啲rules同埋收咗個客啲錢冇亂用就okay做呢啲幾好架,fee又可以收返多啲
有 基本上都會睇
係big4嘅時候考qp會唔會特別辛苦
定返工會偷到時間溫書
1. 咩野情況下 有'折舊' 正數,出現在cash flow,?
2. 咩野情況下, 一間Reit類公司,但沒有 '折舊' 數 在income-statment? 物業不用折舊?
不如講下香港會計界未來走向
認證斷左 又話唔要big4要自己人睇數
稅就要照報嘅,至於清盤,香港有分deregistration 同 winding up,你有欠債就唔可以就咁同稅局同公司注冊處申請deregistration ,要court winding up,呢啲就律師做我都幫唔到你咁樣搞清盤好麻煩呀,但winding up到就可以唔洗上身。相反就咁deregistration會有追溯期十年。
唔辛苦呀,big4可以放成個月假考試,唔洗返工時間溫書,真心好正
隔離po話如果唔夠ot鐘要用自己AL
想問study leave個機制係點
點解好似問書咁

1. 正常折舊係non cash item, 會加返落去個cashflow度,你正數嘅意思係唔係咁?
2. 一般呢啲REIT都係投資收租物業,行緊Investment property,用緊fair value,所以未必有折舊
ching, 自己生意公司仔報稅想搵你可以嗎?
有冇keywords 搵到你
我以前就考一科有5日study leave,一般就自己攞10日annual leave 再加公司俾10日study leave揍緊一個月咁放

緊係要用annual leave 啦,唔通真係送一個月俾你咩
可以 tg 傾下

@tehsabah
我覺得主要問題都係唔夠人做,基本冇後生肯再咁樣捱,同埋依家啲audit regulation 緊過以前好多,一個audit做多咗好多嘢,但因為人工貴咗,audit fee又玩割喉戰,根本都冇錢請到多返啲人做嘢,變相又係做死晒啲現職嘅人,我都係因為咁樣先冇再做四大。

認證斷呢啲就冇咩特別嘅我覺得,一來你都唔會去人地國家執業,同埋香港係行IFRS,基本上去返行IFRS嘅國家都冇咩問題。

唔要big4睇呢啲就政治原因姐,到時真係發生咪又好似俄羅斯咁,間firm改個名又繼續做
咩心態?
下年sme係咪有更新?例如pn900
巴打 想問如果又有全職又有freelance 報稅係點做好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞