執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
咁你應該係non p
師兄,我想搵一個跟得比較緊嘅會計,有三間公司需要做數同埋audit ,會唔會有興趣接? 可以留TG或者電
完全明白,特別呢幾年移民潮,個market少左好多人,fg都去哂big 4,我地啲濕鳩local firm真係嚟in都費時
30歲仲後生啫,重點係你諗清楚呢行適唔適合自己,之後條路點行,目標清晰,究竟最終係想入big 4? 入commercial? 自己開firm? 以家要開始鋪定路
想問freelance嘅收入係咪都要填埋入稅表的
對方是有BR有job就搵我做 出糧出票
好似是每年都會做audit
係咪走唔甩了... 唔想交咁多稅畀政府
會check, 有fd 俾人查幾年都唔夠數,補做返
冇罰錢呢樣野架喎 最多罰你做多d CPD
對方有責任填IR56M,將畀你嘅金額申報畀稅局
問返對方拎個copy,人地有交你就走唔甩
人地今年冇交,日後都可以補返申報
會比機會咁好咩 唔會收返個牌?
咁呢啲應該未英比嚴重到咁嘅
想問下 s.8(1) 係咪只係適用於香港受聘而亦在香港工作?s.8(1A)就係本身海外工作但second咗嚟香港,而頭嗰60日就唔入稅網其後入?
想問下無聊野

1. 樓主點睇PwC同恒大單野?最後結果係咪是但搵個人揹曬就算

2. 樓主點解覺得QP > 其他? 美國開始有機會唔認
我上年第一次試 將所有支出掉入自己個無限公司
諗住溝埋一齊用個人利得稅報
點知佢封信話咁樣唔太符合我利益唔比我報個人利得稅
明明溝埋左我一蚊都唔洗交
咁真係玩完
要畀錢政府起臨時屋
@tehsabah

可以傾傾
如果你有信心唔怕要讀書好辛苦都okay嘅因為都讀得幾辛苦,如果本身冇會計底
買樓俾人查既意思係借按揭嗰陣俾銀行查?
稅局唔會無端端因為個人買樓查佢盤數
開公司既老細買樓理論上係要拎公司盤數出黎核實佢收入
如果收返,其實佢再re apply 又fulfill requirement 都冇咩grounds 唔批,除非requirement有改就唔知
多謝巴打學到野但就算交profit tax 個entertainment 都已經好難扣。
要睇你總人工有幾高wor,
因為一個就係人工10%
另一個係計actual 但maximum扣10萬
要真係計一計先比較到
岩呀,人哋好大機會幫你報咗56M,你唔報,稅局遲早都會搵你
原來係咁,sorry答錯咗,上次個朋友鳩up,因為好少見過人唔夠cpd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞