執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
去稅局打厘印 變相政府會唔會有record
如果其中一個core partner曾經坐過牢一段時間
最好嘅方法可以點分比佢
打工仔好難呀,你僱主都幫你填咗56B employer returns
真係扣晒啲allowance 就冇咩嘢可以扣
比較多嘅係啲專業人士如醫生牙醫律師果啲其實可以報利得稅但報咗salaries tax,咁樣就交多好多冤枉稅,講緊係差好多萬蚊稅
正,Zoom掛捉全日機就有CPD
正常呀,我以前做big4都交緊8萬蚊稅
Salary tax 一去到17%果層就好貴,但真係冇咩方法可以交少啲
自僱人士交profit tax講緊係7.5%稅率,差好遠
想問獨資公司報個人入息駛唔駛扣除營運成本?
以前做big4 cpd 無理過
依家出左黎要自己搵辦法keep
因為俾Big4啲老細屌到唔想做,果時係訓又訓唔到,起身又唔想返工,最後都係決定離開Big4算。唔係好想再打工,所以試下自己做,覺得點都唔會餓死

識人真係好緊要,本身識啲前輩係自己出來開firm,有啲舊同事又去咗稅局做,咁岩每方面都有啲前輩朋友可以問嘢,慢慢學返來。一開始真係連咩係56B 56M基本嘢都唔識,例如點解注冊一間公司都係自己上網睇政府教學去學

冇Partner呀,咁細生意好難再同人分。
稅局打完厘印唔會留record架,打咗就俾返你
坐監同股權應該冇關係? 正常咁分俾佢應該可以?
獨資公司你要自己keep 帳簿架
咁你要自己填粒profit落去
profit就係revenue減返你嘅營運成本
呢個profit 先再去計個人入息稅,減其他allowance
但big4做果啲on9 e-learning 都好曬時間一年做幾十個,人都癲
同埋出來做會開心啲,可以真係直接接觸到啲客同埋覺得自己真係幫緊人,工作有意義啲以前big4真係唔知為咗咩去努力
我有個sole proprietorship
不過之前病成年冇搞過所以0 收入0 支出
係咪照填得 會唔會比人周
因為之前都交幾多稅下
最緊要你銀行真係冇收入就okay架啦
正常都唔會問嘅,咁有機會做做下冇做到都唔出奇架嘛,但唔好亂咁報loss,一報loss會高好多機率俾人問
明呀 因為我都諗緊會唔會跳出 宜家既舒適圈
不過我又冇咩客路 呢個先係最大問題

btw 欣賞你 努力加油
可以講下Sole pro嘅allowance大約有邊啲可以扣?是咪包括salary tax 嘅 Personal, Parent, Home loan, child? Profit tax 果啲deduction就應該都包
Sole pro 當personal assessment 咁去assess?
獨資公司 買股票得唔得? 升左要交稅?
呢啲係用personal assessment,作好多間蝕錢嘅sole proprietorship 出來,之後用個profit tax嘅loss去抵扣個salary income

唔好信呢啲呀,因為稅局係assess first audit later, 基本上你報咩,稅局都會信咗先,到你個file幾年後有assessor睇嘅時候就會出信問。佢幫你鳩報完之後錢就收咗,幾年後稅局問你唔會搵得返佢
capital gain 唔洗
收息係派after tax 都唔洗
多謝
搵客係一門好高深嘅學問,但我覺得市面上肯大方教人同有心幫人嘅會計師真係唔多,你有心做唔怕蝕底都好快會儲到啲客,因為個market真係好多果啲2000蚊全包嘅濕鳩會計師,你會發現你嘅quality of service係高好多
應該諗
sole pro 自己盤數扣晒啲expense 扣deduction
之後揀埋persoanl assessment
可以用埋你個人報稅嘅allowance
我個人本身鐘意academic/ technical 野
做big4 都學到野既
只係實在太大壓力太花時間
應該咁講,本身sole pro要交profit tax, 你elect咗personal assessment之後就會合併咗你嘅salary tax, profit tax 同property tax。呢個合併咗嘅個人入息就可以用返本身salary tax有嘅allowance, 就係你上面講果啲
報幾千啲友都話貴
話有另外一間平好多
真係希望佢直接搵嗰間算
懶得爭呢啲客
收幾多錢做幾多嘢
但有啲細極都係必定要做
就咁鳩拍啲數落report 真係做唔出,唔敢做
做多幾次比人周係trade nature
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞