【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
係咩風格
你好
星期日嘅自推一個
Push
我唔想我嘅朋友浪費時間喺錯嘅地方。

「喇,最後一張。」阿南返嚟之後,我將洛賓填好嘅表格交到佢手上。

「洛賓...點解嘅?」

「因為阿正佢...啊!」知道洛賓想講俾我用三百蚊收買咗,我即刻暗地用電流筆電一電佢,阻止佢講出真相。

「佢突然話唔想踢波。」我答。

「喔...多謝你啊洛賓!」

「唔...唔洗客氣。」電流嘅餘震令佢變得口齒不清。

「仲有你哋都唔該曬!」佢對阿雄同阿星講。

「得閒幫我喺阿柔面前講吓好說話就得,嘻嘻!」阿星摸摸後腦咁講。
連阿星同阿雄都有聲「唔該」,反而我冇得到任何感激嘅說話,心底竟然有種失望嘅感覺。

去到放學前嘅班主任課,阿南將所有表格交到Miss Lam手上。

「你哋真係好叻啊,咁都搵到最低門檻嘅人數。」Miss Lam雙手合十咁多謝我同阿南。

「好彩有壞人…阿正咋,都係因為佢招遇強即屈先搵到咁多成員。」阿南講。

「遇強即屈?」Miss Lam好疑惑咁望住我。

「啊哈哈哈…細個睇戲學返嚟之嘛,呃細路㗎用嚟。」我突然覺得好尷尬。

「點都好啦,麻煩晒你哋,我請你哋食下午茶啊!」

「唔洗啦Miss Lam,你教好佢哋就可以啦!」阿南笑住回答。

「喂…」手到拿來嘅下午茶,咁就飛走咗…仲諗住當補貼返個四百蚊。

亦都因為呢件事,令我第一次同阿南有多咗接觸,亦係我第一次,為咗一個異性去做一啲自己本來毫不願意做嘅事。唔知點解,當我見到阿南放下心頭大石果一刻,自己嘅心情都感到無比暢快,當見到佢好開懷咁笑,自己個心亦會砰砰咁跳得好快。

「仆街啦,你戀愛啦李卓正。」當我將我嘅感覺話俾三個禽獸聽,佢哋反應異常地大。
「痴線啦,點會。」聽到阿星咁講,我即刻落閘否認。

「我二家姐話,呢個感覺,就係心動嘅感覺。」佢回答。

「你二家姐一個月都三個男朋友,佢就嚟心跳都話係心動啦。」我好不屑咁講。

「但我對阿柔都係咁,佢開心我就會開心,佢唔開心我亦都會想令佢開心返。」

「算把啦,佢咁討厭女人,我以為佢遲啲會出家做和尚。」洛賓舉起單手,做出一個阿彌陀佛嘅手勢。

「彈開啦,你就和尚。」我答。

「我…覺得佢內疚姐,知道自己做咗衰人。」阿雄呢個回答我好滿意。

「係囉,同情之嘛。」

唔得,唔可以俾一時嘅同情蒙蔽,於是我決定疏遠返阿南,廢時惹嚟咁多誤會。

點知,命運嘅愚弄再次擺我上檯,果陣我哋有一堂叫做「生命教育」。我哋要喺學年裡面完成一個Project,老師將我哋成班分成每4個一組。
我同洛賓、歐陽南,仲有一個叫關子晴嘅女仔一組。每堂同一組嘅同學都要坐埋一齊,方便交流意見。

「多多指教。」一分好組,坐喺我前面嘅阿南好熱情咁同我打招呼。

「點解…又係你。」

「你好唔想同我一組咩?」佢好不滿咁問。

「係啊。」我亦直截了當咁答。

「同女仔一組你掂唔掂啊?」洛賓喺我隔離問,一嚟就篤爆我嘅死穴。

「點解唔同得女仔一組?」偷聽到嘅關子晴笑到好古惑咁問。

「佢唔鐘意女人㗎。」
似似地啦
如果最尾有句野,仲要係靠右邊既,就係十之八九都係啦
心跳都話係心動啦
依句好笑,
我有keep住番工睇嫁
多謝你希望陪你渡過blue Monday
多謝支持
「ohhh..你同性戀嚟嘅。」關子晴笑得更古惑。

「彈開啦你,我唔係同性戀。」我對住越描越黑嘅洛賓講,但其實係向兩個女仔澄清。

「各位,今日同大家講嘅第一個課題就係─父母,想問大家一個問題先,介唔介意講吓你哋父母係咩職業?」上完呢堂發現,原來重點都係想講父母對自己嘅好要好好報答。呢一堂一直扮到好開放式咁同學生討論唔同人生課題,但最後都係以一個標準答案要求每一個都做到社會所規範嘅好人,學校入面嘅好學生。於是,我就喺課堂問咗個令到老師都口啞啞嘅問題。

「老師,咁如果父母拋棄仔女又係咩原因?」

在場嘅人,包括老師、同學都呆咗咁望住我,除咗認識我家庭背景嘅阿星、阿雄同洛賓。

「老師,答唔到嘅話呢堂就白上㗎啦喎。」我再講。不過老師冇因為受到挑釁而發嬲,或者佢都明白,自己喺堂上講嘅嘢都只係照指引教,世事當然冇咁黑白分明。
「鈴鈴鈴!」落堂鐘聲好似及時雨咁響起,老師都即刻鬆一口氣。

「我哋下堂再答翻呢個同學嘅問題,一陣你哋搵一位組員出嚟抽取一個地方,你哋將會去果個地方做一次探訪,然後Project就係根據果次嘅探訪做一啲紀錄。」但據我嘅記憶,老師喺下一堂,已經再冇提及過我所問嘅嘢,就開咗下一個課題。

「孤兒院喎...」關子晴代我哋出去抽籤,唔知係咪命運使然,結果係抽到孤兒院,同樣係擁有好多被拋棄小朋友嘅地方。

「咁咪有好多可愛嘅小朋友?」歐陽南好似好高興咁講。

「可愛定可憐都未知。」我答。

「一定好可愛!」阿南講。

「住得喺果度嘅人根本連最基本嘅家庭溫暖都冇,佢哋只係一堆俾人遺棄嘅垃圾。」我忍唔住講。

「佢哋唔係垃圾!每個人都有佢嘅價值!」
「由被拋棄果刻開始,已經注定佢哋失去價值。」我反駁。

「佢哋雖然失去父母嘅愛,但唔等於佢哋要俾人放棄!」佢收起咗平日嘅笑容,好嚴肅咁同我講。

我承認當時我係諗得有啲偏激,所以都唔係好識再回應。

「啊...不如我哋傾吓有咩要準備?」見到呢個咁尷尬嘅場面,關子晴都出嚟打圓場。

「嗯…一定要準備啲小禮物,小朋友收到禮物最開心!係咪啊,阿正?」洛賓都難得地認真俾意見。佢同我打曬眼色,想我作出破冰嘅一步。

「係…係啩。」我答,但阿南仍然係嬲爆爆咁,唔願意參與討論。呢次係我第一次激嬲一個女仔,見到佢失去神采嘅樣,會有啲不知所措嘅感覺。
正負皮又變返0
最後,喺一個冇乜溝通嘅討論下,好粗疏咁決定咗我同洛賓會去買食物同物資,阿南同關子晴會準備遊戲同小禮物。

「你搞乜啊,大家要一齊做嘢㗎。」去買嘢果陣,洛賓問我。

「我都係覺得件事唔可以睇得太輕鬆姐,佢哋會係一班好敏感嘅人,唔可以當佢哋係一般小朋友。」

「但你唔覺得你講嘢過份咗咩,話人哋係垃圾。同埋唔係所有小朋友都係俾父母拋棄,或者有啲係父母已經死咗呢?」

「咁我都知個比喻有啲過份嘅...但唔講都講咗,佢哋又聽唔到...最多果陣同佢哋玩多啲補番數囉。」

「呢樣就一定啦,但係歐陽南呢?唔通你想成年都係面左左咁?」

「咁係佢小氣啦,其實見親佢都係咁笑臉盈人,你唔覺有啲偽善咩?」
「我話係你小心眼就真,人哋又冇得罪你,做咩咁憎人?定係上次我哋笑你,你避忌咋?」

「有乜好避忌,女人就係咁麻煩。」

「車,你有陰影都唔好曲解人啦,呢啲都係你一廂情願姐,我又冇乜聽過有人會講佢壞話。」

「佢掩飾得好囉咁,識佢第一日已經見識過佢嘅極速變臉,又喊又笑,好難捉摸。」

「你都喺到掩飾!你自卑,唔抵得人哋咁受歡迎!」

「痴線,邊有。」我即刻否認,但俾洛賓講中咗,或者我對阿南嘅壞印象,係源於面對一個優秀嘅人時嘅自卑,所以先不斷挑剔佢,嚟掩飾自己嘅平凡。
夜晚再推一個
聽朝返工見
又係我啊
應該男主角同女主角既背景都有啲野既

睇文有代入感,同埋有少少諗番中學既生活
歡迎留多啲言討論多啲
加速中
今晚見
即使經歷過搵球員嘅過程,知道佢根本冇想像咁虛假,但仍然衝破唔到幼時嘅心理關口。

果一日嘅洛賓,每一句說話都好實在,原來佢嘅心思可以咁剔透。或者因為我從來冇好好同佢傾過偈,每次都係講埋啲無聊嘢,所以咁遲先發現佢嘅粗中有細。

又或者睇嘢太單一嘅,從來只有我。

我從來都冇了解過阿南,又憑咩覺得咁樣誤會佢?

「好啦,各位同學,首先舍監會同你哋做一啲指導,然後你哋就會見面院內嘅小朋友,盡量記住每一刻嘅感受,會對你哋做研習有好大幫助。」去到探訪果日,隨行老師簡單講咗兩句就帶住我哋去到個會議室見舍監。

「嘩你睇吓佢哋,好似準備咗好多嘢咁,又扭扭氣球、又道具服裝咁。」關子晴見到之後講,相比之下,我哋組只有一啲食物同小遊戲物資,好似有啲輸洩。

「又唔係比賽,做好自己就夠!」阿南答,佢到而家都仲未同過我講嘢,完全將我隔絕在外。
明明而家得償所願,成功同佢保持距離,但又會有種心癢癢嘅不快。

「哈囉,各位同學你好,歡迎大家嚟到呢到探訪我哋嘅小朋友,我係呢到嘅舍監,我叫做龍Sir。」入嚟嘅,係一位高高大大,黝黑而且健碩嘅年輕男人,甚具條件嘅外形令一啲女仔見到佢果陣都不禁講咗一句:「好型!」

龍Sir講咗好多關於佢哋孤兒院嘅歷史,亦都大致講咗唔同小朋友會住入嚟嘅原因,當中有被遺棄、有喪親、有啲只係父母冇時間扶養。

「唔係每一個都係屬於被遺棄嘅『垃圾』,佢哋只係冇得選擇。」阿南對住子晴講,但當然係俾說話我聽啦。

「總之,佢哋嘅心靈都比較脆弱,你哋只係佢哋記憶中嘅過客,千祈唔好對佢哋作出任何承諾,同埋唔好問及佢哋嘅家庭背景。」龍Sir作總結果陣,特別強調呢兩樣嘢。

「啱啊,千祈唔好作出任何承諾,如果係做唔到嘅話。」我心諗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞