執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
幫朋友問如果公屋有名好似係, 出面有樓租緊仲可唔可以報出面屋租離減稅
約滿酬金選擇撥回之前年份 or 今年一次過報都可以架
Detail 點填睇下面註 3同註 10
https://etax.ird.gov.hk/ird/login/html/Guide/chi/st.htm
我係比人舉報果個嘈完交話舉報我諗緊比人搞洗唔洗主動投案定等佢殺到先算會唔會嚴重好多
唔可以
住宅租金扣除不適用於以下情況:
納税人或其同住配偶是香港房屋委員會或香港房屋協會轄下公共租住房屋單位的租客或認可佔用人
好難答你,唔知你幾大數,個人定公司稅
如果一間香港公司
係中國買貨,賣去西班牙
無claim offshore,交左香港稅
仲洗唔洗交china tax/spain?
應該咁講,assurance 需要auditor比opinion,audit都係其中一種assurance service,亦都有其他 level嘅assurance service

相反Agreed upon procedure係non-assurance service,只需講做左咩procedure,寫result就ok,唔需要出opinion (factual findings)
其實change of intention呢樣野可以點去定由邊一日開始? 之前上qp workshop個facilitator就話就算bod傾過要賣 minutes記低埋都好 個個日子都未必係change of intention用黎計cost嘅個一日 唔通真係要去到賣個一刻/請人 redevelop 個capital asset黎賣個下先開始計?
想請教下 DTA d嘢,如果係加拿大/英國/澳洲 呢啲地方 remote返香港工

然後係當地又有一份工

香港份工係咪交咗香港稅,就唔洗再理佢哋個全球稅制?
交咗香港稅同洗唔洗交China or Spain tax 冇關架喎
唔識China and Spain tax
report如果個auditor okay的話可以一份過做嘅,唔一定要分兩年,但個tax comp要分返兩年
樓主有冇收到風今年tax deadline有冇extension
咁簡單咁講,我直接問雇主有冇填56B報我上去,如果佢冇幫我填,我又用現金出糧,其實我唔報都完全冇人知
我想問公司年年報大我地人工迫我地交多d稅係咪可以舉報佢 佢仲會係我地人工扣多d幫佢供多d強積金😭
公司大約30人
犯法架喎。。
我覺得睇客觀嘢嘅,因為minutes呢啲都係得個口講。例如買樓返來,如果唔想俾人話係炒樓要交稅,一定要做放租呢個動作,因為放租係交映咗業主想長期投資。即使之後有咩突發原因想賣,起碼一開始都表現到俾稅局睇係想長期投資。
冇買可扣稅自願性供款TVC,報稅mpf上限係咪最多填18000?
公司policy每個月自願都供多過1500
你長期人在外地remote咁返香港工,好大機會係要交外國稅而唔係交香港稅wor,都已經唔關DTA事。
lm
有樓都唔得

A deduction for domestic rents will not be allowed in the following circumstances:

the taxpayer or the taxpayer’s spouse (who is not living apart from the taxpayer) is a legal and beneficial owner of any domestic premises in Hong Kong
多謝ching教路
唔會啦,最多可能都係好似N code咁兩個星期
唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞