執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
佢Reimburse唔晒果part, including VAT, 可以扣返落薪俸稅呀。
你要留意下公司會唔會將Reimburse 俾你果part加大咗你收入幫你報埋稅,以前big4幫我哋交會費會當係我salary income,咁呢個情況你要在薪俸稅扣得個reimburse 數目如果唔係會交多咗稅
其實本身唔扣得嘅支出,就算你開間公司裝起佢都係唔扣得同埋開完公司好多admin cost,又要計會計師audit,得不償失。

海外公司無用,香港係睇實際營運地方去決定要唔要交稅,唔係睇開公司地方
你個人身處外國炒港股or 個人身處香港炒美股都唔洗報個人利得稅

理論上就你炒到賺嘅金額大過個人免稅額就要報嘅,不過邊個理你呀。散戶多數炒股輸錢又真,上次tax audit同個稅局assessor開會,佢一開會就話唔洗講啲錢係炒股賺架啦,做咗十幾年都見過有人係炒股真係賺錢
請問知唔知香港邊度有得讀UK tax?
唔可以
Full time 同 part time 係兩個employment
中間嘅交通費唔係 wholly, exclusively, necessarily incurred in the production of chargeable income. Chargeable income arise from employment
Basically yes
yes agree, 佢係講緊過緊工要去個客度果種交通費可以扣
可以去HKU space 睇下
樓主有冇話big4招聘有D咩暗盤需要注意?
呢啲我唔係HR 真係唔知喎,但我覺得你英文程度入到大學佢都唔會理架啦Big4 FG 入職冇咩暗盤架wor,都係正常咁apply
咁如果公司代交會費(/或者其他ird認可嘅self education expensee嘅部份冇計落salary income到 填return個陣可以直接收入同支出兩面都唔報? 定兩邊都填返晒落去? (兩個做法嘅outcome係一樣)
我覺得可以唔洗填呀,咁果個唔係我income黎架ma。最緊要睇個僱主有冇填到56B
做呢啲幫人報稅都幾好搵,有底價再按慳到幾多稅做分成,鳩報就得。5,6年後稅局問起,佢又唔洗上身,錢就收咗,拍拍蘿友走得,納稅人揹哂。

除非納稅人攬炒,篤番佢出嚟話偽造帳目。
覺得入行big4 tax 有冇咩出路
Big 4 audit 轉邊範advisory 會易轉d?
Risk advisory e.g Internal control 難唔難?
我聽人講就話financial advisory 最易轉
邊範都一樣架啦,最緊要識人有人refer
冇咩企業可以自己afford到一個tax department,你唔做big4出路會好窄,又做唔到audit,冇得自己開檔
audit去transaction advisory最易
10月會升S1 身體捱唔住多一個peak
已經考哂試 應該走嘅時候會差1年exp先拎到牌
走唔走好1月尾走有冇可能平手走到
你a1 a2 陪坐多定真係咁wok?
A1 wfh 好得閒
A2好wok 因為s完全唔夠人
冇陪坐 啲senior一到7點就想返屋企
dup底個頭捱埋呢年攞埋個牌先走啦,下年走可以叫到4萬幾蚊wor你依家走得2萬幾,差太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞