執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
將老豆比埋你都會慳多少少嘅
工人就唔使諗嗱
如果咁嘅情況,點解唔會combine平啲?
小弟屋企人開咗間partnership,做工程的
想問下partner salaries係咪都要計入salaries tax架
你而家嘅情況係你地兩個頭20萬收入都落下面稅率較低嘅計算方法
如果合併,你地兩個加埋先得20萬入低稅率,變相多左收入跌落17%最高稅率

只有配偶收入減佢自己嘅免稅額係負數嘅時候,合併先會有著數
睇你做咩啦。 如果係audit 既話,的確見到愈來愈多人唔想捱/ 捱唔到3年, 因為人手愈來愈少。 但做tax / advisory / IT, 情況又未必咁差, 3年應該都可以捱到。

不過都好睇你實際情況, 你好命水,有人照你,又接到靚job既話, 就算做audit, 都未必會好辛苦

如果唔想big4, local firm / commercial / bank , 都多出路, 只係係咪你想做既工作。

QP係難考左, 你可以考慮CPAA / ACCA
想問平均月入大概幾多,想行師兄條路,依家big4 第四年。
見樓主而家好似做tax多 如果由結果論黎睇 以出黎開鋪做目標 係咪做big4 tax 好過audit
你唔會就係樓主公司員工下話?感謝終於明白
唔係
只係同行嘅未有膽出嚟自己做嘅小小執葉人員
如果我打工又同時開一間公司
我理論上未可以合併成個人入息稅
將公司開支伸報壓低我薪俸個邊要交嘅稅?
識個朋友做生意賣電器之類,1年賺200萬profit左右,但聽佢講完全唔洗交稅(或者交幾千蚊扮下野咁),咁都得架咩,稅局點解查唔到?

你話街市賣菜全部現金交易我都明,但佢呢啲大部分客都比卡有曬record,公司戶口年年多一大舊錢冇人理嗎
唔該巴打
即係實際上稅局唔理我照itr填so po就得?

另想問,如果我交salary tax
我開間無限公司掉晒啲expenses入去扣稅得唔得?
假設間公司係active有sales
當然啲expenses係‘business nature’
我都唔知,等我跟進下個同行俾人屌成點先
考埋個牌先走啦,3年都頂唔到冇牌出路唔係好多出到去叫價都係得2xk
Agree, 咁係佢好彩
姐係你已經交咗稅表,事後先發現唔著數想改?
正常assessment未出,你可以同稅局講想改嘅,約滿酬金一年過定分3年稅局都會接受
一開頭自己一個人,唔請人唔租office
我都想試,但係有家室唔敢
好多謝我未訓醒就有巴打解答咗個問題,講得好詳細
執葉已經好勁曾幾何時畢業嘅時候我都好想做會計 後來發現自己太廢冇人要
你不如考慮請佢?
唔明你目的係咩,你本身有要交全球稅嘅國家passport但唔想交? 呢樣同開sole prop冇關係架wor
都係客介紹客,多啲出去同啲艇食下飯咁
一開始唔請人唔租地方都冇咩錢燒嘅
巴打想搵你做公司報稅,有無聯絡方法?
我上網報稅 入左撥回,而家未到期仲可以改
其實我都唔肯定報今年vs分3年,邊樣會交少d稅
咁岩見到巴打開post先醒起呢個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞