執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
師兄你幫人報稅係咪好少幫人報個人入息/薪俸稅? "為產生應評稅入息而招致的支出和開支"呢個範疇下其實好多嘢都可以扣。
你呢種用幾分鐘去諗個故事去交少D稅 vs 稅局run左幾十年追稅, 有咁多年court case, 連稅例都補埋. 如果咁簡單, 冇法律問題, 就真係太睇少文職系最大權力既政府部門. 以會計師樓既角度, 以salary tax 係主要稅局收入, 條例好完善, 建議你乖乖地交稅, 賺到錢要交稅係應份. 就算俾你今年過到骨, 稅局有權 7年內追返你稅. cap112 section 82 1A 簡易程序, 相等於少徵稅款的3倍的罰款. 連埋少交既稅, total 罰4倍.
今年違泊抄牌都咁勁, 追稅只會更勁.
樓主你個意思係咪稅局周得好嚴? 質疑個entertainment唔係"必須"嘅開支而唔畀扣。
應該係稅局會出Q問點解個entertainment佔比例咁大, 啲錢其實係洗黎做咩。比佢問得呢個一般都兜唔到

聽聞 (唔好完全當真咁用) 佔你revenue 10%內都叫ok, 但係睇你咩行業/公司, 唔通做investment holding / property holding / retails 都會年年有entertainment咁搞笑咩
如果你唔係用按揭保險買樓
其實銀行一般唔會查你source of fund
大把人一畢業就買樓 話屋企人資助首期
其實唔洗講咁多, 唔洗明, 個客搵唔到錢, 係佢問題. 提供專業服務, 個客係俾錢買緊你時間, 即係你時間值幾多錢, 岩就deal 唔岩就過主, 仲浪費成個鐘時間叫佢一年俾多幾千蚊? 講真, 又唔見個客買車買樓果陣同車行/發展商講 公司冇錢賺, 收平D啦. 買機票去玩果陣, 同航空公司講, 近排生意慘淡, 俾個折黎啦. 係咪而家我好蝦D, 叫我減價?
有好多平價firm 做到好cheap 乜都接, 頂爛市只會搞死行業, 劣幣驅逐良幣, 追求個量, 做幾年後, 一加價個客即走, 如果量太多, 請咁多同事跟班低價客, 一跌客唔通炒人? 收費加唔到, 但係, 勞工成本不斷升. 毛利不斷縮, 愈賺愈少, 遲早gg
相反, 肯俾錢既客, 知道你價值, 加價既話都會加俾你. 適當既談判係需要, 但係年年都講, 就係成本.
同埋, 俾個客覺得你收得平, 十年八年後就係拖累自己既客.
點解要一個人收入夠300萬先可以嘔300萬首期買樓
咁嗰啲父幹FG買樓咪個個都要被查税
經常查, 唔通兒子會話你知俾人查稅? 資金來源, 收入同資產不相符. 唔好以為稅局同銀行冇做野. 其實開file 出信問野, 係日日都做緊. 只係好多人因為私隱問題, 唔會大大聲話俾你知銀行同稅局查緊. 甚至嚴重起上黎, 係稅局懷疑佢地逃稅暪報, 所以, 呢D真係交返俾專業人士搞.
我屋企人間公司之前用過一個垃圾CPA遲上審計報告
因為無喺指定時間內上審計報告俾税局跟佢自己準則評要俾多十倍税 講緊係6位數字分別
搞到我要幫手同稅局寫求情信
好彩最後都搞得點俾返正常水
我差啲想打去鬧嗰條on9問佢個牌點考返黎
job多做唔切就咁,我地都唔少
其實考牌係同做野無關. 從來冇一張卷係要求做到客人要求. 你可以寫信上公會投訴. 但, 現實上只係商業問題. 咁換過間, 俾多D錢. 因為通常平價firm, 因為平, 所以冇資金請人, 好多時係老細自己做. 結果, 一定係做哂高利潤, 肯俾錢既客先, 唔肯俾錢, 服務質素差, 係真理黎喎
你又知道我地俾幾多錢嗰條on9 cpa?
平一定差?貴一定好?
嗰條on9同我地say晒sorry又話幫我地寫去稅局求情 怪就怪我屋企人之前用開嗰個移民唔做求其搵個就中招
依家cpa已經換咗 收費合理亦都好滿意佢服務
本身自己有正職
開咗間公司,剛好18個月要報
咁我個人報稅表,我自己開公司既收入要唔要填落薪俸稅度,但稅表又寫住超過200萬營業額要奉上埋財務報表,但我開個間公司都係準備緊報稅啲內容,咁應該點填,thx巴打
承你貴言
不嬲都有搵專業人士睇住盤數
最cls係條仆街成日都話得㗎啦搞得掂
又唔同我地講搞唔掂又唔講有咩問題
做唔切就唔好接啦
害死啲客㗎會
其實呢啲可能係駁腳
有限公司係獨立個體

如果你講嘅係無限公司 就要寫落去 個人稅表度啦
Lm
你意思係分緊HK employment 同 non-HK employment? 係呀如果non HK employment 就留香港多過60日開始要計日數交salary tax 呀,多過60日的話頭嗰60都計架,唔會免咗頭60日
講多少少咩事?
有份正職+接唔同agency 既job 應該係薪酬稅定利得稅?
agency job 返工地點大部分情況唔同 斷鐘計 每次個鐘數都未必一樣

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞