【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
感謝您!
真的嗎 萬分感謝我會努力
我幾鍾意阿南呢個角色
阿南真係好好女仔
越嚟越似sad end
啱啱先開始追 幾好睇 希望唔會爛尾
點解好似冇講過點解阿南鐘意阿正
留名

啲場面好撚到位,好中啊
依一種錯過咗嘅機會同回憶,好有共鳴同畫面
一半甜一半苦,睇到又笑又喊

你係咪凍忌廉
以為阿南上去阿正屋企瞓會有甜
又係凍忌廉
我有咁好文筆就好
多謝你喜歡
多謝你啊
會講啦遲啲
扮工mode追哂 好撚青春
經過凍忌廉 有心無默 唉瘋人呢啲sad end故嘅鍛鍊,你sad end la我冇問題架
唔好為咗追故而冒險
唉瘋人果三部曲sad到我痴線
今晚仲會唔會有更新??
「所以有咩職務上嘅嘢盡量我都唔會打攪你,希望令你覺得,原來女仔都有獨立嘅一面,唔係全部都只會帶嚟麻煩,唔係全部都只會使喚男仔。」

「每次我都好想話你知婆婆嘅事,但見倒你開始變得開懷,會同阿月好好傾,我就唔想破壞你而家嘅生活,唔想成為你嘅負累。」

「但係壞人...我好辛苦啊,呢兩個月一直陪婆婆喺醫院出出入入,返到屋企要自己對住冇人嘅空間…」佢終於肯將佢嘅痛苦對我講出嚟。

「就算佢臨終,都係得我同媽咪…」講到一半,佢又再次喺到啜泣。

佢一直唔想成為我煩惱嘅來源,但就令我成為佢一直咁痛苦嘅原因。

知道真相之後,我有種俾利刀桶咗一下嘅感覺。我終於明白咩叫「心如刀割」,原來心痛嘅痛楚唔會比物理傷害輕...
如果我可以察覺倒佢喺學校嘅失魂落魄,如果我鼓起勇氣去搵多啲佢,如果早啲搞清楚自己對佢嘅感覺,咁佢就唔會咁孤獨。

「辛苦你喇,傻阿南,一個人喺屋企瞓一定瞓唔著。」但過咗去嘅事實已經追究唔返,唯有把握好將來能力內做倒嘅事,就係令佢開心。

「嗯,但尋日喺你屋企瞓咗一陣,果一覺我瞓得好冧。」

「隨時歡迎你隨時上嚟瞓,放心,齋瞓。」

「你而家講嘢好壞啊!但係...你唔會嫌我煩咩...嗦?」

「你唔係話有個女仔煩下先好咩?我感受到啦。」我答,如果有得揀,我想俾你煩足一世。

「壞人!壞人!」

我唔知佢果晚瞓得好唔好,但我就瞓得唔錯。可能係,果晚我哋全晚都拖住咗隻手嚟瞓,即使係分住上下格位。
第二日一早,我哋就返返去殯儀館完成剩低嘅儀式,然後就去埋火化場做埋遺體火化。正式完成曬所有手續之後,阿南意外地冇太大嘅負面情緒,只有喺旅遊車上呆咗咁望住蔚藍嘅天空,間中仲隱隱泄漏一陣陣嘅微笑,可能係佢開始釋懷,開始接受婆婆已經離開嘅事實。

「麻煩你啦呢兩日,返屋企休息下喇,媽咪會陪我返去。」阿南同我講。

「嗯,有咩就Whatsapp我,學校見。」而我同佢,雖然都感受倒大家嘅心意,但彼此都冇好明確咁建立進一步嘅關係。可能呢個階段係彼此最舒服嘅距離。總之大家返到學校,依然係好朋友,好著緊對方嘅好朋友。
「佢好醉啊,扶佢去梳化休息先啦。」喺洛賓拆穿我對阿南嘅感覺之後,佢就好不負責任咁醉到完全昏睡,於是阿南就提出呢個建議。

「阿南,我唔係...」正當我打算解釋時,佢截停咗我。

「得啦,你唔係鍾意我啊嘛,否認係你強項啦,扶佢過去先再講啦。」佢強顏歡笑咁諷刺我,然後就行開咗。

「你個死蠢,做乜以前唔同佢講清楚!」阿柔拎完熱毛巾,經過我果陣都踩多一腳。

佢哋將洛賓扶到去梳化之後,大家都有貢獻,有人準備垃圾袋,有人幫佢敷熱毛巾,有人幫佢冚被,甚至幫佢解開頸頭鈕,只有我企咗喺原地,好似好不知所措咁。

但最令我不知所措嘅係,明明係我俾人講咗我嘅秘密出嚟,點解變咗好似我係罪人咁?我又應該點同阿南解釋?

「飲啦。」阿星呢個時候行咗過嚟,遞咗罐啤酒過嚟。

「你哋知㗎,都唔係我唔想講。」

「我哋知有咩用?的而且確果陣係你自己傷害倒阿南。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞