執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
我覺得入咗big 4就算頂唔緊都起碼拎哂啲support (4 modules or/and final)先quit啦,加加埋埋做一年至年半左右 (視乎你可唔可以一take pass哂啲modules exams),同埋期間起碼有兩三個月以上係放study leave

咁都頂唔緊就轉行啦,但預要畢業後兩年內做到,如果唔係出面啲grad prog(包括MT/GT)多數唔會再侵你玩,條路唔會易行同預要付出好多心力,因為爭呢啲位競爭會比入big 4大好多。

如果過哂時機都搵唔到,就唯有疊埋心水長做到M grade+考牌算啦

唔建議big 4轉local,除非你諗住好似樓主咁叻自己搞生意 ,不過應該唔關你個case事,因為起碼做到M grade以上先有能力自己去搞生意

仲有一種就係直接入commerical做會計,由低做起,workload會少但冇咩前途可言,呢樣見人見智。
巴打,其實如果現金出糧點解可以唔報稅?公司唔係會照報員工個名同人工上去俾稅局,之後當支出咁交少d稅咩?
好想入big4 後悔大學果時冇做到intern
小弟準備grad,不過都答到你啲,等樓主補充

公司賣物業使唔使比利得稅好睇你賣物業會唔會構成"Business" 嘅性質,如果跟足法例,IRD 會睇曬6樣野再決定你需唔需要交Profit tax:

1. 公司賣物業的動機。例如如果你公司講緊唔係賣緊少少物業,而係講緊你一次賣好多,咁中好易中左"Business" 嘅性質,要交Profit tax

2. 公司持有物業時間的長短。如果你公司買完個物業翻來唔夠幾個月就賣左,好難說服IRD 呢樣野唔係投機性嘅活動,咁就好易跌左入
去"Business" 性質嘅定義,變左Investment property 交 Profit tax

3. 公司賣物業的頻率,如果你公司講緊唔係賣一次,而係好多次,咁一般都係參與緊"Trade",就變左交 Profit tax

4. 公司賣物業嘅原因。上面雖然話公司短時間內買賣物業,但可能原來你公司現金流唔夠,所以要資金周轉,而且你別無選擇下只可以賣物業,咁就可能構成左獲取利潤以外嘅因素,就唔係"Business" 嘅性質

5. 公司一開始購買物業的意圖。呢樣有啲難proof,你要證明比IRD 睇你買物業的意圖唔係用來做Trade,proof 到就有機會

6. 公司有無做啲額外嘢令到個物業易啲賣。例如公司有冇翻新或者重新裝修物業令到物業嘅吸引力高左,變相可以用高啲嘅價錢賣左個物業。如果有的話,咁就會間接證明你轉售物業的意圖係可能想用來做"Trade",而唔係單純嘅資產棄置

補充:以上6樣野IRD都會睇,無一樣係決定性嘅因素
派股息收唔收withholding tax睇台灣稅法
銀行出糧都可以唔報稅
現金出糧你鍾意報凸都得
從來都係睇僱主有冇填56B,稅局掌握到你資料後就知你有冇隱瞞
睇行業文化,啲人堅持現金出糧,唔簽收據,否則就走,你都冇法,請唔到人
僱員現金收咗糧,但冇簽收據,僱主報咗有薪金開支,但僱員堅持唔報稅。咁稅局係咪吹僱員唔脹?因為冇收據。
除咗簽張爛鬼收據,重有好多嘢證明到你喺度返工嘅
可以查埋你家宅,睇下你綜援收入同資產相唔相稱
你話平時靠親友接濟,睇證據囉
Bookkeep audit一齊做衰independence
轉左工之後,好似無再收到稅局既信,點解既?

另外稅務師有無前景?
咁佢地收現金嘅用意係咩? 佢唔報稅,稅局要查都查到。
所以就係將平時自己私人啲食飯/CALL車/消遣啲開支射哂入間無限公司度,就算冇得作啲入貨單出嚟都叫有得回下血。
現實係唔會咁得閒乜都查
有啲行業,打工嗰個惡過老細,你話要供mpf要報稅佢就唔做
到公司交audit report時,除非賬目人工同報稅人工有非常離譜嘅差異,否則都唔會搞你
師兄之前成日同稅局交手? 咁呢啲算唔算tail risk, 個僱員畀稅局周到要坐? 定係純粹補番條數就算? 見稅局啲檢控case又好少呢類講現金出糧冇申報。
僱主報,僱員唔報,稅局會搵僱員收稅。哩啲情況正常唔會發生,但係有唔正常情況嘅

個客做外判,僱主宜家報返幾年前出糧畀個客,稅局出稅單畀客,寫明根據邊間公司嘅僱主報稅表。個客解釋返佢做中間人幫老細出糧,嗰啲唔係佢收入,報返一堆人頭畀稅局,成功退稅

畀稅局發現你蓄意逃稅,罰款更甘,要唔要坐監睇程度
咁其實佢地都係搏稅局懶得查現金出糧搞一大輪,過咗七年就安全。但查起上嚟其實都係一炮過補番之前啲稅。膽搏膽,並非技術操作。
啲人都係擔心社署同房署查,邊有人理稅局要唔要報稅
麻鷹都未捉得哂,邊會理雞仔
仲以為定期要。。
真心佩服樓主,回答得又專業又詳細

最重要有耐性覆,老老實實好多問題都係打份工想開間公司減稅,見到真係燥,會計師比嘅專業稅務意見係tax planning,個啲咩開間公司虛構收入支出做到虧損叫逃稅,完全兩回事,想呃稅局就自己諗掂佢啦

其實打份工,如果老闆唔配合,唔好哂時間諗啲旁門左道慳稅,正正經經交稅啦

不過就係樓主呢種唔怕蝕抵嘅精神,你先可以儲到客自己開firm

利申:同行,自己開firm幾年,8個員工

有機會可以交流下
台灣稅唔識wor
買錶少少地你當gift都得嘅,買隻地通拿就唔得啦
不得了,教材式回覆。
簡單啲就睇幾多年賣啦,以前一般3年內賣都會俾稅局問,依家少咗人短炒樓就好少見有稅局問
唔識wor,多數都係同啲assessor打交道,唔知樓下啲grade係做咩
咁聽落就似自僱,可以開返張BR去交Profit tax
白痴一問
前幾年(18年)同人開左間合夥無限公司,
主要係接一間大判既job 嚟做,
大判個邊有報稅個年出左幾錢比我地公司咁。
咁問題嚟啦,頭個年收到報稅單,
就簡左各自用個人入息嚟報稅(因為每人都有免稅額)
之後好似22年先收到第二份報稅單叫報番19/20年既數
其後再無收過綠信封
其實係咪要主動報稅?定等信嚟先報?
Sorry 問到1999, 間公司上年已摺
我睇咗上面啲回覆,我講一講自己見過嘅嘢啦

香港依家有個好嚴重嘅問題就係勞工短缺,好多勞動低收入職位都請唔到人,如地盤工人,餐廳侍應,一田啲promoter,工廠工人。好多低下階嘅人又攞綜援住公屋,佢哋係唔可以報自己有收入因為會少好多benefit。但因為冇勞動力,啲老闆又請唔到人,變咗啲老闆焗住要現金出糧去請人,因為你如果要幫個員工報mpf同報稅,冇人會同你做。但咁樣個僱主又唔可以扣稅同埋會有違法風險,所以成件事係一個死局,唔好問我我都唔知點解決
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞