【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「咁又唔好,我都想知道自己係咪真係放得低啲所謂…『包袱』。」

「咩啊!當我實驗品啊!你去搵第二個試!」佢企起身,拍一拍褲後嘅沙輕佻咁講。

「好啦,咁我返去睇吓邊個肯。」

「壞人!打完齋唔要和尚!」然後佢轉身就走。

「喂!」我叫停佢。

「嗯?」

「多謝你。我會嘗試吓接納多啲大家。」

佢冇講嘢,只係微微笑咁回應。

其實當日嘅日落係點,我都已經唔記得。對我嚟講,比起夕陽更美麗嘅事物已經喺我眼前出現。
喺我哋行返燒烤場果陣,聽到沙灘傳出好大嘅嘈交聲,原來又係嘉慧同阿雄。佢哋分開咗兩組打比賽,阿柔同阿星默契好好,傳波、剎波,打得行雲流水。相反,阿雄同嘉慧打到好似綁手綁腳咁,好幾次阿雄仲俾嘉慧嘅傳球打中個頭。

「佢哋成日都好似撈亂骨頭咁嘅?」阿南笑住咁問。

「可能唔夾都係一種夾。」我答。

「哧!」呢個笑容,不經不覺間,成為我腦海中好深刻嘅記憶。

返到燒烤場,離遠望見子晴輕挨住洛賓膊頭,睇嚟得米嘅機會好高。

「乜佢哋...?」阿南暗地裡問我。

「嗯,洛賓鐘意子晴。」

「吓!佢哋唔可以...」阿南欲言又止。

「咩?」

然後阿南就同我講咗個秘密,而令呢段本以為即將米已成坎嘅關係添上變數。
「搞錯啊,原來你果日係特登駛開我㗎?」喺洛賓準備揭曉之前,阿南對住我講。聽佢嘅語氣只係講笑咁,但莫名地又感到一陣責怪。唔通佢怪緊,我唔係真心約佢去睇日落?又或者,佢覺得我肯同佢講咁多嘢,只係為咗拖住佢嘅時間?

定其實只係我諗多咗,佢真係單純地講笑?

「我奉命行事㗎咋。」我扮作無辜咁答。

「死啦你,早知唔同你傾咁多嘢,等你悶死!」

「傾咩傾咩?係喎果日之後,阿正突然變得好開朗,唔通你哋果日都...」阿柔突然八掛記者上身。

「唔話你知!」阿南答。

「Hello,Excuse me,可唔可以聚焦返呢到?投票啦大家。」

我哋全部人好一致咁估中咗黑色,大家都覺得洛賓冇咁大膽。

「搞錯啊你哋!又係我輸!」打開牌之後,果然係黑色牌,連輸三Round嘅佢已經連續飲咗三杯酒。

「下個...哈哈,車震星到你講秘密啦!你一定輸啊我話你知!」感覺上,佢都開始有啲微醉,開始有啲胡言亂語。
「喂,星!到你啦!」阿柔嗌佢,但佢好似有啲心不在焉咁。

「喔...其實...其實...」

「其實咩姐?快啲啦。」洛賓催促。

「其實…當年係我叫子晴唔好同洛賓一齊。」阿星突然之間講,呢個秘密一直只有我同佢知,估唔到佢會突然間自爆。

「咩話?」洛賓突然神色變得凝重。

突然間,大家你眼望我眼,大家都唔知道應該講咩好。

「嗯...投票先啦。」見氣氛有啲死寂,阿柔打破沉默。

「3紅3黑...咁點?」知道真相,投咗紅色嘅我問。

「咁睇吓隻牌係咩色啦。」投咗黑色嘅洛賓,望住阿星答。

「紅色...」阿星緩緩打開牌,大家嘅目光旋即投向洛賓。

「哈!又係我輸,玩嘢咩。」佢自動自覺拎起酒杯,將杯中酒一飲而盡。

「你聽我講先啦。」阿星講。

「想講咩姐你?」洛賓突然有些少發難。
當日完咗燒烤之後,洛賓打算再約子晴出街,然後就順便表白。

「會唔會太快啊?」聽到佢計劃之後,阿雄問。

「仲快?膊頭都肯挨即係有機啦!」同樣陷入愛情漩渦嘅阿星講。當年未見得太多江湖險惡嘅我哋,愛情觀,就係咁幼稚。

「一陣俾人搶咗咁點啊?阿正可?」洛賓叒拉埋我落水。

「欸...好似都太快。」

「你問佢嘥氣啦,佢實唔鼓勵你表白。」阿星答。

「唔係呢...可能你哋未了解清楚大家呢。」今次變成係我欲言又止,我終於明白阿南點解會咁吞吐,原來有啲嘢真係會好難以啟齒。

果啲老套嘅電視劇總會喺呢啲時間俾主角意外撞破一啲嘢,而破壞咗原本計劃嘅嘢。我哋好多時都會諗:「有冇咁橋啊?」

原來有啲嘢,就係咁巧合,但現實唔係電視劇,唔會有安排好嘅劇情,係要喺呢個時間點所出現嘅嘢,可能就係上天嘅啟示,企圖令我哋懸崖勒馬。
「喂阿星!」放學果陣,我同阿星一齊返屋企。咁啱撞倒符文安同佢另一個朋友,但驟眼睇,佢朋友似跟班多啲。

阿星同符文安,都係學校籃球校隊嘅成員,雖然未去到關係好好,但我記憶中都冇乜過節。可能因為阿星份人比較單細胞,冇咩事都唔會冇啦啦敵視一個人。而呢個萬人迷,有身高,有家底,有外貌,仲有識打籃球呢個迷女嘅必殺技,仿佛唔亂搞男女關係會糟蹋咗上天賦予佢咁好嘅條件。

佢呢種人生勝利組,永遠都唔會明白,得到一樣嘢會有幾難,失去一樣嘢,會有幾大傷害。

「喔,阿安、阿智。」阿星打招呼。

「返屋企?」符文安問。

「係啊,唔洗練波就早啲返屋企。」

「咁又係,早兩日先比賽完。」

「嘩講起早兩日場比賽安哥就勁咯,射入全場最高三十分。」擦鞋仔開始發功,不斷奉承老闆。

「基本啦,對手廢姐,阿星你都唔差,有兩球都係你助攻我。」聾嘅都聽得出喺到話緊阿星技不如佢,呢一刻先發現,原來唔係偶遇,根本係有目的嘅相遇。
今晚出咗街食飯 所以打少咗文
未瞓嘅睇住先
樓豬晚安
《無啦啦有隻女鬼跟住我》個結局係點?
中學寫嘅拙作都記得
早晨
「邊夠安哥勁,安哥一出手就溝曬啲女啦!早排同子晴玩完,果日比賽又抄到個低Form牌。」阿星未回應,擦鞋仔已經搶先答。

「子晴?關子晴?」阿星錯愕咁問。

「咪就係囉,個八婆係都要玩地下情,冇癮,咪飛咗佢囉。聽講你哋個friend溝緊佢喎,洗唔洗過佢兩招啊?」兜咗咁耐圈,終於入正題。

「賓仔踢波又做後備,溝女都要做後備嘅?」擦鞋仔好輕佻咁講。

「唔洗喇唔該。」見到阿星握實拳頭,眼裡好似充斥一份怒火,我即刻拉走佢,事關佢一發火就非同小可。

「做乜要拉我走啊!唔俾我打個賤人!」等我哋嘅視線再見唔到符文安同擦鞋仔,阿星先忍唔住問。

「人哋擺明過嚟挑釁你啦,你嬲咪中佢計。」
喺佢嘅字典裡面,「義」字就係放喺第一頁,佢唔會容忍任何人侮辱我哋幾個。小學果陣,有個高我哋成個頭嘅大舊衰,因為恰弱小纖纖嘅阿雄,搶咗佢啲嘢食仲叫佢「乸型」,佢即刻帶埋我哋去同人理論,結果細膽嘅我哋只敢縮喺佢後面,當佢聽到大舊衰再笑埋我冇老母果陣,佢用佢初學嘅柔道「懲治」咗大舊衰一餐。

結果佢當然俾人記小過,但換來大舊衰以後見到我哋都淨係敢耷低頭行過。

「記小過咋?我以為冇咗忽肉添。」當日佢好瀟灑咁拋低咗呢句說話,但我哋知佢返到屋企俾佢阿媽打到飛起,佢手臂嘅瘀痕已經出賣咗佢。所以雖然佢衝動冇腦,但我哋依然當佢大佬咁。

「挑釁我咪郁佢囉!」

「你夠膽打佢你估淨係記小過咩,踢出校都有份。」雖然我都好嬲,但暴力解決唔到問題㗎嘛,況且阿星而家咁大份,柔道仲要大有進步,打死人都似。

「邊有話打佢姐,我打個擦鞋仔之嘛。」

「你估有錢仔唔保佢咩,咪一樣。」

「佢咁樣侮辱洛賓就唔得!個關子晴…睇佢斯斯文文,原來係多情種嚟!」

「或者人哋有苦衷呢..」我衝口而出講。
趁搭車打多少少
等咗你五年喇
要叫個孫燒畀我
即係子晴係臭雞嚟?
幾好睇 有青春既感覺 希望唔好爛尾
果陣咩都唔識亂寫一通寫爛咗 估唔到你仲記得
過埋今晚睇你點睇
多謝你盡力寫到唔會爛
Live 樓主個手法幾好雖然一時口語一時書面語但咁樣先係青春 有種好懵懂嘅感覺
留名
自從有巴打講過呢樣我已經盡量用口語
但唔知點解覺得有啲Terms都係用成語或者書面語會傳神啲
希望唔會影響倒閱讀體驗
感謝
咁今次係唔係會寫完?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞