執業會計師,公司個人會計報稅問題,你問我答

1001 回覆
146 Like 23 Dislike
獨資公司同有限公司一樣,決定要唔要交稅係睇revenue in nature 定 capital in nature,白話講就係炒股定係長期投資。

炒股就要交稅
長期投資唔洗

基本上你day trade or一年來好多買買賣賣果啲都會當係炒股,咁就有賺要交稅

長期渣住升值就唔洗交稅,過咗好多年先賣都唔洗交稅。
True 呀Ching, 同感。如果唔係啲濕鳩老細同埋啲on9 human resource 問題,我真係幾鐘意做Big4
我成日諗,只要standardise一套account code,
就好容易完成一份tax comp,一份PTR,
要add咩要less咩都一野出晒黎,
甚至乎某幾個figure要做schedule都唔怕漏,
PTR每一格填咩number理論上都唔難掛

當然第一步data entries嗰part現階段都仲係無可避免,
始終每間firm嘅每張invoice,or每條bank descriptions,都係獨特,
仲要判斷入落咩item。
可能要等ai發展等更成熟先做到。
巴打解釋得好好
咁我都明嘅,自己一盤小生意,俾幾千出去的確係會肉赤,我自己買個5000蚊嘅咖啡磨豆機都諗咗好多個月先買,何況係俾幾千蚊個auditor去買個簽名

所以我盡量都會present俾啲客睇係,你俾多幾千搵我做,我帶俾你嘅value係唔止呢幾千
如果同一個有案底嘅partner開公司
用declaration of trust係咪會好過直接喺cr register佢個名落間公司
而declaration or trust係咪除咗我同我partner 唔會有第三方留底
我諗有冇案底就冇咩關係嘅,都係睇你自己點睇
係呀declaration of trust得你哋有copy,稅局打完厘印就唔會理你
有冇乜𥅽計加報價系統適合中小企用?
MYOB點睇
一個受養人只可以一個納稅人claim
唔可以兼用,因為要填A嘅身份證,稅局一入機見到同一個人被重覆申索就會即時出信問。
說服呢樣最難
心很累
好難講,見個個客都用唔同,不過多數都係冇咩特別,都係Dr Cr
我自己都係用Excel入
Ching都係自己開firm?
你有冇用過?好唔好用?
師兄四間big 4香港點排?
謝謝!

自己開會計師樓賺到錢嗎?-般收入幾多?😁
Pwc >>> EY = KP = Delottie
還好啦,好過以前打工
會計師樓收入個range好大啦,有啲勁嘅local firm真係一年 4M都做到,有啲好似我哋呢啲就岩岩夠出糧交租
好多中小企都有用
到底Hkicpa會唔會真係check cpd
識唔識人有被抽查過
疫情呢兩年好難夠鐘數
就快,申請中
之前公司都有負責傾價
MYOB垃圾黎,仲煩過用excel。
例如本身入左條payment,後來發現入錯想改,唔可以直接edit,要del左佢再重新入過。
會,岩岩先識有個俾人抽中咗問我點算
疫情呢兩年咁多轉咗Zoom都唔上CPD,講唔過去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞