執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
銀行一叫你COI就乜都show曬,除非你夠膽講大話囉
但正常就算岀group chart都要Director or cpa certified 過,冇得走雞
big4而家連degree 都冇都會請?
香港採用地域來源原則,向在香港經營任何行業、專業或業務所得的利潤徵稅。只有於香港產生或得自香港的利潤,才須予以徵收利得稅。簡而言之,任何人在香港營商,但其利潤是從香港以外的地方所獲得,則不須在香港就有關利潤繳稅
https://www.ird.gov.hk/chi/paf/bus_pft_tsp.htm

呢個係咪只適用於經商?樓上講嗰case唔適合?
可以睇上樓上#281回覆,要分咗係profit tax 定salary tax先,姐係自僱定受僱,profit tax 先係睇地域徵稅 ,salary tax 係睇個employment 係HK 定Non HK再分
唔可行,稅局對sole prop loss捉得好嚴,唔好信啲人咩200百salary income唔洗交稅嘅廣告,果啲呃你tax service fee,幾年後俾稅局問,個tax rep錢就收咗唔理你
如果啲expenses 多到唔合理,稅局會直接問payment evidence要睇單,同埋要你逐單解釋點解你覺得扣得。多數問到呢一步就已經收皮冇得扣,因為唔會解到
依家都多咗好多後生啲嘅客咩都放Google drive,我哋audit都方便好多真係好怕啲客成箱voucher 寄過來
多數都係commercial, second tier,independent regulators 果啲,人工都係大家差唔多
報稅唔洗qualification 架,你公司director自己報都得。但係你有限公司報稅要交audited account ,呢樣就要有個practicing CPA幫你簽份account。所以多數audit 同 tax 會收你錢一次過做,因為啲客都唔多識報稅,報柒咗俾稅局問會好煩
arising in or derived from Hong Kong 呢term 係for profit tax 架,如果佢係當employment income 交salary tax 唔係咁睇架
呢啲一問你攞單就即時收皮
唔算啦,都唔係同一個business,咁樣只係你有份full time salary income 之後多一份parttime job
例如你做IT , 幫好多間唔同公司Dup code咁就okay, 做做下IT又送外賣都唔關事
咁好,以前做audit果時啲excel automation好落後
唔係喎 IRO s8都係用呢個term 雖然salaries tax多數個焦點會放係hk定non hk employment到
Second tier都係做返audit?
如果係Big4 唔建議,一啲都唔穩定,日日OT到夜晚12點,星期六日又返工
如果係local firm,人工低又冇咩升遷機會,都係唔建議
Ching做緊啲咩?有冇機會依家嘅carrier 做上去呀
岩岩睇完巴打回覆,你係一個好積極嘅人,抱歉岩岩覆得咁直接同負面。我覺得會計同audit唔係啲咩真係好搵食嘅科目,你有心嘅其實學門手勢,裝修果啲,都重好搵過會計。因為你要由零學會計,debit credit,學稅學audit,考牌,我覺得唔係真係咁易。但如果你真係想試下,可以試下入second tier,佢哋因為好唔夠人咩人都會請,可以俾個機會自己試下,但你預咗咩都冇人會教,要自學。
加密左文字會變icon我轉番正常咁問

開Cayman公司要證明係開曼有operation先得
人地整左economic substance去防你香港operate但避香港稅
得investment fund先可以咁做

係咪真?
如果個老細肯同你咁玩就得嘅,不過問題你同公司都係有簽到employment contract ,又出人工又出job錢俾你公司都係好易俾稅局問,因為會中Type I Service Company

正常除非同你有親啦,好少老細肯同你玩
想問下 tax 有冇教學速成班自己做
應該唔關事,俾錢啲BVI agent都係開到,但多咗regulation 同埋多咗錢要俾咁解,我見有啲客都係開到,我就冇開過唔係好熟,因為BVI都係要俾錢啲Agent 開,冇咩肉食
我諗冇你想像中咁易如果唔係唔會有會計師就算有牌嘅CPA,好多都唔識點報稅,因為做big4 audit果啲唔會學到
近一年轉左做freelance接job年收入大約60萬,冇支出扣,但冇開公司接,聽講月收入個數過左某個數就最少要開番個無限公司?
咁我應該今年報係用利得稅報?
另外我配偶係番parttime 一個月一萬內,但扣晒d免稅額就唔洗交稅既,咁我同佢應該一齊用個人入息課稅報係咪抵玩d
另外因為收錢都係入落個人銀行ac,係咪始終都係開番個公司ac之後佢查稅都好報d?
好奇一問,我買樓比人查稅,係咪只要我報稅冇問題,就算我月入一兩萬,做左十年野,比到3百幾萬首期都得?
問得比較多,唔好意思,身邊冇乜朋友比我問到
咁你個人在香港WFH ,你個service 都provide in HK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞