執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
公司派dividend 比起薪俸稅唔係交少d 咩
唔可以
英國稅冇咁分架,當曬個人稅一齊計
無着數咁ir35 用來擋乜避稅招數?
我嘅意思係你以個人名義收dividend都係要納英國稅。IR35應該係講緊你以自僱人士收取service fee會有機會當你係普通employment ,姐係好似香港service company咁,不過呢個UK TAX冇太深究
答過好多次了,唔可以
5% valuation discount per year, up to 25%.

Board of Review 有例子

Fair Market Value at exercise ×0.85 - purchase price#h
但如果股票價格係一完禁售期後就已經跌低過exercise price,個tax treatment會唔會有得唔同?或者有冇得同assessor拗?因為一有機會賣,已經蝕咗,冇理由又蝕又要交稅。謝謝解答
明白,謝巴打解答
推一推
做audit教人tax
Claim 咗基金就唔可以再扣,因為個基金都冇當係你收入

MPF夠嘅錢可以扣,最多一年18000
打工做big4就可以齋做audit
自己出來執業要audit tax com sec 同好多垃雜嘢都識先搵到食
有啲客個仔女讀大學Accounting and finance 唔識又問我,屌你老味補習老師咩
有啲客自己買樓借mortgage又要我幫手填表,要我幫佢計埋數借邊間著數,屌你去搵經絡按揭啦
thanks
etax account都要幫啲文盲管
sci 一份intern都無 GPA一般 冇咩outstanding嘅嘢可以提 係咪big4無機
想問下個人報稅表
第7部
1a / 1b有咩分別

同埋如果合併稅係比較無利
係唔係會自動唔採納
你想入就報
唔報點知得唔得
加上而家缺人
應該可以
目前想報佢個Winter intern 作為一個background同accounting完全無關嘅人 點樣可以大啲機會拎到offer
利申 GPA唔過3
影印同copy數改年份,唔需要會計知識
https://www.ird.gov.hk/chi/tax/ind_sp_rep.htm
3(a) sole proprietorship收入細過2球齋交填好嘅稅表就得
想問細公司audit fee係點定
跟revenue?
傾出來, 雙方你情我願就係, 但revenue固然係考慮因素之一, 但仲有會計師樓本身嘅機會成本呢d個客覺得計入成本會唔公平嘅item, 所以最好貨比三家
最主要係睇個客想畀/肯畀/可以畀到幾多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞