執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
想請教兩個問題:
1. 父母同住免稅額 同埋 供樓利息免稅額,如果供樓嗰邊唔係父母同住嘅物業,咁應該只 claim 其中一項免稅額最穩陣?
2. 約滿酬金分攤嗰度唔係係睇得明。假設我 今年8月底完兩年合約,今年8月底會收到 2021年9月至 2023年8月呢兩年嘅約滿酬金,咁明年我收到報稅表時應該點填,咩情況下先會交少啲稅?
感謝
1. Home loan interest 要你果年住果度先得, 出租唔計,你應該係睇你住邊度去決定claim咩allowance。如果你供樓果面唔係你住緊,咁你唔可以claim home loan interest 架喎。

2. detail點填可以睇#552
做中國公司查冊,重有咩app係唔封香港ip,唔駛用中國電話註冊
你申請咗撥回約滿酬金之後稅局係會幫你計埋撥完有無好處 無好處既話 佢係唔會撥同埋會通知返你 所以唔會存在撥完交多咗稅既問題
天眼查?
一嚟就短訊驗證碼,淨係得+86
年收入50萬
有養車 可唔可以開間公司轉嫁養車成本落去
搵啲Big4大陸舊同事幫手
睇唔明,點樣佢供養子女你供養父母
你有細佬妹?
會計妹一蚊開公司有冇伏?
打電話問下稅局有冇出過return,太耐唔交return會告上court架

你都有公司有bank account,咁交返齊啲tax return之後就可以繼續用間公司啦,點解要執咗佢開過間
第一,你間車又唔係公司名,點扣
第二,就算係公司名,你公司都冇收入,冇得扣
第三,就算有收入,呢架車係你私人目的用,同公司收入冇咩關係,都係唔扣得

交薪俸稅就唔好諗咁多啦,乖乖交稅啦
係呀,因為profit tax 係交8.5%, 但冇personal allowance, PA 完之後交progressive rate, 最高去到17%,但有personal allowance,都要計一計先知邊樣抵玩
逼4 唔係有R&D department 做software 咩?
伏呀,一蚊開公司多數要你第一年audit同com sec要搵佢哋做,之後就同果啲咩幾多錢全包一樣收完錢就唔撚理你,稅又幫你鳩報收你咁平佢請個咩人幫你你都估到啦
迫科好落後架咋,請人又請唔到,留人又留唔到,Audit都冇人做,唔好講啲咩R&D。迫科係個品牌扮到好專業好premium 咁,幫你做嘢果堆咪又係啲畢咗業兩年都冇嘅小朋友
做住先 今年經濟麻麻 big 4 opening 少咗
it audit 好it support role
要做就要做cyber 先多exit opportunity
send email唔計,打電話啦,稅局唔睇email架,正常開公司後18個月都一定有稅表架喎,就算冇profit 都要交return

就算你想執咗間公司,你都一定要做咗audit,清晒啲tax return,之後同稅局申請不反對通知書,先可以apply deregistration,所以其實執咗佢開過間唔會做少咗嘢
SA3 岀去會搵唔到工?
但advisory 佢做非開FS audit , 如果想入advisory e.g. cyber , digital 呢d SA3 audit title 實難d 轉入去, 太遲轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞