【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
感謝自推一個先
放工了
繼續打文先
推呀
趁未有文好奇問下 個故仔係咪樓主中學回憶呢?
一開始就有甜已經值得正皮
人物基礎上係
特別想講吓剛出場嘅阿月 遲啲會交代佢嘅背景
睇到後面可能會覺得浮誇
但中學真係有遇過一個同佢差唔多背景嘅同學
覺得幾有趣所以就用嚟做藍本

情節當然有真有假啦
全部真嘢應該悶到瞓著
嘩好應景
點知後面冇
希望唔好鬧
開波之後阿雄成為傳球軸心,喺場中間馳騁,不斷傳球之間亦都係咁避開對手阻攔。輕盈嘅身軀左穿右插,如入無人之境,直搗對方陣地。或者咁多年打乒乓真係令佢步法比其他人靈活,尤其係重心轉移嘅處理。

而喺射門前一刻,佢向著場角跑,而胡一刀亦同時向另一個場角跑,喺佢哋相交果一刻,阿雄後手將波交到胡一刀手上,胡一刀一拎到個波之後毫不猶疑馬上射門,速度之快令鋼門一時間都反應唔切,直至個手球喺球門入面停止轉動。

望到呢個天衣無縫嘅配合,所有人都目瞪口呆,尤其係嘉慧,佢驚訝得好似一個木頭人咁定咗喺到。入波之後,阿雄對住佢舉起V字手勢,呢個時候,我更肯定佢係想表現比嘉慧睇自己都有威風嘅一面。

「贏咗...贏咗啊!!」隔咗一陣,阿南先猛咁拍嘉慧膊頭,大家先意識到勝利。

大家都估唔到,呢隊新成立嘅球隊,竟然可以險勝對手,即使過程係好艱難。全場嘅人都報以鼓勵嘅掌聲,而胡一刀,亦順理成章成為賽事MVP。而佢哋每人都得到一個小獎牌,去紀念今次嘅勝利。

「賓。」阿雄揚起佢嘅拳頭,示意同洛賓碰拳。
好快loop發現係校園故就已經冇乜期望

不過有好過冇既
「死仔。」洛賓將阿雄攬入懷裡,好一個溫馨但基情四射嘅畫面。

當我哋扶洛賓去醫療室包紮時,偶然撞倒準備離開嘅子晴。

「恭喜你...打得好好。」子晴講。

「多謝你。」洛賓回答,然後佢喺子晴離開之時叫住咗佢。

「送俾你。」

子晴愕然地望住洛賓,眼眶隨即泛起淚水,我諗佢都驚訝天意嘅弄人,當自己投入真感情時,對方就當佢玩具咁玩;當身邊有一個真心對自己好嘅人,又因為之前種種發生嘅事而令佢哋唔可以毫無芥蒂咁交往。

「唔好啦,留返俾真正值得你送嘅人啦。」佢強顏歡笑咁講,然後頭也不回咁離開。

「得啦,佢一定感受到。」阿星安慰洛賓。

如果,佢先遇到嘅係洛賓,我唔敢肯定佢可以得到真正嘅幸福,但結局一定會比而家呢個更好。
可惜現實係唔會有如果,發生咗嘅嘢係改變唔到,正如阿星遇上嘅,都係阿柔而唔係阿月先。

「喂,阿正,我同阿雄星期日去睇戲,你去唔去?」阿星問我。

「可,幾點?」

「四點半,嘉慧同阿柔都會去,但阿南就唔得閒了。」

「阿雄哥連史前生物都搞得掂,威啦。」我講。都唔知阿月嘅到嚟係害咗阿星定幫咗阿雄,阿雄因為調咗去同嘉慧坐,喺接觸多咗之下,加上阿雄上次球賽嘅表現,佢哋竟然有突破性嘅進展。

如果我當時有未卜先知嘅能力,再話佢知第時佢哋仲會結婚,唔知佢會唔會嚇死?

「努力中努力中。」阿雄自豪咁講。

「睇咩戲啊?我又去!」阿月一聽到有戲睇,就好雀躍咁講。

「你放過我啦,小姐。」阿星喺到求饒。

「嗯...得,我都係要去,但如果阿正請埋我睇,我最多唔阻住你同阿柔。」
出埋場波嘅部分先我知會悶親大家
但都開心大家最多都係睇完就算而冇難睇到特登留言鬧
感謝你哋
「係咪㗎,咁好死?」阿星問。

「咁我唔請呢?」我問。

「咁我咪照去,然後就纏住阿星!」

阿星即刻向我投向求救嘅眼光,我就知道,呢張飛我走唔甩。

「大家好!第一次同大家出街,多多指教!」果日我哋約咗喺商場中庭等,阿月一嚟到就好熱情咁同大家打招呼,佢著住一件熱背心同短褲,微微鞠躬果陣,果條深長嘅乳溝喺我哋眼前若隱若現,突如其來嘅誘惑都令到我哋幾個男仔有啲手足無措,更令兩位女仔醋意大發。喺行去戲院嘅途中,佢哋都刻意帶走阿星同阿雄,淨低我同阿月喺後面跟住。

「你跟埋嚟做咩?搞到我冇得同佢哋行。」我講。

「咁我要𥄫住阿星同阿柔,唔俾佢哋太親密!」

「你又話唔阻住佢哋?」

「話之嘛,我夠話要追到阿星俾你睇!」阿月講,果然女人嘅說話都係信唔過。
「你唔好亂嚟。」我警告佢。

「咁你記得睇住我。」佢突然用一個充滿誘惑嘅聲線講。

「痴線。」

一入到戲院,阿月已經俾好似唔洗錢嘅冷氣凍到打咗幾個乞嗤。

「抵啦,睇戲仲著背心。」我特登挖苦佢。

「出門口熱啊嘛....乞嗤!」

「著住啦。」我將外套遞俾佢,如果唔係我諗佢未開場已經凍死咗。

「唔...唔該。」佢羞怯咁接過我嘅外套,就好似一個細路女,同佢平時嘅形象完全唔同。

「話時話,我哋睇咩戲?」原來佢唔知睇咩戲就跟嚟。

「《被偷走的那五年》。」
本來以為阿月一定會全情望實阿星同阿柔,估唔到佢反而好投入劇情,喺笑位會跟住笑,浪漫嘅情節會突然發花痴。而有睇過套戲嘅都知,去到劇情後段,簡直係慘無人道。個女主角應該前世係個十惡不赦嘅大壞蛋,今世先要受到唔同嘅折磨。去到女主角臨終果一段,身旁嘅幾位女士已經喊到收唔倒聲,連硬朗嘅嘉慧都喊到好似黃河缺堤咁。

「嗚啊!」阿月更加喊到哇哇大叫,令全場嘅人都望住佢。

「殊...咩事啊你?」我細細聲問佢。

「好慘啊嘛!」佢繼續喺到喊。

「你嘈住人啦!」

「嗚嗚嗚!!」我忍唔住用手掩住佢個口,我驚未睇完戲就會俾人趕出去。

到底佢係咩事?點解佢可以好似第一次睇戲咁?夠膽死喺戲院大吵大鬧。我理解唔倒,平時一副壞女孩形象嘅佢,鍾意玩弄人心嘅佢,竟然會因為呢啲老套到死嘅劇情而大喊。如果係假嘅眼淚,亦未免假得太真。
今晚係咁多照舊鍾唔鍾意嘅都歡迎留個言講
我發覺好鍾意睇你哋啲留言
交流原來是個好東西
正 有文!
唔想阿月去 可以直接唔同佢去
不過睇嚟阿月就嚟轉移目標
因為阿星知道阿月係個難以擺脫嘅人
只要唔阻住阿柔同自己
都冇所謂吧
大家早
早晨
準備到虐心位未?

我準備好啦
寫翻幾時係回憶同幾時係現實會好少少
每次轉個時有少少亂
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞