執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
原黎Tax都拎唔到Practising?
點樣唔符合?
即係話我一邊打工一邊試吓做生意都唔得?
有限公司核數幾錢
師兄你問得好深入
答錯你要唔要負責?
答到你既,tax consultant既同業仲要唔要食飯?
我打一份ft一份pt
Pt果份話會報稅
但稅局無record
佢又無俾稅單我
可以點搞
應該唔得,要有audit experience
咁都make sense嘅,你要簽audit report ar ma, 做tax consultant 都唔洗要practising
你果啲係咩支出先,搭車食飯買iphone果啲就唔洗諗,如果你真係有生意有買貨有賣貨有正常業務支出先可以,私人支出全心想用來扣薪俸稅就唔洗諗
咩info都冇quote唔到價
咁以前d big4做咩要d人考QP先俾qpay
做tax or consult 咩牌都一樣姐
以前係指幾時?乜唔係畢嬲都受acca cpaa?
1、2、4係arm’s length嘅問題。Btw,第一個tier嘅PTR先係8.25%。以佢個銀碼,如果assessor真係出Q,真係唔知叫佢答唔答好,唔通免費做咩。

3係purchase price allocation嘅問題。簡單啲講,頂手費即係頂咗啲乜返嚟?

老實講,我覺得樓主係到搭呢個雞棚有啲嘥氣。咁得閒,不如諗清楚啲自己想要嘅客係乜類型,然後再諗清楚自己應該點定位同配合,同埋點樣可以接觸到果啲客好過啦。
佢講既轉手係指d equipment. 有時冇讀過會計既人會以為自己講中咗野.我地唔可以directly accept佢地既info
個人salary tax 有咩方法可以減?

個個人開支可以填乜扣下税?
1. 你Limited 賣嘢俾sole prop, Limited 係有收入冇錯,但你sole prop 唔會係支出,買貨返來果啲叫存貨,要到賣貨果刻先係支出,但你唔可以零蚊賣貨,太低毛利會俾人問

2. 頂手費唔可以扣稅, capital in nature,要講係買賣裝修設備。因為係關聯方交易,mark太高會俾稅局問。其實你啲頂手費就算俾你扣到,一般都係當係裝修CBA扣得4%一年,都唔會幫到你好多,唔係好值個風險,你咩都係左手交右手,基本上一問都係會俾人disallow。同埋你買完之後要繼續做盤生意,一年就執咗佢又係一定俾人問。

3. 稅帳上,唔可以寫轉手費,多數都係當裝修,4%一年,如果設備就第一年60%,之後每年reducing balance 20%

4. 好有問題,唔建議,一俾人問你解釋commercial substance 同攞proof就會收皮
就算個pt 老細冇幫你報,你都有責任自己報。
你有ft 的話咁你咪有個人稅表lor,咁你要自己填落去
咁成間公司統一呀嘛
sole prop請屋企人又係會俾稅局問到反艇
你要怪只可以怪前人太識鑽漏洞
但我唔知pt 出咗幾錢
我個ft 就有record
但pt完全無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞