執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
老老實實, hkicpa成日send d Technical Updates email, 你有冇睇晒?

多數收到EMAIL有CPD報先會睇,其他個腦自動過濾咗
lm
報稅果度有小小問題想問
如果我開間公司用公司名義同人簽約
當番office朝九晚六固定月薪
咁都要交salary tax?
但公司報ER果時都唔會填我個人名落去
冇人捉到咪無事囉
最好自己主動報,唔好咁多手尾跟
理論上唔得,要交salary tax,因為會中咗稅局嘅Type I Service Company

主要係因為你個income source 得一個(你老細),而你朝九晚六固定月薪,好難可以講到你唔係salary income,要改改個合約先有得傾,例如係project base,無固定返工時間,斷JOB分紅咁

Detail 可以參考下上面個牙醫CASE
會計師缺乏咩it system? 見啲人仲係人手入data
呢個問題我都成日問自己點解會計行業重係咁落後,其實好多時間都係做緊啲好tedious 嘅嘢。最大問題係識會計果班又唔識dup code,識dup code果班又唔識會計,又冇咩會計師樓可以有錢到請人去develop 自己嘅software,所以搞到啲嘢好曬時間做。

其實我有諗過想係有個form填完就自動出account自動報稅架,idea就有不過唔識寫
Big 4 唔係有 analytics team 咩?
巴打,有冇同local 鬥平接job?
同人報稅做report , 一條龍服務
Big4 啲 analytics team同埋innovation team好流架咋,個個都係跳完草群舞之後由Audit 轉過去,唔想wok打份工就算。以前做audit果時,成日俾呢啲innovation team煩住,已經好忙,又叫你做呢做路,又唔會幫你手,開完個會就拍拍蘿友走。Big4個問題係turnover rate太高,根本冇人會為公司長遠咁去諗,啲有遠見嘅老細又唔會落手做,最後就搞到成個行業都好落後。
我兩樣都識
但我做緊commercial
鬥唔過,好多玩緊2000蚊全包,自問咁玩真係租都交唔到。

依家行內好多人就係facebook賣廣告做到好平2000蚊全包,呃咗個客俾錢之後就十問九唔應,啲客做晒孤兒仔,又唔會幫個客睇下應該點報稅會好啲安全啲,反正稅局幾年後問已經唔關佢哋事。呢啲根本玩爛晒個行業
認真wor, 巴打有冇興趣dup個可以自動報稅嘅software出來,我有好多idea
有冇方法可以隱藏股東嘅實際股份?以免partner之間知道大家各自實際股份
Bvi/cayman做holding有冇方法可以避稅?
Sorry for 1999
香港公司就有啲難度,因為一查冊就會見到
用BVI or Cayman就因為查冊難啲,比較容易隱藏到啲實際股份。但呢一招對銀行唔WORK,因為銀行要你俾Group chart

BVI Cayman 避稅可以睇上面FAQ4
BVI Cayman如果想有匿名股東或唔希望股東之間有分歧 想對股東隱藏其他成員實際股份
有冇辦法做到
CPD 點keep
另一個方法就都有客會咁做,就係簽declaration of trust, 公司查冊上唔轉人名,你哋自己私下簽declaration of trust去證明啲股份係歸邊個,之後去稅局打厘印confirm legal status,咁樣應該可以做到你嘅要求不過問題你啲partner 真金白銀入股肯唔肯咁樣俾你做

就咁用BVI都可以,因為好難可以查到BVI冊,但用BVI公司成本好重,睇你覺得值唔值
我以前會睇下有冇啲免費嘅webinar 上
依家好忙,見到要俾錢果啲都直接報就算
打工仔係咪冇乜招可以用?
都係乖乖交稅算
年尾CPD 嘉年華必上
打工仔有咩方法可以教少啲稅?
永遠剩係得基本免稅額同埋供養父母
差唔多交成兩個月月薪係咪正常?
拎緊Pc, 想聽下你點解咁有決心自己開
有冇Partner?
開公司既野係自學? (Big4出身 做開大野冇理由咁貼地)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞