執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
做唔做intern冇咩關係架wor, 你正常有個degree都可以去interview
咁你唔會用間CPA firm去做bookkeep架嘛正常會有多間Limited service com 去做com sec 同埋 bookkeep。
正常都要填return架wor, 收唔到打俾稅局啦

香港都冇一樣嘢好specific叫稅務師,呢樣正常會計師樓會做埋,好少可以淨係做稅務我識有一兩個做查稅做到好叻,本身係稅局Unit 4出來,一單收人幾十萬,就真係可以做真 稅務師
真係唔好玩sole prop loss啦,稅局真係捉得好嚴架你講嘅果啲全部一問你攞單都係收皮
多謝大師兄欣賞

本身開個post嘅原因,就係發現身邊嘅人or 啲客其實有好多會計稅務問題,但好難搵到會計師問,咁你無理由下下俾錢架嘛,所以先想開個post用下自己本身啲打機時間做下啲有義意嘅事

開咗幾年firm有8個員工,好有規模嘅要搵到咁多生意養到咁多人真係好難,巴打好利害
呢嘅情況一律建議打電話上稅局問

你俾個BR number佢就問到晒個情況同要做啲咩架啦,問完安心又放心
識人salaries tax走去claim entertainment / travelling
可能人工高,稅局Q完都會放佢
super day完 仲未有消息
lm
Outgoings and expenses claim entertainment
可能真係果啲好高級行政人員講到真係工作需要要travel同見客entertainment?
但呢啲多數都出公數架啦,幾何要自己俾
報晒4間,點都有一間嘅,你咩大學同咩degree呀
鳩claim
唔駛同客食飯,客一定係上去公司
啲人一係乜都唔敢填要畀人填,一係就大膽到亂鳩claim
有鐘duk又有咩所謂
有commission 嘅工可以claim, 好似係。要僱主喺人工specify某舊數係commission 。
唔該晒爸打 我再睇睇先
麻煩晒
唔該曬師兄!因為計咗下,扣曬支出後要交大約9-10皮稅,個內心好忐忑所以就想支出大d交少d稅
第一次交稅,老母冇做野,老豆仲做緊野,攞緊已婚人士免稅額,請問我可以報1個定2個父母免稅額?因為唔知咁樣老母算唔算係同一受養人

同埋第一次要報稅依家未收到表,應該再等多陣定主動填IR6167通知稅局?
如果本身有間一人有限公司 另外又有啲freelance 收入 係咪入落公司到再出糧俾自己最好? 定當公司既收入分番俾自己?
唔係㗎,e-learning 鐘唔係chargeable,duk咗都唔當係架
冇聽過收commission 啲工可以claim entertainment 呢樣野會唔會係收commission 果個當咗係自僱人士交profit tax 所以先claim到? Salary tax 真係好難有嘢扣
咁大數就搵個專業人士睇下啦,好難可以凌空俾到意見你 無限公司捉private expenses 捉得嚴好多架,唔好鳩篤落去
呢個問題問得好好,巴打你係一個好誠實嘅人,有考慮到會唔會double claim呢個問題

父母免稅額,即使父母仍然在職,並已申索其個人or 已婚人士免稅額,納稅人仍可申索供養父母免稅額。 只要你父母大過55歲,你就可以兩個免稅額攞晒

一律建議打電話上去問,安心又放心
就嚟30歲先入行考緊QP會唔會太遲?
收commission 嘅工可以合理化應酬費開支 應該係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞