【正廢柴】想溝到女千祈唔好學我咁

1001 回覆
188 Like 77 Dislike
今晚仲會唔會有文?
「嘩世界變,你竟然幫咗啲女人。」阿星驚訝咁講

「係喎頂,點解?喔!係因為阿南都同我講咗個秘密。」

子晴同符文安暑假開始一齊咗幾個月,性格低調嘅子晴要求唔公開戀情,符文安為咗溝倒女,當然乜都應承,但直至上個月,符文安同子晴分咗手,子晴亦扮到若無其事,事實卻係難以忘記符文安。

「我諗子晴根本對洛賓冇感覺,佢只係希望得到慰藉,而洛賓就係果個及時出現嘅代替品。」

「吓,咁點啊,以洛賓嘅性格佢唔舂過頭埋去佢唔心息㗎喎。」阿星答。

「咁唯有狠一啲,叫子晴唔好再玩佢,同佢保持返距離。」我講。

「咁佢咪好傷?」

「俾佢知自己俾人當傻仔咁玩仲傷,唯有等佢冇乜感覺之後先同佢講啦。」

然後,阿星就搵機會同子晴攤牌。冇幾耐,有一日見倒洛賓垂頭喪氣咁,原來喺佢準備同子晴表白嘅時候,子晴已經率先同洛賓講清楚。

「咁...女死女還在,冇咗咪下個囉。」知道內情嘅阿星安慰佢。
我同阿星個樣都變得好為難。當時我哋根本唔知道應唔應該同佢講個事實,不過,當知道子晴肯接納我哋嘅意見,證明佢嘅心腸都唔壞得曬。至此之後,因為怕尷尬嘅關係,佢都好少再同我哋來往,只係會同啲女仔聯絡。而洛賓,唔知係咪因為呢件事而失去信心,之後都冇再聽過佢話鍾意人。

人同人之間嘅關係真係可以好脆弱,之前仲可以一齊燒住嘢食有講有笑,下一刻,分分鐘會變成形同陌路嘅普通朋友。

我有時都喺到諗,如果當初我認識嘅,係子晴先,然後依循住洛賓嘅劇本一路延伸,當我知道子晴咁樣對我之後,本來已經對女人非常恐懼嘅我會再變成點?

但永遠都唔會有如果,確實我認識嘅係歐陽南而唔係關子晴,確實改變咗我嘅,都係歐陽南。

「嗦!」知道真相之後嘅洛賓,深呼吸咗一啖氣,睇到佢眼眶有少少濕潤,大家都唔敢出聲。

「你..唔會怪我啊嘛?」阿星問,語氣好有試探嘅感覺。
「唔會…唔會。」洛賓低吟。

「真係?」

「傻啦,你為我好我唔知咩,只係估唔到原來係咁姐。」佢呼出一口好沉重嘅氣,然後就行開咗去廁所。

「佢有怪我。」多年之後,阿星已經唔似當初咁單細胞,佢好明確感受倒洛賓嘅耿耿於懷。

「乜佢有咁鍾意子晴㗎原來?」阿雄細細聲咁問。

「周星馳都話啦:『初戀,係最刻骨銘心。』」我答。

當初本來係想等洛賓嘅感覺丟淡之後,先再同佢講出真相,點知呢一等,就等咗咁多年。更估唔到嘅係,咁多年之後,佢依然咁在意。

呢樣嘢,以後可能會成為佢同阿星之間嘅一條刺。

「咁仲...玩唔玩?」阿雄問。

「玩,緊係玩啦,原來咁多Juicy嘢聽。」喺廁所出嚟嘅洛賓講,但在場嘅人都聽得出佢係話中有話。
所以接下來幾輪大家講嘅嘢都相對地保守,唔敢再因為講錯嘢而惹倒啲咩事端。

「喂喂喂,你哋仲有冇啲勁爆啲嘅嘢講?就住就住好玩咩?」洛賓見狀,開始唔耐煩咁講。

「好啦好啦,你醉喇,我扶你去抖吓先啦。」阿雄對住佢講。

「我冇醉!你哋每個人,都係有唔同嘅秘密隱瞞住大家!係咪!」

「冇啦,點會姐。」我多口咁講。

「唔係!好似你啊阿雄!你係為咗證明俾嘉慧你都可以好Man先轉打手球,都唔係咩打到悶!」

「喂,又攞返出嚟講做咩?」阿雄都俾佢攪到炆炆哋。

「所以你連有機會入選青苗隊嘅機會都放棄…」嘉慧好驚訝咁講。

「仲有你啊李卓正!鍾意阿南咪講囉,做咩收收埋埋姐!」洛賓越講越激動,大家都知道佢喺酒精薰陶下,少不免會亂咁講嘢,只不過估唔到,會挖到咁徹底。

「講咩啊你,你醉啦!」我慌忙咁回應,希望塞住佢把口。

「冇啊!我冇!你唔認啊?」不省人事嘅洛賓喃喃自語,整個環境都變得寂靜。呢一剎那我同阿南對望上眼,佢嘅眼神變得好複雜,我唔清楚係尷尬、疑惑、痛恨定係愕然。
有啦
Yay!
我唔清楚係尷尬、疑惑、痛恨定係愕然。

各位請戴好安全帶
唔夠
怕炒車?
垃圾故
提供唔倒一個好嘅閱讀體驗俾你 我好抱歉
幾好睇 加油
知道
因為呢件事,令我哋嘅Presentation都好草率咁就完成咗。而之後上生命教育堂唔需要再分組坐,當然可以避免倒洛賓同子晴之間嘅尷尬,但同時亦表示,我冇得再同阿南坐。

唔知幾時開始,我慢慢變到好期待上呢一堂,當然唔會係為咗啲左膠教學,而係習慣咗阿南喺我身邊講嘢嘅感覺。即使係一啲好無聊嘅日常,我都會好想知道。

冇同佢坐,我哋少咗好多傾偈嘅機會。但就算上緊其他堂,高啲而坐喺後排嘅我,都總會默默望住佢後背,望住佢抄筆記、上堂偷食嘢、或者舂眼瞓。

坐窗邊嘅佢原來好鍾意睇風景,佢有時會將耳機線穿過冷衫袖,再用手托住隻耳去冚住耳機聽歌,再望住街外嘅風景發呆就可以渡過沉悶嘅一堂。

而我,就不斷望住佢望住出面嘅風景。

「究竟出面有咩好望?」有一次我問佢。

「望下天、望下樹、望下飛機、望下雀仔。」

「唔怪得淨係見你𩓥高頭望。」

「你咁留意我嘅⋯」佢語帶甜絲絲咁講。

「我全班都有留意。」我扮到唔在意咁答。

「車..」

「咁有咩好望。」
「冇㗎,但人望高處啊嘛。」

嗯,人望高處,佢一直都對自己嘅未來好清晰,佢要做醫生,仲要做無國界醫生,原來唔係佢隨口講嘅嘢,佢一直都向住呢個目標進發。每次上Bio同Chem,佢都會特別專心,唔會有一點恍神。佢抄嘅Notes,分分鐘仲厚過本教科書。

相反我嘅目光,好似永遠都放喺眼前,亦唔會望得好遠,有啲咩就做啲咩。喺佢面前,我就好似一枝無鏢頭嘅飛鏢。

「喂,壞人,你有冇諗過你第時想做咩?」

「冇。」

「你冇為未來諗過咩?」

「冇啊,夠分入大學,出嚟打份工咪足夠。」

「咁樣好冇衝勁姐,做人點可以冇目標㗎!」

「做唔倒嘅目標定嚟做乜?」
「你唔試又點知自己做唔到姐!我幫你諗啦!不如做漫畫家啊?你咁鍾意睇幽遊白書。」我由細到大,都好鐘意睇幽遊白書,成日幻想,自己就係有型到爆,但好容易迷失嘅飛影。

「我都唔識畫畫。」

「咁…不如做作家?你作文叻啦啩。」

「香港做作家冇錢賺喎。」

「唔係講錢㗎嘛,要講鍾唔鍾意先!」

「咁..都鍾意嘅。」自小我對文學都好有興趣,儲儲埋埋都有好多書喺屋企,所以都培養咗寫作嘅興趣。

「喇,咁就做作家先!你第一本書嘅主角要搵我嚟做喎!」

「吓?點解?」

「咁我幫你搵到目標緊係要回報返我啦!」
「做咩要幫我搵目標?」

「做人有目標先會成長,唔理啊!一定要搵我做主角!」

「都唔知係咪會做作家。」

「唔得!一定要做!」

我未來嘅職業,就係咁隨便就決定咗。雖然我當時冇應承到佢,但不知不覺間,我開始鑽研唔同作家嘅寫作風格,學吓點樣去「講故事」,有時仲會俾啲散文佢過目。

有時佢會稱讚,有時佢會批評,會俾好多佢嘅感受俾我知,令我點樣去令自己寫嘅嘢更加立體,甚至學校嘅一啲徵文比賽,我都有參加,間中更會有幸奪魁,學校會將我嘅文章刊登,令更多人睇到我嘅文字。

不經不覺間,我都相信,自己可以成為一個作家。

如果一切可以咁順遂,我諗我做唔到也斯,都可以做到孤泣。

講笑姐,但有時發下夢都得啩?發夢同夢想最唔同嘅地方,就係發夢可以諗下就算。

所以我幾鍾意無情白事就發下夢。
喺我印象中,中四係一個來去匆匆嘅一年。當中好似發生咗好多嘢,但「嗖」一聲,就不經不覺過去咗。如果將一切轉變成一首歌,中四發生嘅嘢可能都只係前奏。

上到中五,Miss Lam為咗方便,繼續搵我同阿南做班長。

「今年再多多指教!」知道呢個消息之後,阿南Whatsapp我講。

果陣Whatsapp開始興起,唔洗再受到SMS因為唔同台而產生嘅收費重擔,人與人之間溝通都方便咗。我同阿南都經常會Whatsapp傾偈,無論係上堂果陣定放學返到屋企之後。一開始都係佢主動同我講佢自己嘅嘢,但慢慢,我都會同佢分享我嘅動態。

「有你唔洗我指教。」我講。

「死啦你!我唔會再幫你㗎啦,我要幫Miss Lam個手球隊!」

「幫咩?」

「佢哋暑假果陣打過幾場友誼賽,亦招募多咗人加入,學校終於應承俾佢哋搞返校隊!我應承做佢哋嘅球隊經理。」

「唔怪得洛賓成個暑假都唔見人。」我回覆,開頭仲以為佢為情所困,淨係想收埋自己。

「喂,恭喜喎,手球隊有校隊打,今次唔係後備啦。」喺我覆緊Whatsapp嘅同時,亦同坐我身邊嘅洛賓講。
「必然正選啊。」

「咁犀利?」

「犀利嘅係胡一刀,佢真係勁到飛起,真係唔明點解佢唔去打籃球。」

「咁你唔打籃球啦?」我繼續Whatsapp問阿南。

「應該唔打喇,練波花嘅時間太多。」

「喔…」

當我仍然埋頭覆訊息嘅時候,Miss Lam講嘅嘢突然惹起班上男生一陣哄動。

「各位各位,今日會有位插班生加入我哋班,係女仔嚟喔!」

「啊!!喔!!」大家都好聲嘶力竭咁大叫。但我興趣就唔大,對我而言,最好、最靚嘅女仔已經喺我身邊出現。
點知,當果個插班生行入嚟嘅時候,班上嘅男同學已經報以熱烈嘅歡呼聲。佢嘅外貌真係有一種勾魂攝魄嘅魅力。一頭曲髮遮咗半張臉,但仍然見到長而幼嫩嘅長眉,配上大小勻稱嘅雙眼。一張薄唇只係微微張開,但已經好似想將你蠶食。仿佛只需要望一眼,亦足以將佢容貌印喺記憶中縈繞。

同充滿陽光味嘅阿南相比,陰鬱嘅佢就好似一個惡魔嘅化身,帶俾人一種準備到凡間作亂嘅感覺。

「新同學,介紹一下自己?」Miss Lam純真地同新同學寒暄,完全感受唔到班上男仔充滿獸性嘅垂涎欲滴。

「大家好,我叫邵月,可以叫我阿月。」蘇麻嘅聲音由新同學口中發出,令有啲同學幾乎把持唔住呻吟出嚟。

當大家希望聽到更多資訊時,介紹已經結束咗。

「啊...大家慢慢再熟識都唔遲。新同學你可以坐...」當Miss Lam諗住打圓場嘅時候,新同學意外地指住阿星隔離個位。

「我要坐果到。」
不經不覺已經係開Post之後第三個weekend
祝大家有個Happy Weekend
今個星期好似多咗好多新讀者我愛你們

鍾意嘅就留吓言支持吓
唔鍾意嘅就批評吓
好睇嘅就正評吓
唔好睇就當鬼掩眼 直接上一頁離開吧
加油
支持樓豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞