執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
呢個情況填個人報稅表,應該寫落利得稅個位定 薪俸稅嗰格
但又無BR number,利得稅嗰part 好似又唔完整
🤔 我都想學 你有咩idea
用excel Vba 搞會唔會都ok
請問如果一個人係外國公司出糧,老細,客,同事全部都係外國,純粹係work from home/remote 形式,出糧都係出去外國戶口,但係香港定居的話,洗唔洗交香港稅?
無限公司,請問點樣可以比少d稅?如果請part-time員工去旅遊同食飯等可唔可以計支出
我間公司commercial fintech company 已經0 紙化
接近0 支票(因為政府部門太落後只收支票),所有野 system到禁approve制就算,簽名太on9已經好少做

所有野可以automatically做

唯一唔好處 system design成日有問題 tech team未必可以即時解決你問題

但公司用好多先進software 我已經唔太想走

Commercial 好多account 都是停留要print出黎比上級簽名, 又要搵地方save ,又要入voucher , auditor拎又要做古理搬黎搬去

依家我地全部野scan完掉上server, 收據/單 scan完 全部掉灑 。 又方便自己 又方便auditor唔洗搵箱

用紙用得多 多數中資企 d老世食古不化,全部都要紙張,浪費地球資源
可唔可以講下你D batchmate 依家做緊咩?
想問下屋企人間公司 要報稅做tax Com係咪自己做都得? 唔洗practising 去簽名?
Work from home算係呢幾年先興起嘅野IRD好似暫時未真係解過畫
不過以你呢個case 賺到嘅錢應該唔中arising in or derived from Hong Kong 唔洗交稅
先唔論筆錢扣唔扣得稅 但要你洗舊錢出去(如果你真係有洗同埋呢舊係額外支出黎)然後再報稅扣返(當你16.5%先) 咁都仲有83.5%係要自己硬食 咁樣值得咩
part~time 員工=佢老友同屋企人
如果星期六日去送埋外賣呢
或者搵份散工
咁income source 算唔算多過一個
big4 tax team都係用excel整到自動報稅
27歲想轉行做audit,呢行好似穩定啲
淨係讀到high dip marketing
想點下樓主點睇?會唔會唔建議?
記住唔好唔簽人經啊, 唔係會落地獄
Audit 咁缺人, 學歷都不驅咁濟。

穩定就係嘅, 不過有利弊, 有好有壞。

同其他行業比會好易比下去, 但如果你唔介意悶同要攤長成世人返工都可以一戰。
多謝巴打嘅意見先
我都係咁諗,同埋有朋友做com sec係咁叫我轉audit ,可能似係想一齊搞啲野

你會建議條path 應該點行
Diu原來有新post
想問下宜家有份正職,要交十萬salary tax
另外開左間limited, 有收入,有請人,有支出,但未做到收資平衡,仲煲緊,有時資金未周轉到仲要自己入錢落去,又要交咁多稅,好甘

呢個情況有咩辦法?同宜家老細傾,出少d人工俾我,其他當job咁出落我公司得唔得,咁做對佢地有冇分別?或者有冇誘因佢咁幫我?

唔係樓主,嘗試幫佢答下

27歲
做A1,第一級 即係1萬5至1萬9 左右.
同你年齡既可能已經係manager,你要比細個你既點.
睇你接唔接受到.

呢行好似穩定
的確係, 工種黎講係商界鐵飯碗.
但係大firm (Big4/2nd) 黎講 workload好重 同 有壓力 因為要meet 上市公司deadline, peak既時候可能日日都最早夜晚12點收工,
所以好多人頂唔順走人 做唔夠2-3年都可能走左一半同期既同事.

你讀到high dip
但大firm之前就只收U grad, 依家無人做,可以照試下send CV既.
大firm同細firm既分別 就係人工得加快, 基本上年年都加幾千, 同埋做項目既大細 可以整靚CV.
細firm就間間唔同, 記住問下幾耐升一次, 一次加幾多
呢行做上去係要考會計師試既, 但考既前提係要U grad/補考多幾份卷, 重點係合格率低.

唔怕捱, 可以考慮下, 但代價好重 好辛苦 要克苦耐勞
27 歲 如果身體情況許可下, 點都係入big 4 儲驗,然後30 歲左右上Am M grade 再跳返出去做commercial, 一係開firm。

千奇唔好入細second tier, 情願你入local 好過, 因為細second tier 又無支援, 又做到隻狗咁 但人工絕對比唔到你的。
冇BR number都可以填咗先,空咗個BR Number,之後稅局會出信warn你補返張BR
要,nonHK employment 睇你在香港幾多日去計,因為你個人在HK provide service
唔得啦,旅遊食飯呢啲private expenses 即時俾人問啦。稅局捉sole prop expenses捉得好緊架
無限公司本身已經交7.5% ,好低稅率架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞