執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
一般audit 要有個好high level assurance ,要簽true and fair view report

assurance 應做嘅嘢類似audit,但未去到要咁高嘅assurance level,例如啲agreed upon procedure 嘅engagement

以我認知應該係咁分
咁嗰啲落來讀書班"港漂"咪唔怕稅局查,買樓資金來源直接話大陸既父幹比錢,唔通稅局都會真係走上去大陸查,又有權查咩
你睇睇係唔係DIPN38 para 43 Example 4 non HK employment 都係睇vesting period 有幾多日響香港,同邊度exercise 冇關
唔好做埋呢啲嘢啦,十冤九仇咩
咁你要解釋到點解係incurred in the production of chargeable profits 呀嘛
因為太多人鳩篤entertainment啦,個個都話是旦講係食飯傾生意,玩串晒個party搞到稅局咁樣問令到你覆唔到。有呀,你有責任去答到咁詳盡,香港稅制個burden of proof 係taxpayer而唔係稅局架,你要自己證明俾稅局睇點解係可以扣
想問下巴打如果斷job計 譬如保險果d咁
係咪一定要拎br ? 定個人名義收錢報稅都可以?
有架咩,公司profit tax return e filing都係今年稅局新出架wor
打咗3年工都冇報過稅唔正常wor,打上稅局問問啦
唔好咁多幻想啦
CR好平架咋wor,幾十蚊
但如果你係audit 果隻要做埋background search legal search,要每個月俾錢subscribe 個online system,打個名落去就會search到公司同人有冇咩問題,個system每個月都成千蚊
係呀,因為已經係final and conclusive,好難搞
多數都係去廠數正常嘢
Big4都冇教
係呀當然啦裝修佬自己間屋都會係自己裝修架啦
可行,但留意要唔要交mpf同埋報返56B ,出糧的話
4間都係咁wok咁濕鳩,但Pwc啲客大好,其餘3間是旦啦
soft copy會,hardcopy 唔會
冇咁多位
咁唔會查到去國內or overseas,咁如果你筆錢真係外地親人俾你,稅局又見唔到你之前有過呢筆錢俾個親人,咁都應該冇問題架啦
佢會叫你交個股票account俾佢睇
基本上只要係carrying on trade and business in HK就要BR。個人名義收錢都要開返間sole proprietorship 報稅

稅局:"Business" Required to be Registered: any form of trade, commerce, craftsmanship, profession, calling or other activity carried on for the purpose of gain
唔該曬巴打
搭單想問如果我想攤分2年咁計
但我第2年先知個約滿酬金個總額, 咁我應該點報
定係我頭一年唔報(自己計)就已經冇得攤分咁計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞