執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
唔係 ”有單有據就吹你唔漲“架。 而家呢個年代點會連單都無, 去夜總會叫雞都可以開單啦。
揸正嚟講, 你個支出係要為”產生利潤而發生“先可以報銷。 當然, 好多人都鳩篤, 但係即係同你紅燈過馬路一樣, 無人捉唔係代表合法, 咁啱俾人捉到你唔可以話個個都係咁就甩身。
-樣架, 可能我誤解咗

同埋想問點樣用”應課差餉租值”代替”租值”去減稅我見可以上網比9蚊去check地租登記冊.. 係咪有可能低過10%咁我就賺咗
想請問獨資頭幾年係咪唔會收到稅表?
我今年先申請,但冇收到
啫係唔當salaries tax可以當profit tax咁報?
原來係咁
上年大約5%左右,希望冇事

公司名義有租樓比自己住,咁入面既相關開支(水電煤傢俬電器)係咪可以計埋開支?
應該咁講

之前利得稅寫明收入少於200萬要做但係唔使交上去
2022/23年度開始少過200萬都要交埋supporting documents 上去

所以佢地咪用呢點嚟做宣傳

利申:dormant 公司我都係就咁交上去就算,彈左先算
唔明。
減咗rental expenses嘅total salary earned乘10% , 同
[(total salary earned - actual rental expenses)x10%]
有乜分別?
你紅色嗰條用formula 係點表達?
獨資報個人報稅表
Sorry小弟唔太熟partnership。咁若果partner有喺公司度攞錢走呢個動作係咪唔當salaries當drawings咁。
最近想買個中港牌係由一間香港公司+香港公司係大陸開嘅公司擁有,想問問點樣查香港公司有冇隱藏負債果類野? 同埋有限/無限公司係呢方面有冇咩分別?
其實稅局就係問你一句:點解蝕都做?
你唔可以答話我其實係賺,不過報蝕之嘛, 亦唔可以答係為愛/興趣, 咁你點答?
師兄你間firm咁free嘅 出咩價請人
其實係無得查。 唯一辦法係叫條友簽張文件, 話發現有債就要佢個人負責。
多謝你幫我r撈
咁我未話想等到收支平衡
好多生意唔係一開始就賺
唔覺稅局會問d咁subjective問題
應課差餉租值應該同salaries tax無關? Rental value個粒數係睇人工計 冇咩可以改
不過tax planning上可以諗嘅係會唔會自己將個地方租返俾老細然後老細再俾你住
我覺得都okay嘅,咁你係公司員工呀嘛。記得salary tax果面要報返公司有租樓俾你住
當係你交咗稅之後剩下來自己分嘅錢
岩呀,因為你都冇可能逐間銀行問。無限公司轉讓唔到俾你啦
唔該你
萬幾兩萬左右
唔free冇人做架啦,邊個同你準時返工
差餉個租值同你SALARY TAX個租值冇關係架WOR
一個係睇層樓價值,一個係睇你人工去定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞