執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
收唔到報稅表最遲要幾耐之前搵稅務局叫佢寄黎
垃撚圾稅務局
今年acct grad仲未搵到工 係咪應該返住細公司先
你好,想問係過去BIG4工作嘅同事係唔係大部分都係來自三大?

會唔會少見啲cityu/polyu non-acct grad / BU或以下的會計畢業學生?

感謝回答
大把恆大
唔知樓主您對IT audit 前程看法如何?e.g.cityu IM ISA 出來做big4 IT audit?

定係依然傳統acct條路好行?
個人稅表6月2號要交架啦,盡快打俾稅局問啦
咩大學呀
唔係啦,咩大學都好平均地有,公開大學都見過。Non-acct grad都係讀返個conversion 就okay
小弟以前做audit嘅時候就好有幸成日要同IT audit同事合作,去定成個IT audit嘅audit plan。其實IT audit只要越來越重要,因為真係越來越多system去取代人手。不過我普遍見到嘅問題係IT Audit 嘅同事一般都對audit 冇咩概念,多數都係roll上年鳩做啲system test,如果你真係想入去做IT audit,你要expect自己做到係一個熟IT 嘅Auditor, 而唔係一個幫auditor 做IT procedure 嘅IT 佬
非八大 遲咗報graduation program
miss 咗graduation program難搞啲wor,有冇啲細audit firm or second tier可以報住先
報咗嗱有間細firm出咗offer,其他second tier未有回音。師兄想問如果下年唔係graduation program係咪會難啲入返去㗎
到時睇下用graduation programe 報多次定係可以當experience hire 入去? 不過如果細local firm佢未必俾你experience hire
巴打你好, 有d關於公司成立同報稅既問題想請教下你
老婆近排開始攪d小生意做IG Shop, 月收入唔高同暫時未請人住, 想問下呢個情況下用個人名義整BR同開間有限公司去整BR有咩分別? 報稅上既處理有咩唔同?
之前唔知頭唔知路幫佢開左間公司, 股權我同佢平分, 而其實實際上d cash flow都係佢自己攪哂, 賺蝕都係佢自己袋. 咁既情況對我黎講會唔會有tax impact?
補充返少少, 我交緊17%稅, 老婆而家冇正職淨係攪ig shop
如果冇咩特別嘢就用無限公司得啦,又唔洗審計,稅又平少少。有限公司係你想做大佢,又要租舖請人買貨,怕有咩意外要找唔到數or 賠錢就有用,因為有限公司可以破產。

報稅上有限公司要幾多營業額都要審計,無限公司就過200萬營業額先要俾財務報表,但都係唔洗審計。

有限公司對你個人稅嘅position 冇影響,公司有公司交稅,你有你交稅。

有限公司一唔記得過CR BR就會罰得好甘,要自己小心
當評稅主任問佢,咁你喺邊度就住呢筆入息交稅?你嘅出境紀錄又係點?佢應該必死無礙!
前輩認為以 錢途 嚟講,現在入讀一啲IM 課程主修it audit(比如cityU IM ISA)是否值得?

定以錢來講都係應該行翻舊舊有普通會計審計道路較好?

感謝
有中型行用緊
佢真係會計師黎?

Property tax有20% statutory outgoings deduction都唔講
仲未計咁樣租上租會唔會俾稅局用anti avoidance捉
Fg想問 annual 450k ,父母未過55,同屋企住,係咪只有mpf $18000可扣🥹 咁樣大約要交幾多? 岩岩開始返工 係下年先開始交嗎 bonus又點計呢 謝謝
鳩up得有啲利害wor呢個
話用公司title開信用卡lok咩都可以計入公司支出,都唔make senses,你用信用卡定現金都係睇係支出合唔合理先俾扣架啦,都唔關個payment method 事

佢應該係講緊開有限公司,佢不停講緊8.25%。無限公司唔可以同自己簽約,因為係無限公司同自己法律上係same legal entity,同無限公司唔可以出糧俾自己一樣

我就聽唔明,咁租上租,自己間公司俾租自己,呢個位已經已經要交property tax,之後公司收租又要交profit tax,咁樣都冇慳過啲咩除非你作到公司俾租自己好平,收外面租好貴,但你咁又會俾人challenge 你個related party transaction,個rental expenses唔係 arms length 。唔通你外面收緊3萬蚊租一個月,你自己定5000蚊咩。

兩條友都唔知自己講緊乜慳稅都唔係咁慳啦
錢途就應該普通audit好啲,因為IT Audit真係得大audit firm先會有,出路好窄
重有個人免稅額132,000
唔好咁懶啦,自己上去稅局個薪俸稅計數機試下計啦
係呀大約下年年尾交啦
上年睇booking ,peak 中左wok job,所以12月裸辭左,
諗住去轉旅行先搵工,到而家成半年都未搵到工。如果中間gap左半年報返big4 ,d HR會唔會screen 走我CV? 另外建唔建議做返audit ? 我想試advisory 但驚未必肯比senior grade 我
利申:sa3 non FS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞