執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
你真係有盤真嘅生意,有租交有出糧有fixed cost,之後搵唔夠單唔夠收入但租照交糧照出嘅真係蝕錢囉
巴打唔考慮請intern? 減輕下都好
咁香港又未去到咁誇張鳩claim都冇人理嘅
如果唔係我份工就易做好多,幫啲客鳩篤完就上稅局
咁你要諗下查你你點同稅局解釋
帶返頭盔先我冇會計相關知識 我係知朋友咁做慳到稅再自己研究得出嚟結果
有專業人士歡迎指正
你有單有據照道理稅局吹你唔漲 但要睇你做到幾誇張
做得愈誇稅局查你機會愈大 正如我所講係藝術
建議咁樣做嘅人真係開返檔野 而且檔野真係開門口做生意
唔係開空殼到時一查好麻煩 但檔野入面d數點報你就可以自己斟酌
我有朋友類似你牙醫case搵10皮一個月真係claim到$1都唔使交
係呀,比如英國,聽人請係香港開間sole prop,英國嗰邊好難查到,咁啲人將香港嘅收入擺晒入去間sole prop,佢佢哋就唔洗交英國嗰邊啲稅,係咪有人會咁做?
可能衰咗幾多年唔可以做董事嗰D罪呢
咁10皮一個月,你分返好幾多錢報salary tax,扣晒啲allowance ,幾多錢報profit tax,之後claim下啲expenses,正常都可以壓到俾少好多稅,未去到真係要作盤loss嘅business出來去呃稅局

同埋你作一盤loss business出來真係玩唔長,幾年後稅局就出信問。依家你可能見到佢好風光唔洗交稅,但幾年後俾人review or佢買樓之後俾人查稅就好麻煩
有興趣學寫program,請問應該由邊度開始學?
想請教呢Rental reimbursement同Tax deduction for domestic rent (住宅租金扣除 $100k allowance)係唔係唔可以同時發生

好混亂…

我自己計Rental reimbursement個deemed rental value又同tax calculator唔夾…佢就咁用減咗rental expenses嘅total salary earned乘10%, 但我上網搵係[(total salary earned - actual rental expenses)x10%]

如果我唔係作我真係run一盤收支平衡到嘅生意
但我理論上點報嚟扣稅係我嘅事 岩唔岩?
你有牌可能敏感啲 但理論上係成立岩唔岩?
好難講,香港唔似大陸,大陸就講明3%
香港一般都係睇你成個expenses breakdown 睇落順唔順眼,姐係會唔會突然冇咩其他expenses 但就一粒好大嘅entertainment 咁,所以要compare to其他支出再決定。
執咗隔幾耐可以開翻
開翻會唔會追翻之前個review ?
唔岩,你點報稅都要過到稅局果關先得架,你咁樣做只係搏咗先之後先算
如果你真係有晒單據真係有交租有出糧蝕錢,咁就話合理姐,但如果係咁你就真係蝕錢啦,蝕咗嘅錢都唔夠慳到都稅多啦
邊有人會想做我哋呢啲濕鳩firm intern
咁係你自己唔報姐,但你一入錢過英國銀行就會問同埋稅局會知架啦喎。如果係等緊BNO5+1就唔好搏啦
應該都係睇最近1年
咁我就係有單 我有收據 檔生意真實世界存在
但檔生意收入幾多我收現金 稅局只係靠我去伸報
做股東又唔同董事wor
不過用declaration of trust應該就冇問題嘅
咁你收現金唔報呢樣係直接逃稅啦,已經唔係討論緊啲咩tax planning,你鐘意一蚊都唔報都可以
Cayman / bemuda / BVI 呢d 都已經有晒substance rule, 根本依家連係個到開公司都未必做到

連香港都 要搞壇FSIE, 又簽晒CRS咁,依家好難搞避稅了
唔該哂巴打
用完計數機發現剩係報今年好似著數d
但係原來上網submit左冇得改
兩樣唔可以同時發生

你個rental reimbursement 同actual rent金額係唔一樣?
可以架,打電話上稅局話要改啦
如果唔得就等到佢出assessment一個月內出信object話要改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞