執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
幾餐飯咋
你有冇寫明係entertainment?
寫見客
你可以搏佢金額細唔問你嘅。你以前年份有冇claim過?
千幾二千就由佢問到再改啦到時say 晒sorry 合作啲都唔會罰嘅
IT狗有興趣幫你睇下,你有咩idea
罰係會點計?同埋如果而家申請改返係咪都無問題?
你想安心啲就依家改返啦,你改走啲expenses佢稅局一定冇問題嘅。
巴打想問下如果除咗人工以外,有拍youtube片賺google分紅,係咪要開無限公司報埋分紅收入?

但睇稅局話香港產生既收入,如果收美金計唔計
current account 過之後write off 就會有tax impact, 每年重要俾auditor 周我個recoverability. 之前prc 公司就衰左獲....
write off 就會有tax impact

講真? 定我get錯?
唔該哂
岩呀冇理解錯,唔一定係一邊扣稅另一邊交稅。咁相反啲外國員工來香港做嘢多過60日都係要交返香港稅架姐
等我研究好新出個e tax filing 點用先

有興趣可以tg我傾下
current account 正常written off 就唔俾扣稅嘅。咁你written off完都冇咗recoverability 個問題啦
理論上係。你人在香港整片,個收入就係計香港,唔關你收咩種類嘅貨幣事
想問 每年公司報稅表四月一日出
咁公司實際上要幾時覆返稅局?

話就話報稅表上要求公司一個月內覆
但我見啲會計核數個個都拖
拖到稅局出信追公司都仲夠膽拖

都明會計核數個個四五月都忙
咁有冇話行規要幾耐搞掂?
理論上就應該8月15號前搞掂
實際上見過老闆唔肯簽 拖左好耐都冇事
關於物業稅方面 consideration呢個字包唔包括應該要收但收唔到嘅租金? 稅例用payable呢個字
假設有份1年嘅租約 如果租客係第7個月開始唔交租 到第9個月開始發現佢已經離開香港 相關嘅租金係追唔返 咁計consideration嘅時候係咪應該將7-8月嘅租金都計落consideration到然後再扣bad debt咁處理? 第9-12個月嘅租金係咪就唔會再當consideration (即使租客根據合約仍然有責任交租)?
你係講緊12月D code 埋數定係3月 M code 埋數?
稅表上寫一個月,如果你冇稅務代表就真係一個月要覆
有稅局代表
D code 就可以申請到去8月15
M code 就去到 11月15
M code loss case 就去到下年嘅1月31

正常會計師樓就一定唔會miss 呢啲deadline,如果俾晒嘢都miss上面啲deadline就轉咗個auditor佢啦
研發支出要扣到稅門檻好高,要睇好多嘢,就咁產品研發唔夠去分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞