執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
risk 其實都難轉
最好識下人
因為我呢半年主力搵internal control ,冇搵financial reporting 。我覺得難搵既,如果搵返reporting 果邊應該就唔難
報advisory邊有可能唔比senior位你
我唔熟advisory ,如果比sa1 grade ,人工都低一截
internal control 屬於risk 嗰邊
同auditing financial reporting 係有唔同
因為你高人工先黎轉行
所以我諗緊報唔報big4 advisory 好
搵多一個月出面list co d IA位、搵唔到就唯有報返advisory or audit
可以講明家陣返黎都好wok
advisory 得返deals 嗰邊可能會啱你, 市場需求大少少嘅tech 嗰邊未必得
有啊 定其實佢合拼評稅 同我食個供養父母無關係 因為爸爸已退休
可以講下deals 係做d 咩?
拎完綠盒就走
綠盒要收錢
一蚊包印刷同跑腿都唔錯
即使父母在職都可以claim 供養父母免稅額架,同佢哋自己本身有冇用到自己個人免稅額無關
無錯。我覺得睇你自己方便啦,多數開多個公司戶口係因為怕太多transaction 俾銀行封姐,報稅上你自己分得清楚就冇咩問題

又請accountant la
https://lihkg.com/thread/3416778/page/1

諗起以前做SA Year 1(好似係), applied呢個Treasury accountant
去筆試時見到同team的M Year 3
唔好講笑,報到真係執撚咗間firm佢算
入到去個腦可以唔洗再運作等退休
我2021/22幫人上咗份少過200萬冇report嘅稅表,評稅班仆街今年5月拎新例同我講要交齊嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞