【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
條友又做咗啲咩搞到有偈傾返都媾唔返啊 ...
又唔一定係佢嘅
揀阿月喇
Push
咁快已經7成
Ching 喺連登簡直浪費人才
唔好潤我啦
我都覺得好快
「喂,早晨!」入到課室之後,我向阿星打招呼,再喺佢隔離坐低。

「咁開心做咩?你阿媽好返啲?」佢問。

「好似精神啲喇。」

「咁咪好,好好珍惜同佢重逢嘅日子。」

「嗯!喂我話你知,我阿媽點醒咗我,我決定都係去哄返阿南。」

「正。」喺我興奮之際,佢突然叫住我。

「嗯?咩?」

「阿南佢…尋日接受咗胡一刀嘅表白。」

「痴線,佢點會…」

「尋日放學你去咗醫院之後,佢喺練波嘅時候同阿南表白。」
「唔會…唔會…」

「然後阿南亦喺咁多人望住之下應承咗。」

「唔會…」阿星一邊講,我一邊低吟。」

「係真㗎,洛賓都見住。」

「唔會!」我怒吼,突然成班都望住我。

「係真嘅。」一把聲音喺我後面響起,係入返嚟嘅阿南。

「點解…」

「因為佢對我好,因為佢為我付出咗好多,因為佢令我有安全感。」

佢嘅說話,就好似一巴一巴掌咁摑落我塊面到。

佢講得啱,我對佢好差,亦遠不及佢為我所付出嘅多,最重要係,我令佢失去咗對佢嚟講好重要嘅安全感。
「我放低咗我哋嘅嘢啦,大家都要Move On,係咪?」

Move On?可以咩?

但唔可以又點?發爛渣?繼續糾纏佢?定過去打胡一刀?

「嗯…祝你幸福。」再做啲咩都係於事無補,唯一可以做嘅係,繼續維持返應有嘅風度。因為呢個時候,我亦再冇辦法講任何嘅嘢去挽留佢,因為佢,已經完全唔再屬於我。

「多謝你。」

後來阿星先同我講返,原來喺呢段時間,都係胡一刀喺阿南身邊陪住佢,亦為阿南做咗好多嘢哄佢開心,先可以令到阿南,暫時忘記我對佢嘅傷害。

一個係只係識傷害佢嘅人,另一個就係識得保護佢嘅人,我係阿南都會果斷選擇後者,而忘記果個只會令自己傷心嘅仆街。

就算過咗好多年之後,我都好記得呢一日。我記得我呢一整日成個人都係喺離魂狀態,冇聽過任何書、冇講過任何嘢,甚至冇食過任何嘢。

放學之後,亦即刻跑咗去圖書館,望住練波嘅胡一刀同睇波嘅阿南。阿南會為咗胡一刀嘅活躍而興奮,胡一刀亦會因為阿南嘅鼓勵而越戰越勇。到咗休息時間阿南亦會遞上水樽俾胡一刀飲,再幫佢抹去頭上嘅濕汗。

我之前估得冇錯㗎,俾阿南照顧一定係一件好幸福嘅事。
「你真係喺到。」同樣係背後響起嘅聲音,但今次就變咗係阿月。

「唔係仲去得邊。」

「你冇嘢啊嘛?」

「你過嚟睇吓,好幸福嘅畫面…」我挨喺窗邊自言自語。

「算啦,不如唔好再睇。」

「你由我喇,望住都可以幻想吓自己係胡一刀。」我無厘神氣咁答。

「唔好再睇得唔得啊!你爭氣啲啦,人哋都已經放棄咗你喇。」阿月隔硬將我嘅身從窗邊扭開,將我嘅視線移到佢面前。

「我冇嘢啦,佢搵到幸福我不知幾開心。」我死撐。

「你知你喺到呃緊你自己。」

「你話㗎嘛,順住自己情緒走。唔係咁樣呃住自己,我驚我而家即刻由天台跳落嚟。」
好心up

呢排睇完樓主篇文之後搵返好多舊故嚟睇
睇怕呢個都會好似gay廉嗰啲sad end
慣性虐心 我仲頂到
樓主唔驚比人一刀嗎
阿月是最好的
可憐人必有其可恨處
多謝你
我都係睇呢啲故大
知道有人記得呢堆故已經好感激
有咩事就搵我喇唔好再搞阿正
多謝你鍾意阿月
唉屌 放咗工睇到咁真係爆血管
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞