執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
有個客,一堆公司唔駛交稅,有一間要
因為其他全部係買新樓豪宅,交稅嗰間係舊樓地舖
呢樣我明,個qualified expenditure 點計,因為地計唔可以有depreciation。但點解樓上講到個qualified expenditure 可以唔洗CBA咁扣25年,可以直接20%每年 5年扣完,呢樣睇極都睇唔明
1998/99後用咗20年賣畀下家,下家得返5年
agree, 主要都係睇普通依家嘅發展商嘅建築成本佔咗樓價嘅幾多成,所以一般33% or 50%都okay 嘅,用first assignment value係因為呢個就係發展商賣俾你嘅價錢,咁上面個33%同50%嘅assumption 先成立,大家都講得好好
請美國人有冇咩責任?
手續係點?
咁都唔可以用acquisition price架wor, 要用返first assignment price
原來係咁

即刻諗通左

但係我見過有拎 1st ams 1/2 黎扣
又見過 acquisition price 1/3黎扣
正常舊樓點都係acquisition 1/3 抵屌
1. 做嗰個冇諗理多
2. 博稅局唔理,稅局做嘢要好長時間
有兩隻case,一隻過咗8年定9年先同你講第一年claim多咗,改返咁多年tax comp個loss
另一隻2007/08買嘢,2022/23終於出返咁多年修訂評稅
DIPN 2有講賣方買方點計免稅額,樓價地價點分配唔係稅務嘢,唔會有明文寫
你可以個人入息度兩公婆申請合併報稅架。要係你一個有salary income, 一個有sole pro loss先抵,如果唔係唔好冇啦啦合併報,冇咩用
唔明你想問咩
姐係又係搏咗先
個人免稅額132,000,如果其中一方收入低過免稅額,或者冇收入,合併報稅就有利。其實你鳩填合併定唔合併,稅局都會計個低稅嘅方案畀你
接觸多咗field audit啲assessor,越嚟越熟稅局玩法
只要唔好太無恥,唔好得串進吋,所有嘢都有商有量,錯咗咪補返稅
巴打都係自己開firm? 好有經驗
我做過嘅tax audit都係兩三隻左右
自已開有限公司出糧俾自己
係唔係要報薪俸?無得報個人入息?
喺啲垃圾local做
隻case公司冇再理,私底下跟
以前都冇理過82A係咩嚟,宜家知道3倍罰款個門檻係好撚高
計完罰款重有利息
你公司就報利得稅
你自己份糧就薪俸稅
你公司嘅利得稅同你個人嘅薪俸稅唔可以用個人入息合併,因為係你同你公司係兩個legal entity

你可以用個人入息,不過呢個同你公司利得稅冇關
如果開台灣法人公司,將稅後盈餘轉返去香港,呢筆錢仲使唔使俾withholding tax?

香港公司bill SG公司,使唔使俾VAT?

有限公司買錶有無方法當expense ?

1)點解公司賣物業要比利得稅?
2)二級稅務督察係咪比狗做?
3)助理稅務主任得萬6蚊人工,又要做assessment做單比taxpayer, workload 係咪好重?
印單係助理稅務主任
做assessment嗰個叫助理評稅主任
unit 2 做助理稅務主任做撚埋assessment架
助理評稅主任只做少量複雜case

如果係contractor role, remuneration paid per job basis,應該算係profit tax 嗎?
原來係咁 唔熟ATO
咁答案都幾明顯
喺unit 2做評稅嗰班仲忙過喺big 4做tax
ATO workload冇少到但人工仲要低人一截
如果冇degree或者仲有得傾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞