執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
呢幾年已經離開咗big4唔清楚
正常就有,不過啲客唔會俾
佢地應該有上開連登吧, Hi兩位
你要係個課程同你做緊嘅嘢有關先得wor。姐係好似係公司俾你升職但要你讀個MBA先果種
做嘢啦仲上連登
唔好搏,同一個小朋友只可以攞一次,唔可以重覆攞,稅局一入機就知重覆咗架啦冇得呃
通常咩case會俾assessor查?
e.g. Net profit 得30%係咪比50%容易D俾佢地查? 定係睇其他因素

工程多後生做呀嘛,會計好多都係啲姨姨嬸嬸入數,佢哋excel都未試用啦以前做過啲大陸audit,佢哋始終多後生,好多嘢都係電腦做,叫做先進啲
例如你internal apply果個職位會有require
ment 架嘛,你apply之後都會同公司有email communication, 咁都要講parttime 讀定停薪or 有薪咁去全職讀,呢啲咪係proof 囉

報呢啲都應該一定俾人問,因為正常salary tax冇咩可以扣的
Hello 想問一問巴打
如果我同外國公司簽做 independent contractor consultant,用電腦 remote 做嘢,收固定人工嘅話
1. 係咪計薪俸稅,除非自己開間公司收錢?
2. 如果我有時人唔喺香港,走咗去其他國家照開部電腦做,咁按生產地區點計稅?照日數除開佢?

先多謝你
應該有正職
咁即係交完profit tax就咁分左d profit俾股東就ok?
審計同報稅係咪搵會計公司做就得?每年都要?
睇其他因素,多數都係俾人篤 or 唔交稅但又有錢買樓 or 上家報你報咗稅你自己又唔稅,佢system有mismatch

出信問果啲就唔係查稅,純粹係個assessor review你個file果時覺得唔合理想問多啲嘢,但多數問得你你都好難解得通
正確,交完稅就咁分profit ,我哋叫做dividend

審計報稅年年都要做,要搵間CPA firm 做
想問問,無限公司今年做左定期存款,咁啲利息應該點樣計,使唔使交稅?

巴打唔好意思我想請教幫客報FATCA同CRS報稅問題

1. 想問controlling person = US person/公司 tax tax residency = USA就報FATCA, 其他就報CRS?

2. 有沒情況個客係FATCA and CRS都要報?

我岩轉工來到新公司, 想唔搵vendor叫我幫手交呢D野, 但我完全唔識

我見上年有個公司係德國公司但個controlling person係美國佬, 舊年個Vendor居然FATCA報左USA但CRS又報比德國稅局, 呢個情況係岩咁做?
謝謝回覆🙇🏼🙇🏼 問多句,如果唔滙入英國係咪大機會過到骨?
明白

咁assessor揀咩case review係純粹random?
呢個問題有啲覆雜

首先,你要決定你個independent contractor consultant 係自僱定受僱先,你雖然係固定出糧,但你又唔洗固定時間地點返工,而做嘅野係project base定係好似同普通打工一樣?因為你講到independent contractor個名又好似你同間公司冇主從關係咁

之後,就算係受僱,你要determine你個係non HK or HK employment 先,睇下你張contract邊度傾,你公司香港有冇office,人工係唔係外國過俾你咁。係non HK employment你先可以照日數除
銀行利息唔洗納稅
岩岩頭幾年BNO,你都算係Non UK domiciled resident, 可以用remittance basis去納稅,姐係唔匯入英國嘅錢就唔洗交稅
FATCA淨係幫個客填過一次,重要係果啲細間investment holding company,真係唔熟幫你唔到
random架,佢哋都係電腦分,盡量做到每個file幾年內會有人睇一次
多謝巴打,more info based on 你嘅問題:
1. 做嘅嘢係 project based,但簽嘅 contract 係 service agreement 而唔係 by project 咁簽
2. 張 contract 寫明 not intended to create employment relationship,據我理解應該係冇主從關係
3. 張 contract 係 under 美國某個州份嘅法律,間公司香港冇 office,人工係外國轉過嚟

唔該你
香港多唔多公司用Xero?
有無得留tg 搵你問吓野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞