執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
唔係啲咩私人嘢就呢度問啦
未聽過有人用
未聽過有人用
唔係啲咩私人嘢就呢度問啦
屌岩岩連登斷斷下搞到覆多咁幾次
咁樣似係交profit tax wor, 咁你在香港工作,全部收入都要交香港利得稅。當自僱人士咁報稅
咁如果r 到張市場推廣/商業諮詢嘅單,係咪萬能key?

如果搵到公司肯開單(有啲公司想煲大個收入),再作少少收入(唔好令盤數太肉酸),但總數係蝕錢,再以個人入息稅報,理論上就算稅局周你,係咪都無懈可擊? (純學術討論)
做5,6 蝕錢嘅,取消商業登記,再轉另一個業務?成件事就係創業失敗,呢啲事應該時有發生?好似好合理?
正常你唔係故意就唔會罰嘅,但如果你明知唔得就唔好報啦
個收入係點有冇人開單都唔係最重要,重要係你點樣作到蝕先,邊度有咁多假支出俾你作落去,唔係咁易
取消商業登記冇用,佢一禁你個名都係睇到你咁多年做咗啲咩。同埋當你有可觀salary,之後成日都有sole prop loss去抵扣,成件事就好明顯,稅局都見慣呢啲做法。你創業失敗,如果你真係做一盤真嘅生意,有交租有出糧有買貨有俾到實錢出去,咁咪真係loss lor。

其實如果咁有心機作呢啲,不如唔好打工出去自己做生意啦
做5,6年*
但啱啱創業,邊會咁常租鋪同請人,通常開online shop。例如我興趣係攝影,如果我又聲稱做攝影業務,其實唔洗租鋪請人,反而交通、應酬同購置裝備都一堆開支,但呢堆開支本身係你私人支出,變咗入落公司數扣稅。又開下marketing/business consultation 單咁。
想請問下 搏完稅局會點check?
啲單據係咪scan完keep soft copy 都得?
For sole proprietorship
最後稅局睇返如果當初個expense (eg for iphone )唔成立,咁稅局係計返要你補返當年稅定罰錢?
thx
你啲part time job嘅交通應酬裝備扣到幾多先,本身係要真係出job嘅交通先俾扣,同埋應酬又要真係同客食果啲先扣得,買相機果啲我當幾萬,計埋你有少少income其實少少loss幫到你幾多?

Marketing 同business consultation 更加冇咩cost可以扣啦。我自己會計師樓真係有office有出糧都好難作到expenses出來
唔太過份都係補返就算
好過份果啲會罰你incorrect return
公司無運作,冇支出冇入帳,報稅收幾錢?
1. 係,請主動打俾稅局問
2. 有心考就考HKICPA啦,一定認受性高啲。會計師同數理冇咩關係,主要都係會計準則同埋啲稅例難啲
明白,多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞