【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「唔係啊,女鐵人會喊?一定黑!」 洛賓講。

最後得我同阿雄投紅,其他都投黑。喺我哋眼中,嘉慧就係一個咁堅強嘅人,但佢哋忽略咗一樣嘢。

「係紅啊!」

「吓!!」眾人驚訝。

「咩喎,咁我以為我會冇人要啊嘛!」佢好難為情咁講。

「我老婆係唔識講大話嘅哈哈!佢一講大話就會係咁眨眼!」阿雄自滿地答。

「咁...估錯咗會點?」我問。

「咁估錯嘅都要飲啦。」有份輸嘅洛賓回答。

去到第二輪,大家都開始熟悉個玩法,抽中最大果隻嘅阿柔已經自告奮勇咁講出「秘密」:「中四果年嘅籃球決賽,我輸波之後去食咗五杯雪糕先冷靜倒,結果第二日肚痛到返唔到學。」

「有啲咁嘅事咩?點解我唔記得?」阿南問。

「你咪估下係咪囉,呵呵!」

「呢個人物設定似你啊。」我答,然後就投咗真話。
中學嘅呢場波,我有睇,雖然唔係自願去,但果種刺激感,而家諗返起都仲好歷歷在目。

喺完成第一次孤兒院探訪之後,好似身邊啲嘢都少少少少咁改變緊。

首先係我同阿南嘅關係,好似冇之前咁緊張...其實係我對佢嘅戒心冇咁高。喺我哋討論Project嘅方向果陣,大家都有俾唔同嘅意見,氣氛大致都算輕鬆。我承認探訪之後,我對阿南嘅偏見已經冇咁大。但冇因為咁而減低我對女性嘅抗拒,心中果道保護罩仍然好堅固咁幫我防守,或者呢個先係我嘅舒適圈。

其次係洛賓,自從上次喺小朋友自我介紹果陣幫子晴解圍之後,佢哋嘅接觸多咗好多,甚至喺班級間傳起緋聞。但其實只係佢單方面動情,完全唔知人哋係點諗。果陣時嘅佢,為咗同子晴接近啲,真係無所不用其極。好似每次上生命教育堂,佢就會用不同藉口同阿南調位,變咗坐我隔離嘅經常係阿南。所以就變返中一咁,阿南會不斷喺我身邊講嘢。

「死啦,我驚放學之後嘅籃球比賽會輸。」有次上上下堂,佢冇啦啦趴喺張檯到呻。
「驚咪唔好打囉,唔打咪唔會驚囉。」

「唔得,我點可以咁冇義氣走咗去架?」

「咁驚都要頂硬上啦。」

「乜你咁樣比意見人架,你唔可以鼓勵下我架咩?」

「加油啦。」我好冷淡咁講。

「咁你嚟唔嚟睇啊?」佢雙眼眨眨咁望住我問。

「唔啦,翻屋企溫多陣書好過。」

「壞人啊,Form 4啦!仲係咁死咕咕淨係識溫書點溝女啊。」

「咪搞我,你哋啲女人咁麻煩。」

「…你係咪真係基㗎?」佢扮到好驚訝問。

「咪煩啦!」

你睇下,其實我係一個好好嘅聆聽者,但絕對唔係一個會幫你解決煩惱嘅人,啲回應仲會好Mean,所以成日會搞到佢好嬲,但佢每次嬲完又係繼續同我講好多佢生活上嘅嘢,但唯獨係佢嘅私人事,我就好少聽佢講。
最新戰況又係 打和!
lm
lm
感謝
「喂,阿正,十萬火急!借本數學嚟抄!」小息果陣,阿星衝過嚟搵我抄功課。

「抄還抄啊,唔好俾老師發現。」

「得啦得啦,我抄功課多過你食飯啦。」

「點止啊,留堂多過我食飯添。」洛賓喺側邊笑佢。

「大佬啊,你唔好成日調位得唔得,我就嚟俾歐陽南煩死。」我順便同洛賓講。

「我以為你哋已經破冰添。」阿星講。

「係冇咁討厭嘅...」

「兄弟!你係我兄弟嘛!兄弟終身幸福就靠你啦!」洛賓就嚟雙膝跪地咁講。

「咩幸福咁緊要啊?」

「咁你都睇唔出?有人鐘意咗子晴喔。」阿雄講。

「你喔乜春?男人老狗懶可愛。我覺得佢幾好人啊,又有愛心。上次見佢同千千咁難捨難離,一定好重感情。」佢同我講。
「揀老婆咩家陣,人哋重唔重感情關你咩事?」我非常不屑咁問。

「係做老婆都唔錯啊,又靚又善解人意。」佢一路講,一路沉醉咗喺幻想之中。

「想追?」

「得唔得啊。」

「我冇意見。」

「你哋話呢?」佢將個波拋俾阿星同阿雄。

「鐘意就去,唔鐘意就唔去,無理由鐘意又唔去,唔鐘意就去....」阿雄好長氣咁講。

「得啦得啦得啦。會唔會太煩。呢啲嘢你自己決定啦,當感覺來到你就會識揀。」阿星憑住自己經驗答。

當理智俾感覺蒙蔽,係咪就會不顧一切,向住直覺盲目咁向前衝?就算頭破血流、滿身是傷都唔怕?

「死開啦!坐我張檯係咪想死!」突然阿雄身後響起一把好雄壯嘅聲音,將佢嚇到即刻喺張檯到跳落嚟。
佢向後望,果然見到令人聞風喪膽嘅嘉慧好兇狠咁望住佢,隔離仲企住子晴同阿南。

「坐吓姐,唔洗死啊嘛?」阿雄死死氣咁低吟。

「你唔落嚟我腳都打跛你!」

「好惡喎嘉慧姐,班規都冇話唔坐得同學個位姐。」我喺旁邊搭嗲。

「咩啊,用班長個名撻我啊?我唔怕喎。」

「咁又唔係,和氣生財姐。」

「對住莊偉雄呢啲軟皮蛇,破財就真。一啲男子氣概都冇。」

「我氣概起上嚟嚇嚇…嚇都嚇死你啊。」阿雄不甘示弱,但其實驚到腳都震埋。

「係啦,你有呢一日我向你叩頭啊!」

「算啦,做咩鬧交?」阿南都出聲,為呢場莫名其妙嘅罵戰降溫。

「走啦,啲女人係咁唔講道理。」我搭一搭阿雄膊頭,示意佢返埋位。

「估唔到你怕佢喎,不過都啱嘅。」洛賓學三五成群個阿雞同阿雄講。
深夜加多少少周末放送
希望大家喜歡
出得快啲得唔得
睇到上左癮
李卓正我都好想同你扑嘢
利申:男
我想飲晒你啲汁
新毒者留名
點解我中學冇呢啲情節
盡量多謝支持
靈感來自生活嘛部分係啦
試下喺阿南手上搶我返嚟
有嘅話就唔洗睇我個故了
呢個故正,中學啲回憶返晒嚟,加油
留個名
Live咗,俾咗正皮
講最尾果句果個叫阿必
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞