執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
邊個auditor 咁伏, bank account都要qualified你係大陸account?
銀行幾錢都audit 唔到,好難令人信盤數wor一般稅局都唔係好理嘅,啲人都成日qualified inventories
超過七年或個客拒絕畀錢,冇bank conf先係咁
唔通個客話係唔夾數我唔改吹呀
問咗核數師點解要搞鳩你盤數未
bank confirmation都返唔到? 發生咩事?
可能真係唔肯改數?
公司新開?定轉新核數師?

雖然稅局評稅真係唔理,但為免日後要拎盤數畀人睇時咁樣衰,未簽嘅話建議畀返幾百蚊申請bank conf,出返clean opinion
唔出bank confirmation其實係唔係由為你盤數/bank book本身都對唔上份bank statement? 佢又唔想晒時間幫你reconcile?
啞嘅咩叫個客做啦
似係盤數好loose auditor都費時搞咁多野直接qualify算
好撚鳩,覺得風險低所以唔出bank conf,但就qualified 個bank
幫個客慳哩啲錢做乜
唔淨係夾賬目條,夾數有月結單就得
除非好肯定冇其他嘢,否則冇bank conf都會qualify,你可以有一堆盤賬睇唔到嘅戶口、借款、擔保、乜乜叉叉

薪酬最好賬目、僱主報稅及個人報稅都夾,收取款項多過酬金支出,超出部份應該要當你喺公司提取現金,唔計支出
佢唔推薦我夾埋繳稅
要我薪俸還薪俸 利得還利得咁報
冇得一嘢個人入息
利得啲支出冇得balance埋薪俸咁
照計稅局係會由你用有優勢可以交少d稅嘅方法去報稅, 雖然稅局收保護費係霸道過黑社會, 但呢點係均真, 佢地咁講得出就應該真係唔用PA會對你有優勢
想問下Isle of Man, Cyprus, the Cayman Islands, the British Virgin Islands (BVI), Hong Kong, and Singapore 設立離岸公司有咩分別?
第一價錢分別係點樣?
另外第二稅方面有咩特點?
唔該
公司用途?
兩個星期有春用?延到11月同出年1月先叫有啲誠意
Extend 兩個星期佢都好意思出notice
自己唔記得就唔好屈個核數師啦
如果我有間有限公司,間公司係我100%持有,我都係唯一董事。
咁我喺間公司攞錢出嚟用嘅方法係我向間公司借錢,咁嘅做法有冇問題?
當然稅都有照交。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞