【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「你唔好啊,你仲要支持住你媽媽。」

「我緊係唔會。但唔好意思喇,我可能要多少少時間先可以平伏到情緒。」我扮到好輕鬆咁講,但其實個心真係好痛好痛…

「冇問題,有我陪你唔開心。」

中六嘅生涯,真係我最難受嘅一年。每日望住一日比一日甜蜜嘅阿南;一日比一日消瘦嘅阿媽;一日比一日近嘅公開試,真係令我覺得好辛苦。我完全冇辦法可以再分心喺學業上,所以進度越嚟越落後,我甚至有諗過,放棄考試,放棄已經再睇唔倒前景嘅未來。

而幾個兄弟亦都醉心喺準備考試上,加上阿星同阿雄亦有伴侶一齊努力,我哋相聚嘅時間越嚟越少。只有阿月,仍然幫助我喺公開試嘅路上續命,將我唔識嘅嘢好用心咁解釋一次俾我聽。即使佢冇修讀會計,但都不斷睇住教科書咁學,再去教返我轉頭。

如果冇咗阿月,我諗我連生存落去嘅能力都冇,真係會如自己所講即刻自殺。
佢真係好好,好到我唔明白我有咩嘢配得上佢嘅付出。

理智上我都知道對佢好唔公平,我好似生出嚟就為咗不斷傷害對我好嘅女仔咁,早知係咁,我情願從來冇對女仔嘅印象改觀,一直同所有異性保持返距離,咁至少,都可以傷害少兩個女仔。

但我亦冇任何時間同精力去處理同阿月之間嘅事,因為好快就嚟到阿媽做手術嘅日子。

「媽,冇事。瞓醒咗我哋就可以再一齊傾偈。」去到做手術果日,我喺手術室門口鼓勵阿媽。

以前成日會覺得呢啲對白好老套,每個家屬都係咁樣同啲病人講。但原來「希望」對任何人嚟講真係好重要,總之要令佢哋相信,自己有意識咁入手術室,就都要有意識咁醒返。

喺呢段日子,我同阿媽嘅相處都好融洽,雖然未至於追得返冇咗嘅時間,不過都係一段可以令佢支撐到而家嘅快樂回憶。

「老豆你都要加油。」我答,掌握住自己愛人嘅生死,我冇辦法想像佢嘅壓力究竟有幾大。其實醫院一直唔建議主刀幫自己親人做手術,但喺阿媽再三堅持下,老豆都係揹起咗呢個重擔。

手術室外嘅紅燈著咗,代表手術開始進行,手術室門外除咗我之外,仲有果個男人,同埋阿月。

「放心喇,唔會有事。」阿月坐喺我隔離,鼓勵住我。
「多謝你。」我衷心咁講。

「你再同我咁客氣我就打死你。」佢扮到好惡咁講。

「哧,阿媽話過如果佢冇事,就同我哋去燒嘢食。到時…預埋你?」我問。

對於我突如其來嘅邀請,佢好似有啲驚訝,但好快就點曬頭咁答應。我知道我唔係乘一時口快,而係真心咁向佢發出邀請。

時間一分一秒咁過,阿媽應該喺裡面瞓得好淰,但手術房外嘅時間,每一秒都過得好煎熬。

「阿正。」唔知係咪等得太辛苦,個男人竟然走過嚟撩我傾偈。

「我哋應該冇嘢可以講?」對住阿媽,我仍然可以寬宏,但對住呢個陌生嘅男人,我百分之百唔可以容忍佢所做嘅嘢。

「正…」阿月搭住我手背,擰曬頭,示意我唔好咁無禮。
「我知你好憎我,但你可唔可以唔好怪你媽媽?」

「關唔關你事?」我問。

「我諗你都有權知道件事,當年你阿媽同我,唔係,咁多年嚟佢同我其實都冇你哋所諗嘅舊情復熾。呢個只係佢離開嘅藉口。今次嘅腦癌根本唔係初患,而係復發。」

「你講咩話?復發?」

「喺佢離開你哋之前,佢已經發現自己有病,所以先搵埋我做場戲呃你哋。目的就係唔想你哋因為佢而傷心。」

唔想我哋傷心,就要我哋討厭佢一世,呢個係咩道理?我唔明白。

「或者天意弄人,喺佢以為自己會死嘅時候,又可以好得返。但佢已經無面目再去搵返你哋。其實咁多年嚟佢都係好記掛住你哋兩父子。所以即使我同佢相處咁多年,佢都冇再對我有任何情感…」

「痴線㗎你?作得就作?拍劇啊?」我對住個男人大罵發泄。
你估我唔知佢係講真話?但你要我點接受倒,原來咁多年我哋都錯怪咗阿媽?我哋嘅憎恨亦會隨時間而丟淡,但阿媽一直都一個人承受所有痛苦,包括對我哋想見不能見嘅掙扎。我試圖抑壓自己嘅情緒,但越係壓抑,就越俾悔意反噬,我真係好想將自己打死。

「今次復發可能真係盡頭…」個男人繼續講。

「老豆都知?!」我問。

「知,睇返病史嘅時候已經知。但你阿媽都唔想將真相俾你知道。本來佢都好想好似上次咁,一個人默默咁離開,係我勸佢,佢先肯搵返你阿爸。我知道,如果到最後佢都冇搵返你地,就算離開都會帶住遺憾。」

「痴線,痴線啊你!食錯藥發噏風!」我轉身離去,唔想再聽佢講嘢,佢講嘅每一句,都好似一個個重拳咁撃倒我嘅心房,換成物理傷害嘅話,我已經俾佢打到皮開肉綻。

「正!正!」阿月一直緊追住我,直至跑到我面前。

我突然諗返起老豆講過嘅嘢。

「咁如果再俾你見返佢呢?會唔會同佢講嘢?」

「我諗唔會喇,有咩好講,大家都唔了解對方嘅生活。」

「如果佢唔係你諗咁樣呢?」

「即係點?」

「哈算啦,當我冇講過。」

做咩唔一早話我知!點解所有嘢我都係最後一個先知道?田
始終第一視角係阿正佢對所有嘢都係咁遲鈍
其實前面都有講過吓胡一刀同阿南開始熟
所以個對象先係胡一刀 而唔係啲路人甲乙丙
禾是無辜的
多謝遠方嘅你支持
繼續追緊寫得唔好你知有咩下場
我屌咩。。。本身係阿南黨,睇完呢幾篇真係冇晒好感
點解咁老土
但老土得嚟又感動
牙月
只求牙月有個好結局
男主角就算鳩數了
死亡flag x 分手flag

仆街仔等收刀片啦
會唔會難聽左少少
唉屌 阿月
只可以喺隔離做汁男
唔怪得佢飲醉酒屌柒呀正
睇到胃痛

呀月呀男呀正都好有魅力
媽媽嘅母愛都好令人動容
爸爸好有型,真正意義咁同愛人嘅病魔搏鬥
牙南當初叫洛賓唔好做人水泡
而家算唔算又搵牙刀做水泡
所以話女人
電台dj故仲會唔會更新
儲一兩個星期再入黎睇
推 又追返到live
推一波先
一間好似cctvb劇情,有一齊冇屌,去做無國界醫生,返嚟香港同返阿正一齊比返個處佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞