執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
係呀,佢盤數個人工支出就可以報大啲,舉報呢啲仆街啦
咁關audit 咩事姐,咩行業都有人返大陸揼骨架啦
咁搞唔掂wor,要同公司講最多扣起1500供就算
係呀唔洗交稅,但反而要小心銀行會問資金來源,要講返你屋企人啲錢邊度來
FG一般稅單都係冇咁早收到,不過呢啲問題一律都係建議打去稅局問,安心又放心
見客嘅單呢?
利得稅定薪俸稅?
薪俸稅
攞埋你銀行入數紀錄,mpf 供款紀錄,對返數
去晒幾個部門舉報啦
食咗你哋人工,仲要交多咗稅
除非有痛腳喺佢手,傻仔先唔反佢
睇#593
點樣報個人入息課稅,我撳撳下好似冇乜野填就去到最後.. 拖拖下宜家都未報,怕報錯野好麻煩
你公司有問題喎
佢嗰part 可能想僱主供款大舊啲,之後對沖mpf 就有大舊啲用
而另一面為咗說服你,要加大埋你供個數
即使唔係有古怪,要供多過正常數,仲喺人工扣,應該要反映下要改
試用個稅局計數機,印埋出嚟
填住對數,睇過無問題就直去啦
拖拖下又唔記得
ching辛苦晒
講到喉嚨痛都係要問
開支嗰part 仲難pass過,自修費用捐款
咁易嘅我洗費月月月清,填晒落去,搵幾百萬都唔洗交稅啦
唔信可以照樣作數報假數
填咗當年稅局未必即刻問,以為過到骨
過一兩年問返,交唔到資料,要charge返
又要畀稅局問又兇,煩到福佳
唔想交稅係可以理解,但都諗啲合理方法啦
佢直頭冇位要我入個人果啲收入部份咁,定係我都係要照分開薪俸稅,利得稅報完再報埋個人入息課稅?
如果填咗可唔可以改返走
一日未出assessment都可以改
稅務易未用過
試下係咪可以揀幾個option 再入
薪俸稅+個人入息咁,應該會有位入到
上年唔記得點樣報錯佢同我拆散計交左勁多稅
有冇同佢講返
可以revise 6年嘅數
稅局網有公用表格,可以修訂
真係唔需要交咁多稅,就唔好嫌煩
啲錢你應有,唔好蝕畀佢
啱啱睇返原來做得愈耐,公司會供愈多,計番公司供緊7%,我就扣5%,算係long term staff benefit 係咪捱到2025冇左mpf對沖就冇咁蝕?
公司想供多啲都好,唔好要埋員工自己不自願咁供落自願供款嗰度
員工嗰啲到頂就唔應該焗人供喎,去到法定水平,就唔好要員工再多付出
即使係落去mpf account ,錢都係現錢好
入落mpf 又要到老先用得,又畀基金佬食手續費
取消對沖係會好啲嘅
係唔係「要求修訂評稅及/或暫繳稅」書面同稅局改? 會唔會有咩後果架?
咁即係香港公司 可以照報個人工支出,平咗個利得稅 同時 員工又唔洗交香港稅?

有冇理解錯?
係呀。你報咗幾大呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞