【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
「正哥哥,我哋點啊?係咪跟住南姐姐?」若儀拖住我隻手,好無助咁問。

「唯有我哋分開兩組搵,咁樣會快啲。」

「我哋搵邊到先啊?」

「嗯…搵呢個先囉。地圖上面嘅提示係『音樂天使』,即係邊到?」

「嗯...音樂室!姑娘會同我哋喺音樂室唱歌!」若儀諗一諗之後答。

「好,咁我哋就去音樂室搵!你帶我去啦!」

我哋去到音樂室之後,搵唔到任何寶藏,即係話謎底唔係喺音樂室。

「咁點算啊正哥哥?」若儀語氣有啲失落,你問我點算我都唔知。

但我估都要先穩定佢嘅情緒,唔好令佢有挫敗嘅感覺。
「若儀,唔好心急,失敗咗最多再嘗試。仲有冇其他地方你哋平時會去唱歌㗎?」我嘅語氣史無前例咁溫柔,連我自己都俾自己搞到打冷震。

「小…小聖堂,Sister會教我哋唱聖詩。」

「喔,原來天使就係咁解,今次一定冇錯,去啦我哋!」我連聲都擢埋,真係豁出去。

果然,我哋喺聖堂真係搵到第一個寶藏,係一張咪型嘅卡。搵到寶藏嘅若儀突然信心大增,不斷指引我去唔同嘅地方尋寶,即使有啲地方唔係謎底,佢都好堅強咁繼續搵。

直至經過更衣室,先發現阿南不斷向住男更衣室敲門。

「聰聰,聰聰,出嚟先啦,我哋努力啲一定搵到㗎。」

「搞咩?」我問阿南。

「聰聰一開始就盲樁樁咁亂搵,我叫佢睇住地圖搵,佢又唔要。結果咩都搵唔到就發脾氣,仲衝咗入更衣室。但始終係男更衣室…我唔方便入去。」佢騰曬雞咁講,聲線仲有啲抖震。
對唔住我講錯嘢霎眼間最新賽果已經係負皮領先
「你冷靜啲先。」我講。

然後連龍Sir同一位同事都過埋嚟觀察情況。

「龍Sir,點解聰聰會咁樣嘅?」阿南問。

「唉,聰聰嘅爸爸本來係小巴司機,但因為有外遇而離開咗,媽媽之後獨自養佢,不過太辛苦先將佢寄養喺呢到,之後更失咗聯絡。佢覺得自己冇人愛所以就變得好百厭,周圍整蠱人。」龍Sir拉開我哋,同我哋講返聰聰嘅背景。一聽到佢嘅故事,我嘅手心忍唔住不斷冒汗。

「陪住佢嘅只有一架爸爸送俾佢嘅小巴車仔,但最近佢唔見咗架車仔,每一日都喺到周圍搵架車。因為佢一直相信,只要搵到車仔,爸爸就會嚟接佢走。」

「所以原來佢頭先一路都只係搵架車…」阿南回應。

「我入去睇吓佢咩事啦,再一次麻煩你哋。」龍Sir見慣不怪咁講。
「等我試下入去。」我自告奮勇,佢哋都好愕然。

「可能唔係咁好嘅,始終我哋都有我哋守則。」龍Sir拒絕。

「俾佢試下啦,規矩係死㗎姐,我相信佢可以。」阿南講,我唔知有咩令到佢咁信任我,但好彩龍Sir最後都係妥協咗。而入去之前,我秘密咁同若儀交待少少嘢。​​​​​​​

「聰聰,聰聰?」我逐個廁格咁敲門,睇吓佢喺邊一格。直至聽到其中一格嘅廁所板有聲音發出,先發現佢嘅蹤跡。

「你做咩發脾氣啊?」搵到佢之後,我用善意嘅語氣咁問佢。

「走啊,你個傻佬!唔關你事!」佢大聲吆喝返我轉頭。

「你做咩咁討厭我?」我問。

「我唔鐘意你無表情!同媽媽一樣!」
我呢一刻先發現,原來我嘅「黑面」令佢諗起痛苦嘅經歷。成日話小朋友嘅聯想力好豐富,會將所有相似嘅嘢連接埋一齊,原來係真。

「其實我唔係無表情,我只係同聰聰一樣,好掛住爸爸。」或者聰聰仲細,唔知道爸爸離開嘅原因,所以對爸爸嘅回歸仲有憧憬,佢覺得媽媽成日唔理佢,仲帶佢嚟孤兒院,所以喺佢印象中,媽媽先係壞蛋。

聰聰同佢媽媽嘅互相折磨,令到佢留下好大嘅陰影。

「你…爸爸呢?」佢問。

「佢去咗好遠好遠嘅地方,去行醫救人,拯救好多生病嘅小朋友囉。」我同佢分享我細個其中一個對我老母嘅幻想。

「喺香港都有得救點解要去好遠嘅地方?」成功引起佢嘅好奇心,我都暫時鬆一口氣。

「因為喺好遠嘅地方有啲小朋友連住嘅地方、食嘅食物都冇,所以成日都生病,但佢哋又冇錢睇醫生,所以我嘅爸爸就要去救佢哋。」

「你掛唔掛住你爸爸?」佢問。

「掛㗎。」

「聰聰都好掛住爸爸,好想爸爸返嚟搵我。但聰聰知道爸爸媽媽都唔要聰聰喇!」佢開始大喊,我將佢個頭倚向我嘅肩膀盡情發洩。或者係我勾起咗佢掛住爸爸嘅情緒,但作為過來人,我覺得小朋友係需要將情緒釋放,唔可以壓抑自己。
早安各位
好瘧心
聰聰表示都想大人們比次機會
Lm
幾好睇
多謝!
「我應承聰聰,只要聰聰乖,我同南姐姐都一定會成日返嚟探你。」我對聰聰作出承諾,我知道我犯下一個大忌,唔可以對小朋友作出任何承諾,但我相信我一定做得到先咁講。

「唔要!我唔要你親近南姐姐,佢係我㗎!」佢一路嗔鼻水一路講,原來呢個小鬼當咗我係佢情敵。

「咁你頭先搞到南姐姐唔開心你知唔知點做?」

「我會同佢去搵寶藏。」

「你同若儀合作,南姐姐就會好開心。」

「點解?」

「南姐姐想見到你同若儀成為好朋友囉。」

不過我都唔明白,點解我咁想令阿南釋懷,因為係佢頭先對我嘅信任?但當佢見到我拖住聰聰,由更衣室入面出返嚟時望住我果個鬆一口氣嘅笑容,我覺得好溫暖,好似好耐都冇見過,咁真摰嘅笑容。

「聰聰,做咩咁百厭,匿喺更衣室?」阿南扮到責怪咁問。
「佢唔見咗一啲嘢,但而家搵返啦係咪啊?」我問聰聰,佢點點頭,然後似懂非懂咁望住我,果然仲係小朋友。

「你搵咗幾多個寶藏啊?」聰聰鬆開我嘅手,走去問若儀。

「搵咗4個啦,但爭一個。我唔知咩係『友誼萬歲』。」

「會唔會係我哋上次喺禮堂表演果陣唱果首歌?」

「果首係叫友誼萬歲咩?」若儀如夢初醒咁問。

「好似係啊,去搵咗先啦!」聰聰捉住咗若儀隻手就跑走咗,淨低我哋一班人喺到。

「卓正,真係唔該曬你,可以哄得返聰聰出嚟。」龍Sir對住我講。

我好似聰聰咁點點頭,一時之間都唔太識俾反應。

「但我知你一定會守承諾㗎可?」但下一句,佢就好正經咁問,似乎想追究我頭先嘅越軌行為。
「一定會。」

「好,我相信你,但記住,我會保留向你學校報告嘅權利㗎。」

我再一次點點頭,但今次係堅定嘅反應。

「佢唔會我都會!」阿南喺我旁邊講。

「又關你事?」我問。

「你頭先話『我同你』都會去探佢㗎嘛。」

「唔好講住啦,你哋要去搵返兩個小朋友!」龍Sir喺旁邊截停我哋嘅對話。

「喂,你爸爸真係無國界醫生嚟㗎?」喺行去禮堂途中,阿南突然問我。

「關你咩事。」

「我嘅志願都係做無國界醫生!救好多好多嘅人!」

「關我乜事。」

「點解你成日都咁樣講嘢㗎!明明你頭先對住聰聰都唔係…」

「佢小朋友嚟㗎嘛,你係咪都要我哄?」我故意扮到好冷漠咁問。
「咁又唔洗~」佢仍然笑瞇瞇咁講,唔知心入面盤算緊啲乜。

當我哋搵到聰聰同若儀,佢哋都順利搵到最後一塊拼圖,可惜我哋喺更衣室所浪費嘅時間,令我哋變咗最後一名完成任務嘅一組,所以要接受懲罰。

「嘻,估唔到你會衰喺我手,受死啦!」揸住兩個水彈嘅洛賓不懷好意咁奸笑,我哋嘅懲罰就係要被同組嘅另外四個人用水彈投擲。佢突然好似化身打棒球果啲投擲手,擺好一個擲球嘅姿勢,然後用力將個水彈掟向我身上。

一聲「砰喳」,無數嘅水花喺我褲襠炸開,即刻令我下半身濕曬。

「Oh sh..你仲話唔啱打手球…」我掩住小正正,當我正想講個Shit字嘅時候,先醒起唔可以喺小朋友面前講粗口。

「啊哈哈哈!」洛賓帶頭笑咗出嚟,然後其他小朋友都跟住指住我嚟笑。見到咁有威力嘅一球,智輝亦都有樣學樣,將個水彈掟向聰聰,當然力道差好遠。到子晴掟阿南果陣,聰聰竟然企喺佢面前話幫佢擋,令到阿南都忍唔住失笑。

「記住啦,唔准再蝦若儀,唔係我下次嚟你就知死。」喺臨別之前,我吩咐聰聰。估唔到,短短嘅探訪,會令我愛上呢個地方,愛上呢到嘅小朋友。可能係因為佢哋嘅溫柔,可能係喺佢哋身上見到自己嘅小影子,可能係因為一份想將佢哋變得更好嘅使命感。
「知道啦!我會學習成為一個男人!」

「咁叻仔?」阿南摸一摸佢個頭,好安慰咁講。

「嗯,等我大個咗我就會打低正哥哥保護返你!」聰聰童言無忌,仍然當咗我係搶走佢南南姐姐嘅大魔王。

「好啊,等你打低呢個壞人。」​​​​​​​

而當我哋準備走,我哋組嘅小朋友都好唔捨得我哋咁,或者佢哋平時真係太孤獨。雖然只係短短一日嘅接觸,已經令雙方產生一種羈絆。

尤其係子晴同千千,喺子晴走嘅時候,千千好似眼濕濕咁。佢哋相擁住對方,難離難捨。

反而阿南就一臉愁眉苦臉。

「做咩?」我問。

「最衰都係我,睇唔住聰聰。」原來佢喺到責怪自己睇唔住聰聰。佢到離開果刻先敢將擔憂表露出嚟,可能果陣驚影響小朋友吧。

「咁我望住佢走埋嚟蝦若儀都阻止唔到我咪仲差。」我答。

佢冇應我,只係呆咗咁望住我。

「又做咩?」佢咁猶疑咁望,望到我好唔自在。
「你安慰我?」

「痴線。」

「你終於肯同我講嘢!」佢一路講,一路好用力咁打我膊頭。

「嘩!咩事啊你!」我好痛咁問。

「嘻,冇嘢。」

當我哋臨上旅遊巴之前,阿南叫住咗我。

「喂,壞人!」

「點?」

「多謝你喎。」

「多謝啲咩?」

「多謝你叫若儀陪住我,安定住我嘅情緒囉。」

「一組入面有兩個喊包好難搞姐。」我死撐。
回程果陣,好快佢同子晴頭貼頭咁瞓著咗,頭先應該消耗咗大家好多能量。

「啲細路都幾可愛啊可。」洛賓問我。

「都係嘅,雖然佢哋缺乏咗親人嘅愛,但好懂事,咁細個已經識為人著想。」諗返起若儀哄我嘅畫面,心底仍然有一份觸動。

「想唔想知點解若儀識送糖俾你食呢?」洛賓問。

「佢乖囉。」我諗都冇諗就答。

「一半啦,我頭先聽到,佢問阿南點解你好似好唔開心咁,然後係阿南教佢咁做嚟逗你笑囉,仲因為咁疏忽照顧聰聰,令到後面嘅事先會發生。」

「喔…佢唔係好嬲我咩?」

「一早冇啦,都話人哋冇咁小氣。」

「你又知冇?佢啱啱仲打我。」
「子晴同我講嘅,佢話阿南都明白自己睇得件事太輕鬆,諗深一層,其實你都冇錯。」聽到真相嘅我實在難以置信,原來我先係間接導致佢自責嘅人。其實每一次同佢接觸,佢嘅行為都係奇奇怪怪,大情大聖嘅性格亦令我覺得好難捉摸。

望住佢瞓覺嘅背影,開始明白點解佢會有咁多朋友。原來佢真係有一種令人冇辦法將眼神喺佢身上移開嘅吸引力,唔係來自佢嘅外表,而係佢對所有認識嘅人果份誠懇真切嘅情感。

不過都好,我有叫若儀陪住佢,都算係打個和,冇拖冇欠。

「咁你哋呢?玩成點?」

「打成一片,簡直掂過碌蔗啊。」佢好自信咁講。

「咁犀利?」

「緊係!默契呢啲嘢儲儲下就有,我哋帶住兩個小朋友好快就搵曬啲嘢。你哋就廢啦,最後一名。」

「一言難盡啊。」之後我就同佢講返曬更衣室發生嘅嘢。

「講笑咋?成日過嚟探個小朋友喎。」
「冇啦。」

「需要做到咁?」

我當然有諗過洛賓嘅問題。但聰聰一直欺騙自己搵到車仔就會見返爸爸,其實佢明白爸爸唔會返嚟,媽媽都唔再要佢,但係小朋友唔識面對現實,只能夠搵方法逃避。

我好明白佢嘅感受,當初我都係,不斷用好多方法麻醉自己,令自己忘記離開咗嘅媽媽,只係我比聰聰幸運,我有一個好愛我嘅爸爸。所以當我了解到佢嘅故事之後,我好想去保護佢,好想釋除佢所有嘅怨氣。

「不過你講得出都好少做唔到嘅,識你咁耐,你兄弟我都會陪你嘅。」佢用拳頭輕碰我膊頭,微笑咁講。

其實佢講呢句果下,我係有啲感動,但如果我知道呢句說話原來係有代價,我寧願佢冇講過。​​​​​​​
今晚完 聽日見
Have a goodnight and good weekend
打文中 今晚見
「咁個細路有冇返嚟溝你?」喺我哋嘅聚會中,無意間都提起呢件事,於是阿柔就問阿南。

「講笑咩,細個講嘅嘢都當真!」

「都唔係啊,個細佬而家可能都十八歲,你又單身,諗得過喎!」聽到南南仲係單身嘅消息,心底又有一種難以形容嘅觸動。

「諗你個死人頭,冇咁飢渴啊我。」

「喂,單身喎,有機喎。」阿星喺我隔離細細聲講。

「關我咩事姐。」我答。

「想就關㗎啦!」

「妖。」我即刻用手肘批佢個肚。

「喂,不如搵啲嘢玩啦,難得咁齊人。」洛賓講。

「有咩玩啊?又係Truth or dare果啲『行」嘢啊?」阿柔問。
「嗯,呢個係個好主意,不如玩『自爆彈』?」佢答。

見大家你眼望我眼咁,於是洛賓再解釋。

「即係呢到有一疊啤牌,紅色同黑色,每輪大家都抽一張牌但唔俾得人睇,只可以講牌上面嘅數字,A最大,2最細。每次數目最大果個就要講一個冇咩人知嘅秘密,紅色牌就要講真話,黑色要講大話。超過一半人估中就要飲一杯!」

「喔,咁又幾得意。」阿雄講。

「玩親呢啲都係反面收場。」我答。

「唔會啦,關於我哋嘅都知得七七八八,唔關嘅都唔會嬲啦。」洛賓自信地答。

「好!嚟啦!」阿雄講。

「搞錯啊!一嚟就抽隻A。」嘉慧第一回合就抽到最大嘅牌。

「雄嫂會講啲咩啦究竟?」阿星起哄。

「我...被求婚之後返到屋企喊咗成晚。」抽咗牌之後佢講。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞